verwondering

Alles is telkens nieuw

Heb jij je weleens gerealiseerd dat alles wat je ziet nieuw is? Dat elke gedachte, gevoel, beeld, reuk, smaak, uniek is. Dat jij die alleen maar kunt ervaren? Beter gezegd dat er alleen maar die unieke persoonlijke ervaring is. Als kind zat je er helemaal in. Als volwassene ben je het verleerd.

Vanuit de Christelijk traditie is me altijd een lied bijgebleven vanuit het evangelie van Johannes de Heer: ‘stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw, de hemel en de aarde’ etc.

Echter naar mijn idee zou het zijn: ‘stil maar, zie maar, alles is nieuw, de hemel en de aarde’

Ervaren

Om te kunnen ervaren dien jij er te zijn. Van Rene Descartes is de beroemde uitspraak: ‘ ik denk dus ik ben’. Ik zou willen zeggen dat ‘ik ben’ de eerste absolute voorwaarde is.

Voortdurend ervaar je. Eigenlijk is er alleen maar ervaring. Echter we zien niet dat elke ervaring uniek is omdat je denkt dat je dit al eerder hebt ervaren. Maar dat is onmogelijk.

Een mooi Boeddhistisch gezegde is ‘je kunt niet twee keer dezelfde rivier oversteken’.

Wanneer je de tijd neemt en eens rustig gaat zitten, word je dan eens gewaar van wat er zich zoal afspeelt in en om je. Je zult ervaren dat het een komen en gaan is van ervaringen. Dat wat het mogelijk maakt om dit te ervaren wordt vanuit de boeddhistische psychologie gewaarzijn genoemd.

Er is dus slechts een voortdurend ervaren en waarin alles steeds nieuw is. En toch ervaar je dit niet zo of heb ik het mis. Dit komt omdat jouw denken alles al vooraf inkleurt. Het kent het wel. Maar is dit wel zo? Kan het denken dit kennen?

Oppervlakkig

Veel mensen denken van wel en leven daardoor oppervlakkig. Ze ervaren niet wat er te ervaren valt omdat alles al wordt ingekleurd. Kijk dat is een kat, of moet je die zien. Maar wat zie je eigenlijk? Eigenlijk zijn het gedachten. Want wat is een kat of een persoon eigenlijk? Zijn het niet etiketten die je op een vorm plakt? En zo doe je dit met alles en geef je jouw wereld inhoudelijk betekenis.

Vanuit het Boeddhisme wordt gezegd dat vorm leegte is en leegte vorm. Daarmee wordt bedoeld dat alles van elkaar afhankelijk is. Wanneer we naar het etiket kat kijken dan kunnen we daarvan alles over zeggen. We zien haar, ogen, poten, oren, snorreharen, kleur etc. Daar onder zitten dan de anatomische delen. Daarnaast zijn er de bewegingen en geluiden die het dier maakt die volkomen altijd maar weer nieuw en uniek zijn. Tenminste dat zie ik wanneer ik kijk naar de kat die bij ons woont.

Dus ervaren we slechts oppervlakkig. We zien iets. Plakken er een etiket op en gaan verder. Maar zie je dan wel eigenlijk wat er valt te zien? Persoonlijk mag ik ontzettend graag naar de kat die bij ons woont kijken. Ik vind het een rustgevend iets en kan daar volop van genieten. Het geeft mij ontspanning en rust om te genieten van de vele bewegingen, geluiden en toespelingen die ze maakt.

Maar kijk ook eens naar bovenstaande afbeelding. Is hoe je kijkt niet afhankelijk van wat je ziet? Ervaar je dan dat wanneer je echt goed kijkt er andere etiketten ontstaan? Dat je daardoor ook een andere ervaring voelt? Is het niet zo met alles?

Onrust

Veel mensen ervaren onrust. Ze ervaren onrust omdat ze niet de tijd nemen om te ervaren. Lekker eten gekookt. Hap, kauw en van tafel weg. Maar proef je dan wel datgene wat je hebt bereid? Zie je de kleuren? Ruik je de geuren? Zie je de vormen? En als het voedsel in je mond komt? Kauw je dan zorgvuldig en voel je dan de sensaties in je mond? Of praat je al etend het voedsel richting maag.

Rust in jezelf begint met meer en meer te ervaren. Daarvoor de tijd te nemen. Want je krijgt geen tweede kans. Immers elk moment is uniek. Ja, kun je dan zeggen maar dan kom ik nooit…….

Nou zo letterlijk behoef je het ook niet op te vatten. Wanneer jij je allereerst eens bewust zou worden van datgene wat je ervaart. Dan kom je met meer aandacht in jouw leven te staan. Dan wordt het al wat rijker zeg maar en leef je niet meer zo oppervlakkig.

Verwondering

Dan ineens zou je zomaar midden in de straat waar je woont stil kunnen staan en genieten van datgene wat je ziet. Wedden dat je dan iets ziet wat je nog nooit hebt gezien? Daardoor ga je juist bewuster leven. Je neemt meer de tijd. Je beweegt een versnelling lager zeg maar en ont-dekt de verwondering van dat wat we leven noemen.  En dat is ware rijkdom.

Om meer rust te ervaren in je zelf behoef je niet te investeren. Je moet er alleen de tijd voor nemen.  Ik wens je mooie en rijke ervaringen toe.

Meindert Telkamp

Call Now Button