Hoe je het ook bekijkt. De samenleving is thans niet meer wat het is geweest. De mens wordt iedere dag maar weer bestookt met allerlei berichtgevingen. De ondertoon zorgt vaak voor de ontwikkeling van angst en of paniek klachten. 

In dit artikel een bijdrage over hoe angst kan ontstaan.

De ontwrichting van de samenleving

Al geruime tijd, bijna 1,5 jaar nu, verkeren we in ‘oorlog’. In oorlog met een virus. Iedere dag weer worden we, wanneer je niet oppast, bestookt met tal van informatie. En dat gebeurt al vroeg wanneer het nieuwsbulletin zich verspreidt en zich een weg baant in de samenleving.

Gezinnen, families, bedrijven, instellingen allen hebben ermee te maken.

In toenemende mate wordt ervaren dat meer en meer mensen het niet meer trekken. En op zich is dit ontzettend begrijpelijk. Want we zijn een sociaal wezen. We kunnen niet zonder verbinding. Een verbinding die al tijden onder druk staat en dit, helaas, ook nog wel een poosje zal blijven.

We ervaren daardoor het gemis van die contacten die ons zo goed deden. Hierbij kun je denken aan activiteiten binnen de familie, het dorp of de stad,  het verenigingsleven of in het land. Want die contacten zorgden er onder meer voor dat we ons goed voelden. We werden er blij, opgewekt en vrolijk van. Daar kon je dan een poos op teren.

Al geruime tijd is dit niet meer aan de orde, waardoor tal van mensen klachten ontwikkelen. En wanneer dan ook nog eens het weer teleur stelt dan drukt dit op ons gevoel.

Echter is er nog wat meer aan de hand. Namelijk dat in ons iets gaat resoneren wat niet is verwerkt. Meer en meer zien we mensen die ‘omvallen’. Het niet meer trekken en gevoelens van angst en daardoor uitputting ervaren.

Met regelmaat krijgen wij dan ook de vraag of ‘Corona’, daarvan de oorzaak is. Nou, dit is, althans volgens ons, niet altijd het geval. Zeker ontstaat er angst voor besmetting of om ziek te worden. Echter zijn de meeste klachten een gevolg doordat er iets in hen is getriggerd.

Het onbewuste spreekt

Het onbewuste, waarin alle ervaringen vanaf de conceptie t/m nu, liggen opgeslagen gaat zich roeren. Wat betekent dat wat nog immer niet is verwerkt thans om aandacht vraagt.

Wij zien vele jonge mensen die ineens worden geconfronteerd met angst wat ze niet kunnen verklaren. Wanneer we dan met hen in gesprek gaan dan blijkt bovenstaande het geval te zijn.

Alles wat je niet hebt verwerkt zal vroeg of laat om aandacht gaan vragen. Echter is daarvoor een trigger nodig. En wat zijn triggers? Dat kan van alles zijn.

Voor langere tijd geleden bezochten wij het openluchtmuseum in Arnhem. Aangekomen bij een gebouw voelde ik, Meindert, me opeens weer dat jongetje van 4 jaar oud. De geur van lysol was een trigger. Klaarblijkelijk was dat prikje vroeger voor mij niet zo’n leuke ervaring.

Maar een trigger kan ook een beeld, woord, geluid, gevoel of een gebeurtenis zijn. En dan zomaar ineens ontstaan er bepaalde gevoelens die niet fijn zijn. Hierbij kun je dan denken aan angst, paniek of zelfs het gevoel dat je werkelijk tot niets meer komt.

Dus de angst in de samenleving zorgt niet alleen voor angst en een gevoel van gemis, omdat we veel niet mogen, maar ook nog eens voor het ‘oprakelen’ van gebeurtenissen die je niet hebt verwerkt.

Dit kunnen vroegkinderlijke traumatische ervaringen zijn. Echter ook ervaringen op latere leeftijd, die onvoldoende zijn verwerkt, kunnen zich aandienen.

Gelukkig is daar iets aan te doen en bieden wij in onze praktijk daartoe maatwerk. Wil je nu meer weten over onze werkwijze en wat wij je daarin kunnen bieden.

Maak dan eens een geheel vrijblijvende afspraak om dat te ervaren. Dit kun je online helemaal zelf inplannen op een tijd en dag wat jou past.

 

We ontmoeten je graag in Appingedam of Winschoten.

 

Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp

Gerda en Meindert zijn werkzaam binnen Persona te Appingedam en Winschoten.

Call Now Button