EMDR therapie is een behandeling om nare beelden, gevoelens, herinneringen of sterke emoties uit te doven. Het is een therapie vorm die snel werkt. Relatief gezien zijn er vaak maar weinig behandelingen nodig.

Jan had een nare ervaring meegemaakt bij zijn tandarts. Beelden daaraan kwamen met regelmaat terug. Daardoor durfde hij niet meer in de behandelstoel plaats te nemen. 1 behandeling met EMDR heeft ervoor gezorgd dat Jan nu wel weer in de behandelstoel plaats neemt’. 

Voor welke klachten

 • angst
 • angst voor tandarts, ziekenhuis, vliegen
 • fobie
 • traumatische ervaringen
 • negatief zelfbeeld
 • kernovertuigingen
 • woede

Op die tandarts stoel durfde ik echt niet te liggen

Hoe werkt EMDR therapie

In onderstaand filmpje wordt duidelijk uitleg gegeven over deze behandelvorm.

Wat erin je brein gebeurt

blog-overspannen-breinDoor behandeling met EMDR therapie wordt de activiteit van een hersenonderdeel (de amygdala) afgeremd. Daardoor is het mogelijk om dat wat verwerkt dient te worden alsnog te verwerken. De amygdala is eigenlijk een soort rookmelder die aanslaat bij dreigend gevaar. Eigenlijk kun je stellen dat het je beschermt.

Doordat iets in jou niet goed is verwerkt ziet deze rookmelder dit nog steeds als dreigend gevaar. Bij de minste of geringste trigger slaat deze rookmelder aan en zorgt het voor angst en of spanning. Razendsnel worden het NAS in je brein ingeschakeld waardoor de stresshormonen adrenaline en noradrenaline worden aangemaakt.

Daardoor ervaar je dat je razendsnel in actie kunt komen. Dat je meer energie krijgt. Dat je alerter bent. Je hart sneller gaat slaan. Er meer zuurstof ontstaat. Je pupillen zich gaan verwijden. De spieren in je lichaam zich gaan aanspannen. De zweetklieren meer zweet gaan produceren. Dit alles om het vecht, vlucht en bevries gedeelte in het oudste gedeelte van je hersenen te mobiliseren. Er is gevaar.

Echter is er geen gevaar maar je brein denkt er anders over.

Met EMDR therapie is meer mogelijk

De mogelijkheden met EMDR therapie richten zich niet altijd op angst, paniek en trauma. Ook kun je bepaalde kernovertuigingen uitdoven. Dat zijn diepliggende overtuigingen die je onbewust aansturen.  Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • ik ben niet goed genoeg
 • ik ben te lelijk, te dik of te dun
 • niemand houdt van mij
 • ik mag er niet zijn
 • je onbelangrijk voelen

Deze overtuigingen willen voortdurend worden bevestigd en zorgen daardoor telkens voor ongemak.

‘Elsemieke vond dat ze er niet toe deed. Veel relaties liepen stuk. Ze liepen stuk omdat Elsemieke onbewust voortdurend in relaties aanstuurde op conflicten. Daardoor werden de relaties beëindigd waardoor ze steeds weer werd bevestigd in haar overtuiging dat ze er niet toe deed. Met EMDR therapie hebben we deze overtuiging succesvol weten uit te doven. Elsemieke is inmiddels gehuwd, moeder en heeft een schat van een dochter’. 

voor mij was EMDR therapie de uitkomst

 EMDR therapie is maatwerk

Tijdens de taxatie wordt zorgvuldig onderzocht of EMDR  kan worden ingezet. Niet alleen wordt zorgvuldig naar jouw klacht gekeken maar ook of je over voldoende stabiliteit beschikt om de behandeling te kunnen ondergaan. Daarnaast kan gebruik van bepaalde medicatie of andere redenen aanleiding zijn om juist (nog) niet met EMDR te behandelen.

Wellicht dat er eerst voorbereidend werk dient plaats te vinden. Daarbij kun je denken aan ademhalingsoefeningen of herstel van gezond contact met je lichaam.

Daarnaast kan het zijn dat EMDR therapie echt niet voor jou geschikt is. Dan kan een andere behandelvorm voor jou een optie zijn. Immers geen klacht of mens is gelijk.

 

 

Afspraak of eerst meer informatie?

Meindert is binnen onze praktijk werkzaam als psychosociaal- en traumatherapeut. Hij heeft een ruime en brede ervaring met de inzet van EMDR therapie.

Bel hem gerust of klik op onderstaande button.

 

Ja, ik wil een afspraak voor EMDR

 

 

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder