EMDR therapie is een behandeling om angstige beelden, gedachten, emoties of gevoelens uit te doven. Deze sensaties ontstaan door herinneringen. Omdat je bijvoorbeeld een nare ervaring hebt meegemaakt.

Jan had een nare ervaring meegemaakt bij zijn tandarts. Beelden daaraan kwamen met regelmaat terug. Daardoor durfde hij niet meer in de behandelstoel plaats te nemen. 1 behandeling met EMDR heeft ervoor gezorgd dat Jan nu wel weer in de behandelstoel plaats neemt’. 

Behandeling met EMDR kan voor vele klachten worden ingezet. Stel dat je bent opgegroeid in een gezin waar je regelmatig werd geconfronteerd met angst. Dan kan het zijn dat je zomaar ineens wordt geconfronteerd met nare herinneringen aan die periode. Vaak zijn dat beelden. Beelden die zich overdag of in de nacht aandienen. Die beelden kunnen zomaar ontstaan. Vaak worden ze getriggerd. Doordat je iets ziet of hoort.

Binnen enkele milliseconden zijn je brein en lichaam in staat van paraatheid. Daardoor ervaar je vaak nare gevoelens, zoals angst, paniek. Maar het kan ook zijn dat je ineens merkt dat je spierspanning ervaart in je kaken of dat je vuisten zich ballen.

Pesten

Zo werd Jeannette  gepest op school. Daardoor trok ze zich meer en meer terug en ontstond er verzuim. Ze sliep daardoor slecht en at nagenoeg weinig meer. Vaak werd ze geconfronteerd met angstige beelden door het pesten. Na een uitgebreide intake werd duidelijk dat behandeling met EMDR zeer zinvol was. De herinneringen aan het pesten, de beelden en gevoelens, zijn met EMDR therapie uitgedoofd.

Echter door de pestervaringen had  Jeannette een hardnekkige kernovertuiging ontwikkelt. Waardoor ze slecht over zich dacht, daardoor onzeker en somber werd. Behandeling met EMDR therapie zorgde voor het uitdoven van die kernovertuiging. Na dit traject heeft ze een lichaamsgericht traject gevolgd om jaar weerbaarder te maken. Daardoor kon ze beter voor haar zelf opkomen en haar eigen grenzen zorgvuldig bewaken.

Voor welke klachten

 • angstige ervaringen door terugkerende herinneringen
 • angst voor tandarts, ziekenhuis, vliegen
 • fobie
 • traumatische ervaringen in fysiek of seksueel misbruik
 • negatief zelfbeeld
 • kernovertuigingen
 • woede
over wij

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Die angstige beelden ben ik door EMDR therapie helemaal kwijt

Hoe werkt EMDR therapie

In onderstaand filmpje wordt duidelijk uitleg gegeven over deze behandelvorm.

Wat erin je brein gebeurt

blog-overspannen-breinDoor behandeling met EMDR therapie wordt de activiteit van een hersenonderdeel (de amygdala) afgeremd. Daardoor is het mogelijk om dat wat verwerkt dient te worden alsnog te verwerken. De amygdala is eigenlijk een soort rookmelder die aanslaat bij dreigend gevaar. Eigenlijk kun je stellen dat het je beschermt.

Alarm

Doordat iets in jou niet goed is verwerkt ziet deze rookmelder dit nog steeds als dreigend gevaar. Bij de minste of geringste trigger slaat deze rookmelder aan en zorgt het voor angst en of spanning. Razendsnel worden het NAS in je brein ingeschakeld waardoor de stresshormonen adrenaline en noradrenaline worden aangemaakt. Kortom alarm.

Daardoor ervaar je dat je razendsnel in actie kunt komen. Dat je meer energie krijgt. Dat je alerter bent. Je hart sneller gaat slaan. Er meer zuurstof ontstaat. Je pupillen zich gaan verwijden. De spieren in je lichaam zich gaan aanspannen. De zweetklieren meer zweet gaan produceren. Dit alles om het vecht, vlucht en bevries gedeelte in het oudste gedeelte van je hersenen te mobiliseren. Er is gevaar.

Echter is er geen gevaar maar je brein denkt er anders over.

voortdurend liepen mijn relaties stuk doordat ik altijd negatief over mezelf dacht

door EMDR therapie is deze overtuiging gelukkig weg

Kernovertuigingen en je zelfbeeld

De mogelijkheden met EMDR therapie richten zich niet altijd op angst, paniek en trauma. Ook kun je bepaalde kernovertuigingen uitdoven. Dat zijn diepliggende overtuigingen die je voortdurend onbewust aansturen.  Enkele voorbeelden hiervan zijn:i

 • ik ben niet goed genoeg
 • ik ben te lelijk, te dik of te dun
 • niemand houdt van mij
 • ik mag er niet zijn
 • je onbelangrijk voelen

Ik doe er niet toe

Overtuigingen willen voortdurend worden bevestigd en zorgen daardoor voor ongemak. Zoals bij Elsemieke. Zij had een hardnekkige overtuiging ontwikkelt dat ze er niet toe deed. Veel relaties liepen daardoor stuk. Ze liepen stuk omdat Elsemieke onbewust voortdurend in relaties aanstuurde op conflicten. Daardoor kreeg ze steeds weer de bevestiging van ‘zie je ik doe er echt niet toe‘.

Met EMDR therapie hebben we deze overtuiging succesvol uitgedoofd. Elsemieke is inmiddels gehuwd, moeder en heeft een schat van een dochter.

 EMDR therapie is maatwerk

Tijdens de taxatie wordt zorgvuldig onderzocht of EMDR  kan worden ingezet. Niet alleen wordt zorgvuldig naar jouw klacht gekeken maar ook of je over voldoende stabiliteit beschikt om de behandeling te kunnen ondergaan. Daarnaast kan gebruik van bepaalde medicatie of andere redenen aanleiding zijn om juist (nog) niet met EMDR te behandelen.

Wellicht dat er eerst voorbereidend werk dient plaats te vinden. Daarbij kun je denken aan ademhalingsoefeningen of herstel van gezond contact met je lichaam.

Daarnaast kan het zijn dat EMDR therapie echt niet voor jou geschikt is. Dan kan een andere behandelvorm voor jou een optie zijn. Immers geen klacht of mens is gelijk.

 

 

Ben je benieuwd of EMDR therapie iets voor jou is?

Reserveer hier je gratis kennismakingsgesprek. Bel ons of neem via de mail contact met ons op.