Hechting en trauma

De wijze waarop je leeft wordt geregisseerd door jouw ervaringen. Eigenlijk kun je stellen dat je leeft vanuit je verleden. De wijze waarop je ademt. Hoe je staat, lacht en beweegt. Alles is en wordt vanuit die ervaringen aangestuurd. Dat zijn voornamelijk de vroegkinderlijke ervaringen. De taal van je lichaam weerspiegelt dit.

Vroegkinderlijke ervaringen zorgen voor hoe jij in contact staat met jezelf. Daarnaast met de ander. Daarin spelen een tweetal factoren een belangrijke rol. Een gezonde symbiotische verbinding met je moeder. Anderzijds een gezonde hechting met je opvoeders. Vaak zijn dit je biologische ouders doch dit kunnen ook pleegouders zijn.

De wijze waarop je naar contact verlangt en maakt, afstand en nabijheid, hebben daaruit hun oorsprong.  Het geeft vorm aan jouw sociaal betrokkenheidssysteem. Dit systeem reguleert ontzettend veel functies zoals:

 • het kijken
 • het uitdrukken van emoties
 • het maken van gebaren
 • het geven en ontvangen van non-verbale signalen
 • het aangaan van betrekking met en het reageren op de ander

Gehechtheidsvorming en sociale betrekkingen voeden elkaar daarin. Wat weer van invloed is in hoe jij toekomstige relaties vorm geeft.

Voor welke klachten

 • moeite om contact te maken met anderen
 • voortdurende conflicten in relaties of met kinderen
 • moeite met het vormgeven van intimiteit
 • het niet goed kunnen reguleren van emoties
 • traumatische ervaringen hebben meegemaakt
 • je voortdurend onrustig of onveilig voelen
Gerda en Meindert

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Je zelf begrijpen

Hoe je acteert in jouw leven is dus een gevolg van eerder genoemde. Je binding en gehechtheidspatronen bepalen in hoge mate hoe jij je gedraagt en voelt.

Hoe je vroege ontwikkelingsfasen zijn verlopen bepalen in hoge mate in wie je bent. Kon en mocht jij jezelf zijn. Of diende jij voortdurend rekening te houden met een of beide ouders.

Hoe warm was het nest waarin je bent grootgebracht? Konden je ouders je liefde geven. Werd je getroost wanneer je pijn had of ziek was? Hoe liefdevol gingen je ouders met elkaar en jou om? Waren er vaak woorden? Ben je opgegroeid bij een ouder die worstelde met haar of zijn gevoelens? Of ouders die zijn getraumatiseerd? Speelde alcohol of een andere psychoactieve stof een rol in het leven van je ouder(s)?

Kreeg je voldoende ruimte om je te ontwikkelen of werd je daarin verstikt. Daarnaast kon jij je eigen wil op een gezonde wijze ontwikkelen?

Herstel van het contact

Wanneer je hebt moeten overleven dan pas je dit nog steeds toe. Je bent je daarvan niet bewust omdat je bent zoals je bent. Echter is er onbewust voortdurend iets in jou op de hoede. Je voelt je onbewust niet geheel veilig en daardoor niet jezelf. Daardoor ontstaat er spanning. En het is die spanning wat zorgt voor de opbouw van tal van klachten.

Doe ik er nog wel toe? Wordt er nog van mij gehouden? Waarom ben ik toch steeds zo achterdochtig? Hoe komt het dat ik steeds bevestiging nodig heb? Waarom voel ik me niet op mijn gemak in groepen? Hoe komt het dat ik me voortdurend onzeker of nerveus voel? Wat maakt dat ik steeds mijn partner controleer? Hoe komt het dat ik zo’n moeite heb met intimiteit?

Waarom wil ik me toch steeds verdedigen. Hoe komt het dat ik direct in de aanval ga. Wat maakt dat ik weg wil?

Sensomotorische psychotherapie gaat je ondersteunen om het lichamelijk contact met jezelf op een gezonde wijze te herstellen. Dit gebeurt door te ervaren. Praktische oefeningen worden ingeleid met psycho – educatie. Vaak ook krijg je bepaalde oefeningen mee. Om er in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Ben je benieuwd naar deze methode?

Plan dan hier binnen 1 minuut gratis en geheel vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek online in.