Wat is je overkomen?

Behandeling van trauma, oftewel traumatherapie, richt zich op wat jou is overkomen. Waardoor je niet kunt zijn wie je graag wilt zijn.  De behandeling richt zich enerzijds op verwerking en op wie je graag wilt zijn.

Veel psychische en lichamelijke klachten hebben als oorzaak trauma

Letterlijk betekent trauma een wond. Een opgelopen wond die in het hier en nu zeer doet. Vaak worden deze wonden niet begrepen. Dit komt omdat de aansturing van de wond vrijwel onbewust verloopt. Wetenschappers hebben aangetoond dat je slechts voor 4-5% bewust leeft.

Wanneer jij trauma hebt ervaren dan is jouw potentie,  je te ontwikkelen vanuit jouw kern, onderdrukt. Wat in de praktijk betekent dat je onbewust leeft vanuit angst. Je hebt moeite om het hoofd boven water te houden en leeft veelal om te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Het schrijnende daarvan is dat dit geheel onbewust plaatsvindt. Je bent je er totaal niet van bewust. Je leeft jouw leven waarvan je gelooft dat dit normaal is. En zo kabbelt je leven voort totdat op een bepaald moment je niet meer verder kunt. Iets knaagt aan je, waardoor je klachten ontwikkelt.

Op de pagina vroegkinderlijk trauma lees je meer over de oorzaken en gevolgen daarvan. Deze pagina is gericht over trauma in het algemeen.

Wat is een trauma

De Hongaarse psychiater Gabor Mate, definieert een trauma als volgt. “Trauma is een psychische wond die je psychologisch verhardt en die vervolgens je vermogen om te groeien en te ontwikkelen verstoort. Het doet je pijn en nu handel je uit die pijn. Het wekt angst op en nu handel je uit angst. Trauma is dat niet wat er met je gebeurt, het is wat er in je gebeurt als gevolg van wat er met je is gebeurd. Trauma is dat litteken waardoor je minder flexibel, stijver, minder gevoel en meer verdedigd wordt.”

 • mishandeling
 • misbruik
 • overlijden van een ouder of kind
 • adoptie
 • een onveilige jeugd hebt gekend
 • er weinig aandacht voor je was
 • scheiding ouders
 • je moeder je geen veilige hechting kon bieden
 • wanneer er niet of nauwelijks aandacht voor je was in jouw behoefte

Enkelvoudig en meervoudig trauma

Wanneer we spreken over trauma dan dienen we een onderscheid te maken. Zo kun je spreken over enkelvoudig trauma. Voorbeelden daarvan zijn een auto ongeval, een niet fijn verlopen behandeling bij een arts of een mishandeling.

Er is sprake van complex meervoudig trauma wanneer:

 • je ongewenst was als kind
 • geen liefde hebt ervaren
 • pestervaringen
 • er geen bescherming was bij fysiek en/of seksueel geweld

En tot slot is er sprake van meergenerationeel trauma. Traumatische ervaringen in de familielijn die niet zijn geheeld. Waardoor er mutaties hebben plaatsgevonden in je genen. Door omgevingsfactoren worden deze genen aangezet waardoor je extra gevoelig wordt.

Hoe langdurige stress door misbruik doorwerkt op je brein en lichaam

Onderstaand filmpje maakt je daarin veel duidelijk.

Trauma ……. van binnen weet je alles

Zo dient de afstemming en behandeling voor traumatisering zorgvuldig te worden getaxeerd.  Bij enkelvoudig trauma wordt EMDR therapie  of  cognitieve gedragstherapie vaak ingezet. Vaak zijn 1-3 sessies voldoende om het trauma te helen.

Bij meervoudige traumatisering is de weg naar heling beduidend langer. Bij meervoudige traumatisering kun je denken aan  vroegkinderlijk trauma . Veelal is dit ontstaan in de periode dat je verbleef in de baarmoeder. Maar ook bij een moeilijk verlopen bevalling of verblijf in een couveuse. Daarnaast de levensfasen t/m het zevende levensjaar.

Daarnaast is er trauma wat is ontstaan in een familielijn. Dan spreek je over transgenerationeel  of meergenerationeel trauma.  Klachten daaruit ontstaan vaak generaties erna! Dus huidige klachten zoals angst, paniek, depressie of vele lichamelijke klachten kunnen daarvan de oorzaak zijn.

Wanneer je het slachtoffer bent van traumatische ervaringen dan heeft dit een impact op je gezondheid. Niet alleen in je brein. Maar ook in je lichaam zijn de sporen van het trauma merkbaar. Dit uit zich meestal in uiteenlopende klachten.

De kern is dat je eigenlijk nooit meer jezelf bent. En dat kun je soms prima verhullen. Met mij is niets aan de hand hoor. Maar van binnen huil je. Doch aan de buitenkant zie je niets. Immers je moet sterk zijn. Maar vroeg of laat lukt dat sterk zijn niet meer.

Dan ontstaan er symptomen. Van niet meer jezelf zijn tot in het ernstigste geval de ontwikkeling van (ernstige) lichamelijke en geestelijke klachten. Traumatherapie richt zich aan de ene kant op het inzichtelijk maken en doorvoelen van de opgeslagen pijn. Aan de andere kant hoe je in het hier en nu geheel anders met jezelf om kunt gaan. Waardoor je meer ontspanning en rust gaat ervaren.

Trauma en liefde

Wanneer je meervoudig bent getraumatiseerd dan is het voelen van liefde lastig. Want traumatische ervaring voorkomt dit. Omdat je pijn met je meedraagt. Daardoor een fragmentatie in je zelf is ontstaan. Waardoor je echte liefde niet meer durft te voelen. Je leeft dan ook niet meer vanuit echte liefde. Veelal leef je vanuit een voorstelling (objectrelatie) van liefde. Maar dat is niet wat liefde is.

In onze benadering is het doel om echte liefde weer aan te kunnen. En daarvoor is onder andere voelen nodig waardoor je de fragmentatie gaat opheffen. Want voelen is helen. Dit betekent in de praktijk een kennismaking met dat wat jij in het dagelijks leven steeds weet te voorkomen. Echt contact maken! Dat iemand je raakt in je hartenergie.  Want vaak is die toegangsweg door fragmentatie afgesloten.

Daardoor maak je contact vanuit overleving. Daartoe heb je tal van tricks en trucs ontwikkelt. De zogenaamde overlevingsmechanismen. Maar maak je dan echt contact? Nee. Je maakt contact omdat je hebt ervaren dat op die wijze contact maken voor jou veilig is. Waardoor er oppervlakkig contact maken ontstaat. En dat proces gebeurt geheel ‘onbewust’.

En dat begrijpen wij ontzettend goed. Maar om weer contact te maken vanuit je hart, daarvoor dien je op te ruimen. Pas dan kun je een begin maken met herstel in het contact maken met jezelf. Een voorwaarde is dat jij daaraan toe bent. Maar het ook aan kunt. Daarom is een zorgvuldige taxatie zo ontzettend belangrijk.

Herstel van trauma kost tijd en vertrouwen. Daarnaast dat je om kunt gaan met dat wat zich in jou aandient. Daarvoor is het mede belangrijk dat er mensen zijn in je nabijheid met wie je daarover kunt spreken. Mensen die jij vertrouwt en die dat vertrouwen niet beschamen.

Voor welke klachten is traumatherapie geschikt

Voor onderstaande klachten biedt Persona behandeling met traumatherapie:

 • angst
 • bindingsangst
 • eetbuien
 • negatief zelfbeeld
 • overspannenheid
 • moeite met intimiteit/seksualiteit
 • (ernstige) lichamelijke klachten
 • verslaving
 • verlatingsangst
 • ernstige somberheid
 • traumatische ervaringen

Vaak gelinkt aan trauma

personapraktijk.nl/psychische 1-2/traumatherapie/liefde

De behandeling van trauma

Binnen Persona bieden wij in de allereerste plaats een veilige omgeving en waar jij jezelf kunt zijn. Waar je dat uit kunt werken wat in jou om aandacht vraagt. Waardoor je na verloop van tijd langzaamaan jezelf terug vindt. Daardoor weer levensvreugde ervaart en je vanuit liefde met de ander kunt verbinden. Het gevoel krijgt dat je leeft maar niet overleeft. Want dat laatste kost ontzettend veel energie.

Traumatherapie, zoals wij dit aanbieden, is gericht op ervaren. In de praktijk betekent dit opnieuw contact maken met jezelf. Met wat in jou om aandacht vraagt. Een holistische en psychodynamische benadering waarin steeds jouw ervaringen centraal staan.

Meindert heeft, naast zijn eigen persoonlijke ervaring met trauma, een ruime expertise in de behandeling daarvan. In ons eigen land en landen daarbuiten heeft hij van befaamde traumatologen scholingen mogen ervaren.  Hij biedt verschillende psychotherapeutische werkvormen aan. Immers geen klacht en mens is gelijk.

In de praktijk betekent dit dat je samen met hem gaat werken aan jezelf. Een verkenningsreis waarin je gaat tegenkomen wat in jou om aandacht vraagt. Een uitdagende reis. Waarin jij door een landschap beweegt, waar dan de zon schijnt, maar waar ook wolkenpartijen zich samenbundelen. En dat gaat hoe dan ook gepaard met het ervaren van emoties en gevoelens. Eigenlijk net als in de natuur. Dan schijnt de zon, is er regen of dreigt er onweer.

Blijheid, vreugde, verbittering, woede, om maar enkele gevoelens te noemen. Die ook nodig zijn om op te ruimen om de liefde weer te kunnen ervaren. Want dat is ware vrijheid. Daarnaast is er aandacht voor het nu. Want gelukkig is het brein plastisch. Wat betekent dat je nieuwe verbindingen kunt maken in je brein waardoor jij jouw leven geheel ontspannener en rustiger gaat ervaren

Tijdens de reis kunnen er ook haltes zijn waar jij je eenzaam voelt. Waarin je juist of geen behoefte hebt aan gezelschap. Of dat er momenten ontstaan waarin je even niet weet welke richting je op kunt of wilt. Maar uiteindelijk kom jij altijd aan op jouw bestemming.

Ga de reis aan. Ervaar wat wij voor jou kunnen betekenen. We ontmoeten je graag in onze praktijk in Appingedam of Winschoten of via beeldbellen.

Aanpak en visie

Wil je meer weten over onze unieke en onderscheidende aanpak binnen Persona?

Social Media

Je vindt ons ook terug op Facebook en LinkedIn. Contact met ons opnemen kan via onderstaand link.

Behandelaanbod

In de behandeling van jouw klacht(en) maken we, binnen Persona,  gebruik van 1 of meerdere van onderstaande werkvormen.