Angstklachten kunnen ontstaan na een onverwachte niet fijne gebeurtenis. Ontslag, diagnose ziekte, een ongeval of niet fijn verlopen behandeling bij een arts.

Echter de meeste angstklachten hebben een geschiedenis. De basis ervan is vaak al vroeg in het leven gelegd. Hierbij kun je denken aan vroegkinderlijk trauma:

 • veel stress van moeder tijdens de zwangerschap
 • ongewenst zijn
 • bevruchting heeft plaatsgevonden onder invloed van
 • geboorte verliep complex
 • onveilige situatie thuis
 • emotionele verwaarlozing
 • onveilige hechtinghechting ouder kind
 • opgegroeid bij niet biologische ouder(s)
 • overlijden ouder(s)
 • scheiding ouders
 • fysiek of seksueel overschrijdend gedrag ouder(s), broer of zus
 • middelen gebruik in het gezin
 • psychische aandoening binnen gezin

Vroegkinderlijk trauma zorgt op latere leeftijd vaak voor angstklachten. Niet alleen angstklachten overigens. Ook kunnen gevoelens als somberheid gaan optreden. Daarnaast vaak lichamelijke klachten, zoals allergieën, darmklachten, hartklachten, kanker, reumatische aandoeningen etc.

Verdringen is niet verwerken

Een niet fijne leefomgeving als kind. Daarin niet fijne ervaringen vragen om aandacht. Echter vaak gebeurt dit niet. Omdat het niet kon. Waardoor je moet overleven. Daardoor ontstaan er overlevingsstrategieën. Echter na verloop van tijd houden deze strategieën geen stand meer. Je ontwikkelt psychische of lichamelijke klachten.

Vaak richt zich dan de behandeling op het symptoom. Echter wordt vaak daardoor de oorzaak, het vroegkinderlijk trauma, niet gevonden. Een oorzaak die niet alleen vroegkinderlijk trauma behoeft te zijn doch ook transgenerationeel zijn wortels kent. Angsten komen namelijk ontzettend vaak voor in een familielijn. Dat wil zeggen dat ook 1 van de ouder(s), grootouder(s) angst heeft ervaren. Waardoor hij of zij heeft moeten overleven.

Verstrikt in het trauma van je ouder(s)

Daardoor kun jij verstrikt raken in delen van je ouder(s) die dan weer te maken hebben met delen van hun ouder(s). Laten we dit eens illustreren met een voorbeeld.

Simone was als kind al bang voor haar vader. Zijn plotselinge woede uitbarstingen maakten dat ze altijd op haar hoede was. Zo ook in haar volwassen leven. Op een bepaald moment ontstond een sterke angst. Daarvoor heeft ze bij ons hulp gezocht. Tijdens de behandeling werd duidelijk dat ze verstrikt zat in het trauma van haar vader. Oma had liever een meisje gewild. Die pijn in haar vader. Die woede zorgden in haar voor angst.

Ontzettend vaak komt dit voor. Dat we als mens worden geconfronteerd met klachten die verbonden zijn aan het trauma van 1 van onze ouder(s). Als we ons primair richten op de klacht komen we niet altijd uit bij de werkelijke oorzaak. Zoals eerder aangegeven is het symptoom niet altijd psychisch. Ook lichamelijk gezien ontstaan vaak klachten. Die eveneens als oorsprong die transgenerationele overdracht hebben.

Het hart van Jan

Onbewuste spanningsvelden zorgen voor schade in ons lichaam. Er is geen harmonie meer. Daardoor raken onze cellen uit balans, wat leidt tot ziekte. In het ernstigste geval, in onderstaand voorbeeld,  met ernstige hartklachten tot gevolg!hart stethoscoop

“Wanneer mijn partner niet adequaat had gereageerd was ik er niet meer geweest aldus Jan. Jan was getroffen door een hartinfarct. Hij zocht bij ons hulp doordat hij voortdurend werd geconfronteerd met het gedrag van zijn moeder. Zij had meerdere kinderen gebaren. Echter Jan was haar een doorn in het oog. De pijn in zijn hart, zoals bleek, vloeide voort uit het ontbreken van moederliefde. Het hart was op en kon niet anders reageren zoals het reageerde”

 

Het ACE onderzoek

In het ACE onderzoek (adverce childhood experiences) wat thans weer volop in de belangstelling staat, en in Amerika is uitgevoerd, blijkt dat 67 % van de mensen wel een ingrijpende jeugdervaring heeft meegemaakt. Daarnaast bijna 13 % meerdere. Ook is uit dit onderzoek gebleken dat ingrijpende jeugdervaringen leiden tot de ontwikkeling van psychische en lichamelijke klachten op latere leeftijd.

Ook binnen ons werk zien we dit met regelmaat. Hoe reumatische aandoeningen zijn ontstaan na vroegkinderlijk trauma. Hoe vaak wel niet darmklachten totaal verkeerd worden begrepen. Dat een hernia vaak ontstaat na een interne blokkade. Maar ook dat eetproblemen vaak te maken hebben met een ouder.

Afspraak of meer informatie?

Bel ons daartoe gerust of stuur ons een bericht.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06