Wanneer je sensitief bent dan ben je rijk. In dit artikel een bijdrage over deze rijkdom.

De rijkdom van sensitieve mensen

Sensitieve mensen zijn ongelofelijk rijk. Echter weten ze vaak niet daarmee om te gaan. Het kan uitputten. Waardoor je klachten gaat ervaren. Maar het kan ook zijn dat je het miskent. Vaak gebeurt dit doordat je het laat afnemen door anderen.

Jorien was zo iemand. Hij voelde precies aan wat de ander nodig had. Hij stond bij wezen van spreken al met de zakdoek klaar. Echter het putte hem uit. Hij werd moe. En door die moeheid ontstonden lichamelijke klachten.

Wij als mensen beschikken allen over 5 zintuigen. Maar sensitieve mensen hebben er nog 1 extra. Ze beschikken over een hoge mate van sensitiviteit:  ook wel intuïtie genoemd.

Gevoelige mensen:

  • Voelen de stemming van de ander vaak haarfijn aan
  • Voelen of er iets staat te gebeuren
  • Kunnen (te) goed voor een ander te zorgen
  • Hebben moeite met heldere grenzen aan te geven
  • Kunnen niet altijd even goed aanvoelen wat is van mij en wat is van de ander
  • Lekken vaak energie wanneer ze in een drukke stad zijn of in groepen

 

Gevoeligheid is een rijkdom. Doch ben jij je bewust van die rijkdom. Hoe ga jij en vooral de ander ermee om? Vaak ontbreekt een dergelijke afstemming. Want hoe  gezond ga je ermee om. Vaak wordt dit onvoldoende erkent.

De miskenning van sensitiviteit

Als kind was ik ongelofelijk gevoelig. Ik huilde om het minste of geringste. Op school zat ik altijd naar buiten te kijken. Ik droomde over de hemel. Zag de sterren en planeten en vroeg mij vaak af, of daar mogelijk leven zou zijn. Daarnaast was een deel in mijn zelf erg creatief. In eerder levensfasen heb ik wel eens testen gemaakt. Over hoog gevoeligheid. En de score……. die was hoog.

Mijn ouders konden daar op hun manier niet goed mee omgaan. Er ontstond een ‘afrekening’ op die gevoeligheid.  Dan moet je overleven. Het intuïtief deel kwam meer en meer op de achtergrond te staan. Ik ging het miskennen. Totdat ik Gerda leerde kennen. En toen is het weer gaan ‘leven’. Meer en meer werd ik me ervan bewust. En heeft het me erg geholpen om mijn eigen wijze weg te vinden.

Mariëlle leerde ik kennen als een erg gevoelige vrouw. Deze gevoeligheid brak haar op. Ze was vaak moe en daarnaast kon haar partner er niet mee omgaan. ‘Ik voel me niet begrepen’ aldus Mariëlle. Wanneer ze moe was, tijd nodig had om weer op te laden, dan was er altijd dat commentaar. Ze moest maar naar therapie. Want iets in haar deugde niet. Nou ik heb haar laten ervaren dat ze wel deugt. Dat ze alleen iets diende te veranderen in de omgang met haar gevoeligheid. En samen hebben we haar partner uitgenodigd. En dat heeft gezorgd voor een stuk rust.

Het is ook vaak die onbekendheid ermee.  Want je oordeelt al snel op wat je ziet. En dat was vaak een vermoeide vrouw. En hoe ga je dan als partner daarmee om. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zo ook voor de partner van Mariëlle. Doch doordat ze daar samen voor zorgen is de relatie gezonder geworden.  Sterker nog. Haar partner,  die een eigen bedrijf runt,  informeert nu vaak naar het advies van haar. ‘Een wijs stuk gereedschap’ zei hij onlangs grappend. Ik kan me daar helemaal bij aansluiten.

In mijn werk als therapeut maak ik, van dat ‘wijs gereedschap, veelvuldig gebruik. Het ondersteunt mij enorm in het afstemmingsproces tussen de ander en mij. Daardoor ben ik in staat snel aan te voelen waar de ‘pijn’ zich heeft genesteld.

En…. hoe is het eigenlijk bij jou? Denk jij dat je ook erg gevoelig bent? Hoe ga je daar mee om? Kun je ervan genieten? Of put het je uit. Want dat laatste komt vaak voor.

Ben je gevoelig? Dan is afstemmen en afsluiten erg belangrijk.

Als sensitief mens is het ontzettend belangrijk dat jij je balans gezond weet te houden. Dat je goed onderscheid kunt maken wat van jou en de ander is. Hierbij doelende op emoties en gevoelens. En wanneer je energieën van andere mensen absorbeert hoe je ze dan weer neutraliseert.

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om je af te kunnen sluiten. Even geen mensen om je heen. Maar ook dan geen contact via de smartphone, behalve dan wanneer het erg dringend is, of via de tablet of computer met de digitale wereld.

Want dit vervuilt. Je kunt er immers weinig mee. En je absorbeert alleen maar. Voorts, wanneer je niet oppast, ontstaat er angst in je systeem. Want laten we eerlijk zijn. De meeste nieuwsbulletins prediken alleen maar over iets wat juist angst kan aanwakkeren. En sensitieve mensen zijn daar vaak erg gevoelig voor.

Daarnaast zijn sensitieve mensen vaak goed in staat om voor de ander te zorgen. Immers jij voelt de ander ontzettend goed aan. En dat kan juist een valkuil zijn. Je richt je dan te veel op de ander waardoor jij jezelf helemaal uitput. En dat zorgt op termijn vaak voor de ontwikkeling van gezondheidsklachten.

Grenzen kunnen aangeven. Duidelijk zijn naar een ander. Het ondersteunt je om in balans te blijven.

Spiritualiteit en gevoeligheid

Sensitieve mensen zijn vaak spiritueel. Ze ervaren dat er meer is dan wat je zo kunt zien. Dit komt meestal tot uitdrukking in een innerlijk weten. Zo kan er een afstemming zijn met iets wat je hoort. Een innerlijke stem bijvoorbeeld. Daarnaast is er vaak die synchroniciteit. Ineens komt er een boek op je pad. Of een persoon die je voor lange tijd niet hebt gesproken kom je weer tegen. Of gisteren dacht je aan iemand en vandaag belt zij of hij. Mensen die sensitief zijn ervaren beduidend meer synchroniciteit. Althans dat is mijn ervaring.

Regelmatig spreek ik met mensen die dit ervaren. Ze horen of voelen vaak de nabijheid van iemand. Vaak ook worden ze daardoor beschermd. ‘Doe dit nou niet’, wat er komt narigheid van’. Of. ‘Zou je dit nou wel doen’. Echter ook kunnen er boodschappen doorkomen die steunend zijn. Wanneer jij je weet af te stemmen, dan kan deze vorm van communicatie je erg ondersteunen.

Tot besluit is het voor sensitieve mensen ontzettend belangrijk om goed voor zich zelf te zorgen. Want je raakt zo snel uitgeput. Immers je hebt 6 zintuigen in plaats van 5. En die rijkdom kan ook uitputtend zijn. Tenminste zo heb ik het ervaren. Gezond voor jezelf zorgen is daarin zo belangrijk.

Mocht je ondersteuning nodig hebben. Of meer willen weten over dit onderwerp.  Kom langs. Ik ontmoet je graag.

 

Meindert Telkamp is werkzaam als therapeut binnen Persona in Appingedam en Winschoten.

Call Now Button