was successfully added to your cart.

Boven het maaiveld schijnt de zon

‘Eigenlijk heb ik het gevoel dat ik in alles wat ik doe klein ben. Of het nu thuis bij mijn ouders is. Bij mijn partner, binnen mijn vriendenkring. Ik heb altijd het gevoel dat ik klein ben gebleven. Mijn hoofd boven het maaiveld uitsteken?  Ik moet er niet aan denken’. Met deze hulpvraag kwam ze binnen. Ze wilde o zo graag wel haar hoofd boven het maaiveld durven uit steken. Het gevoel krijgen dat ze er toe deed. Het gevoel ervaren dat ze daadwerkelijk iets kon.

Ik kom het zo vaak tegen in het werken met mensen. Een IK die niet op een gezonde wijze is ontwikkelt. Een IK die angstig is. Een IK die niet stevig staat. Een IK die niet leeft doch overleeft.

Een gezond en stevig IK

kind in ontwikkelingOm je hoofd boven het maaiveld uit te durven steken, daartoe is in de allereerste plaats een stevig IK nodig. Niet alleen een stevig maar ook een gezond IK. Een IK die op een gezonde natuurlijke wijze contact kan maken vanuit een gezond ZELF.  Om die IK te ontwikkelen daartoe heb je de steun nodig van je ouder(s). Met hen dien je dat gevoel te verkennen en te ontwikkelen. Daarvoor is in de allereerste plaats veiligheid en vertrouwen noodzakelijk. Wanneer je ouder(s) dat op een gezonde wijze kunnen bieden, dan ontwikkel jij een gezond IK. Vervolgens is er de omgeving. Het gezin en de schoolomgeving. Hoe jij je mag ontwikkelen in de vorming van een gezond IK.  Mensen die hun hoofd niet boven het maaiveld durven uit te steken daarin is de ontwikkeling van het IK niet gezond verlopen. Veelal heeft dit te maken met de omgeving waarin je bent opgegroeid en hoe je bent gevormd.

Dan leef je nu ook niet echt vanuit je lichaam doch veelal vanuit je hoofd.  Dan ga je op latere leeftijd alles vanuit je hoofd beredeneren en heb je minder contact met je lijf. Een stevig IK gevoel zit toch echt in je buik. Wanneer je zelf kinderen hebt kijk maar eens wat er met ze gebeurt als ze 3-4 jaar oud zijn. Hoe ze hun IK vorm proberen te geven.

Je identiteit en je IK

Het woordje IK gebruik je ontzettend vaak. Luister maar eens. Maar wie is dat IK eigenlijk. Waaraan is dat IK op een gezonde wijze gekoppeld. Kan dat IK zorgen voor het ZELF? Is dat IK instaat om heldere en gezonde grenzen aan te geven. Weet dat IK wat goed voor het ZELF is?  Of past dat IK zich voortdurend aan. En is dat IK bang om het hoofd boven het maaiveld uit te steken?

Lichaamsgerichte therapie is een krachtige en mooie werkvorm om nader kennis te maken met het IK. Daarin ga je ervaren hoe jouw ik is gevormd en deel uitmaakt van je identiteit. Van waar identificeer jij je mee? Doe je dat vanuit een gezond IK. Vanuit een gezonde autonomie of een schijnautonomie? Een gezond IK bepaalt wie je bent. Geeft vorm aan je identiteit en straalt dit uit.

Lichaamsgerichte therapie is een prachtige ontmoeting met je IK en je ZELF.

Meer informatie, afspraak of eerst kennismaken?

Bel ons gerust of vul het contactformulier in.