Skip to main content
logo persona

Kunnen organen je laten weten wat er speelt? Wij hebben de ervaring dat dit inderdaad zo is. Je lichaam communiceert voortdurend met je. Echter dien je wel op die frequentie af te stemmen waarop het orgaan communiceert. En dat is mede ons werk. Lees eens het verhaal van Els. En hoe haar darmen al heel vroeg in het leven haar iets hebben laten weten.

Heel veel gezondheidsklachten hebben als oorsprong (vroegkinderlijk) trauma. Welke klachten zijn dit zoal?

Doordat je lichaam en psyche een geheel vormen is er voortdurend communicatie.  Zijn er darmklachten dan werkt dit door in je psyche. Maar ook andersom. Ervaar het zelf maar eens wanneer je een tijd gespannen bent. Hoe reageren je darmen dan? En hoe is dan je vertering en ontlasting?

Zo is het ook met het hart. Wanneer je hartkloppingen ervaart, dan ben je ook vaak mentaal daarmee bezig. Een gevolg daarvan kan zijn dat je angstig wordt en je mogelijk laat leiden door de gedachten die daarover ontstaan. Waardoor dit weer onder meer doorwerkt in je bloeddruk.

De oorsprong van vele klachten is vaak vroegkinderlijk trauma. In de periode vanaf de conceptie t/m het zevende/negende levensjaar leef je in een kwetsbare periode. Je bent nog geheel afhankelijk van je verzorger(s). Wanneer er voortdurend spanningsvelden aanwezig zijn dan gaat dit doorwerken in je als kind. En dat kan al heel vroeg in je leven ontstaan.

Het verhaal van Els

Els (naam is verandert) vertelt bij de intake over de zwangerschap van haar moeder. Die was toen Els nog in de baarmoeder zat altijd gespannen. Voor Els had haar moeder enkele miskramen gehad. Toen haar moeder hoorde dat ze wederom zwanger was ontstonden in haar zorgen. Op het moment dat een moeder stress ontwikkelt dan ontwikkelt ook de foetus en later de baby stress. Dit omdat je verbonden bent met je moeder.

Zo had de moeder van Els gedurende de zwangerschap veel stress. Maar ook na de geboorte van Els kon ze haar draai niet vinden. Uit verhalen heeft Els gehoord dat haar moeder regelmatig uit balans was. Dat haar moeder, de oma van Els, dan langskwam om haar dochter en Els te ondersteunen. De vader van Els was in die tijd vaak van huis door zijn werk.

Els vertelt dat ze haar moeder niet anders heeft gekend dan een overbezorgde sombere vrouw met weinig levenslust. Haar vader heeft zeker geprobeerd er iets van te maken doch doordat hij vaak afwezig was mistte zij daarin steun. Els ging toen ze opgroeide meer en meer zorgen voor haar moeder.

Toen Els in de pubertijd kwam ontstonden de eerste klachten. Meer en meer kreeg ze moeite met het reguleren van haar emoties en gevoelens. Daarnaast begonnen haar darmen op te spelen en ontstonden er pijnlijke darmklachten. Onderzoek volgde en een PDS werd geconstateerd. Echter thuis was er niet echt de aandacht omdat haar moeder zelf problemen had. En op haar veertiende liep Els spaak. Hulp werd gezocht doch helaas is Els, zoals ze het zelf verwoorde, nimmer goed begrepen.

Toen wij kennisnamen van haar hulpvraag, ze was toen een vrouw achter in de twintig, werd ons direct al duidelijk dat haar darmklachten en de sluimerende depressogene klachten een samenhang vertoonden. Echter dat de oorsprong van haar klachten al vroeg in haar leven waren ontstaan. En dat haar darmen haar iets duidelijk trachten te maken.

De behandeling

Enerzijds richtte zich dit om contact te maken met haar zelf. Wan wie ben je wanneer je voortdurend in de schaduw hebt geleefd van een moeder die niet haar zelf was. Hoe heb jij jezelf dan gezond kunnen ontwikkelen.

Daarnaast hoe draag je zorg voor wat zich in je aandient. Kortom hoe reguleer je.  Maar ook richtte de aandacht zich op het weer gezond maken van haar darmen. Met de inzet van enkele supplementen en een gezond voedingspatroon is dit geheel hersteld.

Vroegkinderlijke traumatisering leidt vaak op oudere leeftijd tot de ontwikkeling van vele gezondheidsklachten. Helaas is daar niet altijd de juiste aandacht voor. Omdat het onvoldoende wordt herkend!

Heb je nou het idee dat wij iets voor jou kunnen betekenen? Je kunt hier je afspraak online reserveren.

Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp

 

 

WordPress PopUp Plugin Call Now Button