Negatieve gedachten. Veel mensen gaan eronder gebukt. Die gedachten machine kun je daadwerkelijk anders programmeren.

Tegenwoordig hebben we allerlei machines. Koffiezet, keuken, boor etc. Op zich kunnen we daar met wat oefening prima mee omgaan nietwaar. Waar we meer moeite mee hebben dat is onze gedachten machine.

In deze kleine bijdrage aandacht voor deze gedachten machine.

Ik hoor wel eens iemand zeggen ‘ik wou dat er een resetknop zat aan mijn hoofd’. En eerlijk gezegd kan ik me dit helemaal voorstellen. Rust in het hoofd.

Die rust raakt vaak verstoord door gedachten. Niet door leuke, tenminste ik ben zo vrij om dit aan te nemen, doch van gedachten die niet zo leuk zijn.

Gedachten. De worsteling van veel mensen ermee. Maar wat zijn eigenlijk gedachten. Heb je daar wel eens over nagedacht? Waar kun je ze vinden? Bij mijn weten heeft nog nooit iemand dit kunnen aantonen. Zeker er zijn voldoende hypotheses over maar echt daadwerkelijk aantonen waar ze tastbaar liggen? Het is onmogelijk.

50 – 60.000 gedachten

En toch besteed jij, tenminste wanneer je niet oppast, heel veel tijd aan die gedachten. We denken wat af. Cognitief werkende psychologen hebben becijferd, hoe weet ik niet, dat we ca. 50.000-60.000 gedachten op een dag hebben.

Kijk nu is een tv ook een gedachte, of ik pak een appel. Dus alles wat die zintuigen aandragen en jij verwoordt dat zijn gedachten. Maar er zijn ook van die gedachten bij die denken te kunnen weten wat er staat te gebeuren.

Maar is dit waar. Kan een gedachte exact weten wat er staat te gebeuren?  Veel mensen die gebukt gaan onder hun gedachten gaan daarin mee. En dan ontstaat het lijden. De Boeddhisten noemen dit ook wel het rad van Samsara. Het rad van het lijden.

Een gedachte is niets anders dan een elektrische connectie in je brein tussen neuronen of groepen neuronen. Een klein vonkje wat contact maakt en zorgt voor mentale activiteit.

Kermis

Ik vergelijk het wel eens met zo’n flipperkast. Je trekt aan de hendel (stimuli) en de kogel maakt contact met de contactpunten en er ontstaat een respons (waarde).

Kermis in je hoofd is dan niet eens zo’n rare gedachte.

Aandacht geven aan gedachten is zorgen voor distress. En een te hoge spiegel van distress zorgt vooral nog wat ongemak. Je kunt er somber door worden, angstig of je kunt er helemaal van in paniek geraken. De ervaring spreekt overigens.

En nu?

Maar wat is nu de oplossing. Hoe ga je ermee om zul je wellicht denken. Kijk en dat vind ik nu een mooie gedachte. Nu zijn gedachten niet per definitie slecht. Creatieve gedachten. Kijk daar kun je iets mee. Of hoe kom ik zo snel mogelijk van A naar B. Helemaal prima nietwaar.

Maar waar we hierover spreken dat zijn die negatieve gedachten. En helaas. Het zijn er vaak meer dan die gedachten die een andere lading hebben.

Mijn advies in deze is. Laat ze met rust. Geef ze geen aandacht. Voedt ze niet. Erken dat ze er zijn en laat ze met rust. Dan na verloop van tijd, en dat kan wel even duren soms, dan geven ze het op. Tenminste dat is mijn persoonlijke ervaring.

Het is het doorzien van de illusie. Een gedachte is namelijk helemaal leeg! Het krijgt pas betekenis wanneer jij er een waarde aan toekent.

Nou ik hoop dat je er iets mee kunt. Heb je vragen of wil je er eens een keer met mij over stoeien. Be welcome.

Meindert Telkamp

 

Leave a Reply

Call Now Button