De maakbare wereld en faalangst

By 20 mei 2019coaching

druk en stress

Veel jonge mensen dreigen het gevoel met hun zelf kwijt te raken. Er zou sprake zijn van somberheid, faalangst en vooral een gemis aan zingeving in het leven.

In de trouw van 8 mei jl. was een column te lezen van de filosoof Welmoed Vlieger. Ze schreef dat vooral jonge mensen het idee hebben dat gewoon alles perfect moet zijn. Daarnaast dat ze alles onder controle moeten hebben. Het resultaat is of dat ze een Burn-Out ontwikkelen of klachten zoals bovengenoemd. Omgaan met tegenslagen blijkt lastig te zijn. De wachtlijsten bij de hulpverleners groeien.

Wat is dat toch. Die ongezonde gehechtheid naar geluk en een succesvol leven. Dit artikel gaat over deze valkuil. Hoezo? Valkuil? Nou omdat ik er zelf al vele keren in ben gevallen. En dat doet zeer hoor.

Coaching is een mooie werkvorm om jouw valkuilen leren te herkennen. Ontspannen in het hier en nu dat ont-dekken wat in jou om aandacht vraagt. Wellicht dat je na het lezen van dit artikel zin krijgt om eens zo’n traject aan te gaan.

Jouw ego

Is ongelofelijk hongerig. Het wil voortdurend worden gevoed. Daarvoor heeft het hele slimme trucjes bedacht. Eigenlijk is dat EGO voortdurend bezig om jou te verleiden.

Dat verleiden zorgt voor lijden. Tenminste wanneer je niet oppast. Laten we eens kijken waarom alles perfect dient te zijn in jouw ogen. Waar komt dit streven vandaan? En hoe faalangst ontstaat.

Eigenlijk ontstaat alles vanuit conditionering. Dus waar je ouders, verzorgers en je omgeving (onderwijs) je in hebben geprogrammeerd. Want je bent een geprogrammeerde vorm die zich voortbeweegt op 2 benen.

Alles maar dan ook alles heb je gedownload. Jouw kennis is niets anders dan kennis uit boeken. Daarnaast heb je een stuk levenservaring nietwaar? Maar er is meer. Er is niet alleen die kennis en levenservaring. Je zit ook nog boordevol met overtuigingen, normen en waarden.

Super EGO

Die overtuigingen zijn het resultaat van ouderlijke boodschappen. Super EGO boodschappen zoals ze ook wel worden genoemd. Van daaruit ontstaan de bekende leefregels.

Je bent mamma’s beste meid wanneer je voldoet aan de eisen die mamma aan je stelt. Je bent pappa’s beste jongen indien je hem gehoorzaamd. En natuurlijk is er de andere kant.

Zo word je op jonge leeftijd dus geconditioneerd met ‘wijsheden’ die door anderen in jou worden geprogrammeerd.

Zo vond mijn vader dat het goed voor mij was om op rood te stemmen. Dat is voor de arbeiders en dat was goed. Maar is dit waar?

Nou is dit maar een piepklein voorbeeld. Ongetwijfeld zul je zelf ook wel voorbeelden kunnen bedenken in waar je in bent geprogrammeerd. Nou draaien die programma’s dag en nacht. Je hoeft er niets voor te doen. Op het moment dat je in de ochtend wakker wordt staan ze al op ‘on’.

De geboorte van faalangst

Dus dat EGO van jou wil continue bevestigd worden. En hoe wordt het bevestigd?  Juist doordat je iets van jezelf vindt en daarmee vaak ook moet. Je wilt dat alles perfect verloopt en daardoor kom je in de controle. Weg vrijheid.

Want wat is perfectie eigenlijk? Heb je daar wel eens over nagedacht? Hoe komt het dat het allemaal perfect moet zijn?  Denkt een kat, hond of boom ook dat het er perfect uit moet zien?  Is het niet zo dat ze er gewoonweg zijn?

Zo ontwikkel je dus angst. Faalangst ook wel genoemd. Eigenlijk is het alleen maar angst. Die angst ontstaat door perfectiedwang. Het moet perfect en daarom mag ik niet falen.  Wat is falen eigenlijk? Heb je daar wel eens over nagedacht? Wat of wie faalt er? En als er iets faalt, stort dan de hele wereld in. Treden er dan allerlei noodverordeningen in werking?

Je EGO heeft het er maar druk mee nietwaar. Het is non stop bezig om jou te verleiden tot het niet falen. Je moet er goed uitzien. Je dient te presteren op je werk. Je moet je ontwikkelen en wilt opvallen. Je wilt dat huis. Je ziet je al rijden in die auto. Je hebt dat gezin voor ogen. Kortom het moet zoals jij denkt dat het moet. En zorgt dat niet voor faalangst?

Maar zie je dan hoe je verstrikt raakt in een eigen gecreëerd web? Dat je allen dagen druk bezig bent om dat web alsmaar groter te maken? Dat jij je vrijheid verliest en ongezond verstrikt gehecht raakt in een ongezond verlangen. De geboorte van faalangst is een feit.

Burn-Out en depressie

Jouw lijden ontstaat doordat jij jouw EGO voortdurend regie geeft. Daardoor krijgt het zoveel macht waardoor jij niet meer stuurt. Het sturen vindt plaats door die overtuigingen en super EGO boodschappen. Daardoor ontstaat het welbekende lijden.

Je trekt het niet meer. Er ontstaat vermoeidheid.  Uit bed komen? Laat mij maar liggen. Dingen kunnen onthouden? Het gaat je steeds moeilijker af. Lachen om de grappen van een ander? Was het maar zo.  Kortom de ontwikkeling van een Burn-Out of depressie is in de maak.

Uit de faalangst

Wat de oplossing dan wel is?  Door in de allereerste plaats je bewust te worden in dat wat je alle dagen doet. Het doorzien dat je voortdurend bezig bent om jouw EGO te voeden en alsmaar meer macht geeft.

Maar zul je wellicht zeggen, ik moet toch naar school. Ik moet toch mijn opleiding afronden?  Zeker, maar dat hoeft toch niet perfect? Het is toch belangrijk dat je er plezier aan beleeft. Nou en wanneer alles perfect moet dan is vaak het plezier al afwezig hoor.

Dus kijk eens in de bekende spiegel. Stel jezelf dan eens de vraag wat jij allemaal zo goed mogelijk moet doen. Ervaar jouw verlangens eens. Zijn deze gezond of mag het een tikje minder? Stop met het vergelijken. Want juist vergelijken vindt het EGO hartstikke fijn.

Er zijn nu eenmaal mensen die wellicht knapper zijn. Die met gemak studeren of veel aankunnen. Maar zijn ook die niet hun vrijheid kwijt?  Zitten die ook niet gevangen in het web van een ongezond verlangen? Regeert daar het EGO vanuit vrijheid of vanuit dwang?

Zie hoe uniek jij bent als mens. Ervaar jouw kwaliteiten en geniet daarvan. Stop met het alsmaar vergelijken. Daar wordt je moe van hoor. Nee, wandel daarentegen eens in de natuur. Zie de vormen. Ervaar de kleuren. Ruik de geuren. Want dat is ware rijkdom. Zie dat alles voortdurend nieuw is en dat er in elk moment potentie aanwezig is om te veranderen.

Stop met slaaf te zijn van die innerlijke super EGO boodschappen. Leef in plaats van dat je wordt geleefd. Doe wat je wilt doen en doe dit vanuit ontspanning. Besef dat ieder moment kostbaar is en dat je deze ten volste leeft.

Coaching

Een mooi traject om te ervaren in hoe jij bent geprogrammeerd is coaching. Op een ontspannen wijze in het hier en nu op een filosofische wijze werken aan het herwinnen van je vrijheid.

Wat je daarvoor terugkrijgt? Jouw leven!

Interesse?  Neem dan eens contact met mij op.

Meindert Telkamp

Call Now Button