Heb jij je wel eens afgevraagd wat de mooiste vakantie van jouw leven is geweest? Nu je deze vraag leest dan ga je terug in de tijd nietwaar. Want het kan alleen maar het verleden zijn toch? En het is vaak iets buiten jou. Waarmee ik bedoel te zeggen een bepaalde gebeurtenis. Dus iets externs.

Weet je wat mijn mooiste vakantie is in mijn leven? Lees dan eens verder.

Niet buiten maar binnen

We zoeken het altijd buiten ons. Maar stel nou eens dat je het niet meer buiten zoekt doch binnen in je. Dat je de rust in jezelf vindt. Zou dat dan niet een fijne vakantie zijn?

Want buiten in je is altijd wel wat. Dan scoort die niet. Dan weer vind je iets van jezelf wanneer je in de spiegel kijkt. Kortom er is vaak altijd wel iets in je wat ergens een mening over heeft. Eigenlijk is het nooit rustig nietwaar.

En dat kost ongelofelijk veel energie. Je wordt er moe van en wanneer je niet oppast dan ontwikkel je ook nog eens serieuze gezondheidsklachten.

Stel je eens voor dat je door een park wandelt. Je ziet een mooi bankje. De zon schijnt, de eenden kwetteren en even later komt er iemand voorbij. Die iemand praat voortdurend hardop in wisselende uitingen. Wat denk en voel je dan?

Eigenlijk laat die persoon zien wat erin jou dagelijks gebeurt. Alleen laat deze persoon het verbaal horen. Want ook in jou staat het gekwebbel niet stil. Of heb ik het mis.

Wat is dat gekwebbel eigenlijk en wat levert het je op? Uit ervaring kan ik alleen maar zeggen: onrust!

Weet je. Je besteedt nogal wat tijd dagelijks aan dat gekwebbel. Ga er maar eens op letten. Het kost niets en levert je zo ontzettend veel op. Door in de eerste plaats je er alleen maar bewust van te zijn.

En al dat commentaar is niets anders dan een zekere mate van controle willen hebben in wat je ervaart. Het regent. Hoor maar wat er in je klinkt. Je hebt je zinnen gezet op de aankoop van een leuke broek of jurk. Je komt in de winkel en wat jij zoekt is er niet. Maak je er dan niet een verhaal van? Maar is het interessant. Het is er niet. Meer is er niet. Doch kijk maar eens wat jij ervan maakt.

Verhalen…. niets dan verhalen

En zo ontstaan er tal van verhalen overdag. Verhalen waar je geen F**** mee kunt. Een onnuttige verspilling van energie en……tijd! Want het grootste gedeelte wat er ook maar in jou ‘wordt gezegd’: wat kun je ermee?  En trouwens wat is dat dan?

En zo is er altijd wel wat en creëer je alleen en alleen maar spanning. Want die innerlijke commentator vindt altijd wel wat om je bezig te houden. Je gaat uit eten. Het duurt een poosje voor iemand aan tafel komt om te vragen wat of je wilt drinken. Dan duurt het een poos voordat iemand komt vragen of je iets hebt uitgekozen. Vervolgens gaat er best wel wat tijd overheen voordat het wordt opgediend. En dan staat het op je tafel. En dan?……. Nou let er maar eens op wat er gebeurt. Je vindt overal iets van. Een nieuw verhaal is ontstaan.

Vakantie is rust in je hoofd. Verlost zijn van dat eeuwige gekwebbel waar je niets aan hebt.

Voor mij betekent vakantie rust. Het heeft best lang geduurd voordat ik permanent met vakantie kon. Want ook in mij leefden die stemmen (delen). Er was altijd wel iets. En nu is het rustig geworden. Af en toe kwebbelt er nog iets, doch het wordt doorzien. Het krijgt in mij geen aandacht meer.

En in jou, zo ook in mij, woont iets wat dit allemaal kan doorzien en veranderen. Je behoeft het alleen maar te ont-dekken.

Worstel jij nou ook met dat gekwebbel en wil je permanente vakantie? Kom dan eens langs om te ervaren in wat ik voor jou kan betekenen.

Meindert A. Telkamp

Call Now Button