Skip to main content

narcisme

Het komt helaas vaak voor. Dat je een leidinggevende treft die narcistische trekjes heeft. Voor beiden niet leuk alhoewel jij er meer onder zult lijden. Want de narcistische leidingsgever is zich er niet van bewust.

In dit artikel een korte bijdrage over narcisme. En hoe je gezond om kunt gaan met een mannelijke of vrouwelijke leidinggevende die narcistische trekjes vertoont.

(in dit artikel volg ik de richtlijnen van de spelling: narcist is mannelijk)

Wat heb ik het getroffen

Wat een fijne vrouw of man. Wellicht heb je dit weleens gedacht. Vooral in de eerste weken tijdens het contact. Echter na een poosje, wat overigens maanden kan duren , verandert dit gevoel. Dat gevoel van hebben getroffen maakt dan plaats voor een ander minder leuk gevoel.

De leidinggevende blijkt niet zo leuk te zijn. Onder het masker met die glimlach of aardig bedoelde opmerkingen daar schuilt iemand anders. Die iemand heeft het niet zo op met jou. Doch meer met zichzelf.

En dat ga je voelen. Het begint klein. Doch langzamerhand breidt dit zich uit. En dan wordt het alsmaar groter. Je begint je te irriteren. Te ergeren. Je neemt het mee naar huis. Praat daarover of ligt er wakker van.

De narcist krijgt je meer en meer daar waar hij je wil hebben. Namelijk dat jij doet wat hij wil. Langzamerhand gaat hij ruimte innemen. Jouw bewegingsvrijheid begint kleiner te worden. Dat kan zo klein worden dat het je gaat verstikken.

Echter gebeurt er daarnaast vaak iets anders. Namelijk dat je meer en meer aan jezelf gaat twijfelen. Want daar zijn narcisten ontzettend goed in. Jou zo aan het twijfelen brengen zodat jij jezelf niet meer bent. Ik heb dit zelf in een werk- en persoonlijke relatie in het verleden mogen ervaren.

Maar goed dit zal je allemaal wel bekend in de oren klinken nietwaar. De hamvraag is: hoe ga ik ermee om.

Bij lichte narcistische trekjes:

  1. Vraag om een gesprek
  2. Geef aan wat jou stoort (grens aangeven)
  3. Blijf daarin bij jezelf.
  4. Let op de reactie van de ander
  5. Ervaar of je daar iets mee kunt
  6. Probeer te komen tot een voor jou goede afstemming
  7. Stem, indien nodig, een vervolgafspraak af
  8. Blijf het proces gezond vervolgen

Bij sterke narcistische trekjes

En dat is een lastige. Een zeer lastige. Want waar klop je aan? De deurbel bij een narcist werkt niet. Dat is zeker. En mocht er iemand in de hiërarchie boven staan?

Dat is dit een kans. Echter is het vaak zo dat narcisten binnen organisaties uitblinken. Het zijn vaak harde werkers. En dat blijft niet onopgemerkt.

Want als geen ander hebben ze ontdekt hoe ze kunnen scoren. Door onder andere uit te blinken. Voornamelijk in hun kennis en productiviteit.. Dat is dan ook vaak de reden dat ze een dergelijke job hebben gekregen.

Dus is het kansberekening. Mijn advies in deze is om eens goed af te tasten of er iemand is die jij kunt aanspreken. Waarvan jij het idee hebt dat je daar mogelijk gehoor zou kunnen vinden. Dan maak je mogelijk een kans.

Wees dan goed voorbereid. En daarmee bedoel ik dat je over een bepaalde periode een soort van dagboek hebt bijgehouden. Wat is er precies gebeurd. Hoe was de reactie. Wat heb je ervaren. In die zin hoe ging hij met je om.

Het gesprek

Daarnaast wanneer je een dergelijk gesprek aangaat. Zorg ervoor dat je hamert op geheimhouding. Een bedrijfsarts of HR-manager dient jou dit te kunnen garanderen. Draag er dus zorg voor dat dit wordt bevestigd!

Luister dan goed wat deze zegt. Ervaar of je er iets mee kunt. Zeg niet direct ja of nee. Geef aan dat je erover wilt nadenken. Dat je er later in een vervolggesprek op terug komt.

En dan is het aan jou. Zie je kansen? Zo ja, ga dan goed voorbereid daarin te werk. Zie je geen kansen dan is het verstandig uit te zien naar een andere uitdaging.

 

Wil je meer informatie of een geheel vrijblijvend gesprek?

Mail of bel mij gerust.

 

Meindert Telkamp

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Call Now Button