Ik weet niet hoe of het jullie allen vergaat. Maar wandel ik door de straten van Appingedam, Delfzijl of Winschoten dan zie ik vaak bedrukte gezichten. Het is ook een bijzondere tijd waarin we leven.

Echter hoe we daarmee omgaan bepaalt in hoge mate onze beleving van tijd en onze gezondheid. Nu en in de toekomst.

 

In deze blog wat aandacht voor liefde.  En de uitwerking daarvan op alles.

De liefde in onze kat Lana

In ons huis woont samen met ons, de kat Lana. Haar hebben wij alweer twee jaar geleden gehaald uit het dierenasiel in Zuidwolde. We wisten direct dat ze was getraumatiseerd. En dat liet ze hoe begrijpelijk ook merken in haar gedrag.

We zijn nu twee jaar verder en Lana is ontzettend verandert. Ze geeft ons veel liefde. Vraagt om aandacht en laat ons weten dat ze er is.

Lana is niet meer die kat zoals ze toen was. Schrikachtig, voortdurend op haar hoede. Bij het minste of geringste uithalen, bijten of grommen. Nee, Lana is een ontzettend lief beest waar wij iedere dag weer ontzettend van kunnen genieten.

Vanaf dag 1 hebben wij Lana liefde gegeven. Haar laten ervaren dat ze is zoals ze is. En dat ze daar helemaal niets aan kan doen. Maar dat ze daarin wel kan veranderen.

Voortdurend hebben wij vanuit liefde tegen haar gesproken. Altijd zinnen waarin de klank van de liefde voelbaar was. Voortdurend hebben wij haar positief bekrachtigd. Nimmer hebben wij op haar gemopperd! En we hebben tijd voor haar genomen. Haar veel aandacht gegeven. Het gevoel dat ze werd gezien. En dat doen we nog steeds. Sterker nog: ze vraagt er nu helemaal zelf om en dwingt het zelfs af.

De nectar voor al je cellen is liefde

Liefde is de nectar voor al je cellen. Zonder liefde voor jezelf of de ander lijd je een kil en koud leven. Die liefde is zo ontzettend belangrijk. Juist ook nu in deze bijzondere tijd waarin we leven.

Wees eens lief voor jezelf. Gun jezelf liefde. Sterker nog: je bent liefde. Alleen ervaar je het niet altijd. Wees dankbaar dat wanneer je wakker wordt er weer een dag is. En hoe die dag eruit komt te zien? Dat weet niemand. Maar wat je wel weet is, dat wat zich hoe dan ook aandient, jij dat vanuit liefde kunt benaderen.

Hoe reageer je op bepaalde zaken. Kun je er wellicht anders naar kijken. Zou je begrip kunnen opbrengen voor hoe iemand reageert. En wanneer iets niet verloopt zoals jij dacht dat het zou moeten verlopen………… Ach……..

Stop met jezelf voortdurend te bekritiseren. Wees eens wat meer lief voor jezelf. Trakteer jezelf eens op iets moois. En ga daarvan genieten.

Genieten is liefde ervaren

Dat woord genieten is ook zoiets waarvan ik wel eens hoor. Genieten? Hoe dan. En toch is het ontzettend belangrijk. Want doordat je geniet zend je een boodschap uit naar je lichaam. Dat lichaam reageert daarop door bepaalde hormonen aan te maken. En je krijgt helemaal gratis een ‘feel good’ ervaring.

Mijn tante Jantje, helaas leeft ze niet meer, komt nog vaak eens voorbij in mijn gedachten. Aan haar koester ik warme herinneringen.

Zij heeft mij vooral laten ervaren wat liefde is. In haar aanwezigheid en in de wijze waarop ze met mensen omging. Haar liefde voor de bloemen in de tuin. Zij had een groot hart. Vanuit dankbaarheid kijk ik terug op een mooie kindertijd met haar. Dankjewel dat je er immer voor mij was.

Wanneer je leeft vanuit liefde dan is dit de meest gezonde voeding die jij jezelf kunt geven. Want door het ervaren van liefde resoneert iedere cel van je op een gezonde frequentie. En daardoor zorg je op een gezonde wijze voor jezelf en je omgeving.

Ik wens je veel liefde toe.

Meindert Telkamp werkzaam als psychosociaal therapeut binnen Persona in Appingedam en Winschoten.

Call Now Button