Deze week kwam ik in aanraking met een boek wat ging over een spirituele zoektocht. Het boek was al toe aan de 7de druk en dit jaar voor het eerst uitgegeven. Dat zegt iets nietwaar.

Zoekende

Is dit het nu?, vroeg iemand zich laatst af. ‘Ik heb een goede baan. Een mooi huis. Een gezin. Ik verdien goed en toch vragen wij ons samen wel eens af of dit het nu is. Wat we willen met ons leven zeg maar’. Die vraag kom ik af en toe tegen. En eerlijk gezegd vind ik het een goede vraag. Want dergelijke vragen houden je helder. Het houdt je alert. Je suft niet in en daarmee ga je dingen doen in je leven die volgens jou er echt toe doen. Dat houdt ook in dat de tijd die je is gegeven dat je die nuttig besteedt. Want laten we eerlijk zijn. We gaan er wel vanuit dat we er morgen weer zullen zijn maar zeker is dit niet. Want iedere avond als je inslaapt is het maar weer de vraag of je wakker wordt. En stel nou dat je niet meer wakker wordt. Stel dat er een boven is vanwaar jij naar beneden kijkt en je afvraagt ‘heb ik eigenlijk wel echt geleefd’? Dan lijkt het mij uiterst pijnlijk als je tot de conclusie komt dat dit niet zo is.

Overleven

Veel mensen zijn op zoek. Kunnen niet echt dat vinden wat ervoor zorgt dat ze zin in hun leven ervaren. Immers dat boek waar ik op doelde is inmiddels al begonnen met de 7de druk. En dan is dit maar 1 boek. Jaarlijks worden er wellicht honderden spirituele boeken uitgegeven. Klaarblijkelijk vinden we het niet. Wat ik vaak ervaar is dat men niet leeft doch overleeft. We leven volgens hardnekkige patronen. Vanuit de cognitieve psychologie worden dit gewoontepatronen genoemd. En vanuit die patronen ontstaan leefregels. Eric Berne de grondlegger van de TA ( de transactionele analyse) heeft dit alles het levensscript genoemd. Hij zegt dat dit levensscript al af is wanneer je ca. 7-8 jaar oud bent.

Destijds in mijn opleiding moest ik in de spiegel kijken. Zijn er tal van tranen gevloeid en heb ik erg boos gereageerd.  En erkennen………. dat het klopt. Ook ik leefde volgens programmeringen. Programma’s die waren geprogrammeerd door anderen en mij onbewust aanstuurden.

Maar wat eens is geprogrammeerd dat kun je herprogrammeren. Je kunt zo’n programma deactiveren. Want het brein is plastisch. Je kunt dus nieuwe verbindingen maken tussen de grofweg 3 grote compartimenten in je brein. En dat is mooi want dan biedt perspectief.

Herprogrammeren

Wat boeken met je doen is dat ze je een spiegel voorhouden. Want laten we eerlijk zijn de schrijver va n het boek heeft niet zomaar de inhoud verzonnen. De woorden proberen je te raken net zoals deze woorden dit pogen. Zodat je wakker wordt. Dat jij jezelf gaat afvragen ‘leef ik eigenlijk wel zoals ik zou willen leven’?  Zo ja, gefeliciteerd. Dan is dat ontzettend fijn voor je. Dan ben je een gelukkig en gezegend mens nietwaar. Is dit niet het geval, dan kun jij jezelf gaan herprogrammeren. Je kunt je levensscript gaan herschrijven.  Toen ik in de 40 was heb ik dit gedaan.  En…….. ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik ben ontzettend blij dat dit is gebeurd. Want ik was echt in slaap gesukkeld.

Wil jij je leven ook gaan herprogammeren? Je levensscript gaan herschrijven en zoek je iemand die eens met je mee kijkt? Dan zou coaching iets voor je kunnen zijn.

Bel me gerust. Je kunt me bereiken op 06-53618415 of stuur me een bericht.

Call Now Button