Hart

De zoektocht naar liefde

De ontwikkeling in het mens zijn heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Er is de laatste jaren ontzettend veel verandert. Het is nog niet zo lang geleden dat het landschap in het mens zijn werd vormgegeven vanuit duidelijke patronen.

Door de roep om vrijheid is er een ander landschap ontstaan. De mogelijkheden om ons te verbinden zijn verbreed. In 1 klik heb je digitaal contact met de ander. In 1 klik opent zich een andere wereld. In enkele uren bevind jij je in een ander land.  De mogelijkheden om je te ontplooien zijn talrijk.

En toch is het steeds lastiger om samen te leven waardoor vele relaties stranden. Meer en meer leven we niet samen doch apart stelt de hoogleraar Paul Verhaege in een uitzending op de omroep Human onlangs.

Het scherm en de afscherming van liefde

In het werken met mensen zie ik hoe lastig het is om die liefde te vinden. Vele relaties staan onder druk. Het aantal mensen met een Burn-Out stijgt. Het aantal mensen dat zich eenzaam voelt eveneens.

Wat is dat toch dat we de liefde niet vinden waardoor eenzaamheid en separatie ontstaat. Dat we meer en meer moeite hebben om ons te verbinden en het contact met ons zelf en daarmee de hartenergie kwijt zijn.

liefde via social mediaHet hart zo vaak bezongen heeft het moeilijk. Wat ik vaak zie is dat het hart door pijnlijke ervaringen is afgeschermd. Dan zoek je een ander scherm en biedt de smartphone, pc of tablet uitkomst. Bepaalde datingsites denken te kunnen weten wat de liefde van jouw leven zou kunnen zijn. Via bepaalde algoritmen brengen hun je in contact met de prins of prinses op het witte paard. De prijs daarvoor is vaak hoog en is het maar de vraag of die liefde ook echt de liefde is die jij zoekt.

Het hart is het orgaan waarmee jij je vanuit liefde verbindt tot de ander. Het hart dient op een voor jou juiste wijze te kloppen. Doet het dit niet dan ontstaat hartzeer.

Liefde. Wat is liefde eigenlijk. Hoe ervaar je dit in je zelf en hoe verbind jij je vanuit liefde met de ander. Die liefde kan alleen maar ontdekt worden wanneer je weet wie je bent. Om die liefde echt te voelen is een afdaling nodig in jezelf. Loslaten dus.

Pas wanneer je meer en meer kunt loslaten en de opgelopen kwetsuren onder ogen ziet kun je de hartenergie meer voelen stromen en zien uitreiken.

Maar als jij zelf niet weet wat liefde is hoe denk jij dan de liefde in de ander te kunnen vinden? Kun jij je dan wel waar verbinden met de ander?

Een kille en koude omgeving

Veel mensen weten niet wat liefde is. Ze zijn opgegroeid in een omgeving waar de liefde niet kon stromen. Veelal omdat de opvoeders zelf onvoldoende liefde hebben ervaren. Het trauma van de liefde aldus hoogleraar Franz Ruppert kenmerkt zich doordat je ongewenst, ongeliefd of onbeschermd was. Dan voel je de liefde niet en wordt het overleven. Dit heeft behoorlijk grote consequenties voor het uitreiken. Je hart is min of meer versteend.huilende baby ongeliefd

Je ware natuur, ook wel de Boeddha natuur genoemd, is liefde. Alles is eigenlijk liefde. Dat kun je pas echt zien wanneer jij de liefde in jezelf voelt stromen.

Wanneer je overleeft dan maak je niet echt contact vanuit die ware natuur. Er ontstaat contact vanuit een imago wat alleen maar oppervlakkig is en je daardoor jezelf en de ander niet echt raakt.

Want om echt contact te kunnen maken met de ander dien je te voelen en te weten wie je echt bent. Dat dit vaak eng is maak ik iedere week weer mee in het werken met mensen.

De social media, tv-programma’s, glossy’s en magazines toveren je een wereld voor die niet bestaat. Echter is de zucht ernaar vaak groot. Maar wat is die zucht eigenlijk. Is het niet het ervaren van de liefde in je zelf? Zou het ooit iets anders kunnen zijn?

Volgens psychiater Dirk de Wachter moeten we weer terug naar de basis. Inzien dat ons een maakbare wereld wordt getoond die niet bestaat. Echter dat we vanuit een steeds grotere afstand van ons ware zelf dit trachten te bereiken. Vanuit de psychologie wordt dit ook wel het valse zelf genoemd. Het gevolg laat zich raden.

Terug naar de basis is in mijn ogen het ont-dekken van liefde. Want vaak, dat is mijn persoonlijke en werkervaring, is dit behoorlijk toegedekt. Het is vaak omringd door lagen van pijn. Je wilt niet meer geraakt worden en je durft niet meer te voelen. Dan is het veiliger om vanuit een imago of scherm contact te maken. Dat is tenminste veilig.

Maar maak je dan echt contact?

Seksualiteit

Het niet kunnen voelen in liefde heeft ook een impact op je seksuele relatie. Want niet vanuit liefde kunnen voelen en daarmee ervaren zorgt voor een kunstmatigheid. Het is niet echt. Zeker je kunt het aanraken, die zoen, streling en orgasme voelen. Maar vanuit wat voel je dan?

Niet zelden maak ik mee dat cliënten mij in vertrouwen nemen en spreken over hun seksuele relatie. Waarin een parafilie de seksuele relatie vormgeeft en hoe hardhandig en liefdeloos dit verloopt.

Maar ook het niet echt kunnen genieten van het aanraken. Een kus, bedankt het was fijn, om vervolgens te gaan slapen.

Doch is dit liefde? Vaak is er niet eens sprake van intimiteit en is er maar 1 doel: seksuele gemeenschap.

Liefde is in elke cel van je lichaam de resonantie voelen in het contact met de ander. Het durven toelaten van contact. Je openstellen. Je laten raken vanuit liefde maar niet vanuit een aanval of defensiemechanisme te reageren.

De herberg van het  (mens) zijn

Identiteitsgerichte psychotrauma therapie is een werkvorm om je weer in contact te brengen met je zelf. Op een zuivere wijze worden de delen in het landschap van het zelf helder. De mist trekt op.

De delen die het ware contact met liefde verstoren doemen op. Dat zijn, zeg maar, de vaste gasten. Maar ook delen die de opgelopen pijn nog immer herbergen, gasten die zich niet altijd laten zien, worden begroet.

In de herberg van het zijn ben jij de gastheer of gastvrouw die elk deel begroet.

Heb je het idee dat deze werkvorm iets voor jou zou kunnen zijn? Kom langs en reserveer een kennismakingsgesprek.

Meindert Telkamp

Leave a Reply

Call Now Button