Praatprogramma’s op tv. Campagnes van de overheid. Artikelen in de krant. Depressiviteit staat met stip op 1 momenteel. Veel mensen schijnen de druk niet meer aan te kunnen. Wat is depressiviteit eigenlijk en wat kun je er zelf aan doen.

Toen ik 40 was

oververmoeidBelandde ik in een crisis. De psychiater die tegenover me zat gaf aan dat ik zwaar depressief was. Een recept werd geschreven en ik kreeg het advies om therapie te gaan volgen. De medicatie heeft me niet geholpen evenals de therapievorm destijds. Wat wel geholpen heeft is hoe ik er mee om ben gegaan. Toen werkte ik nog in de procesindustrie. Geen flauw benul wat een depressie inhield doch voelde het overduidelijk. Somber, geen energie, negatieve gedachten, zelfmoord gedachten, me moeilijk kunnen concentreren, geen puf om iets te ondernemen, kortom algehele malaise.

Geen antidepressivum doch beweging dat heeft mij in de allereerste plaats geholpen. Bewegen. Voor mij was dat in de tijd joggen. Ik jogde 3 x in de week. In actie komen dus.  Dat hielp zeker. Ik ging me in de tijd zichbaar beter voelen. Daarnaast een andere levensstijl en praten. Heel veel praten. Dat lukte in de aangeboden psychotherapeutische sessie niet. Zij voelde me niet aan.  Dat deden wel mijn partner en buurvrouw. Daar heb ik veel steun ervaren. Geleidelijk namen de klachten af. Enige tijd later, toen ik in opleiding was voor mijn huidig beroep heb ik,  tijdens het verplichte psychotherapie traject, gevoeld wat de depressie mij duidelijk trachtte te maken. Daar heb ik intensief aan gewerkt waardoor mijn leven drastisch is verandert. De depressie heeft zich nimmer weer laten zien.

Wakker worden

Een depressie dien je te begrijpen. Iets in jou probeert je wakker te maken. Iets in jou schreeuwt om aandacht. Echter vaak begrijpen we dit niet. We gaan dan naar een hulpvelener met de vraag of zij of hij dit voor ons kan oplossen. Dat lukt nooit! Wat wel werkt is dat je samen met de hulpverlener naar binnen gaat kijken. Ontdekken wat om aandacht vraagt. Pas dan komt er iets in beweging.

Anti depressiva

Trudy deHue, hoogleraar aan de RUG, heeft in haar boek ‘de depressie epidemie’, uitgebreid verslag gedaan over de effectiviteit van anti depressiva. Dat alleen bij een ernstige vorm van depressiviteit de werkzaamheid is aangetoond. Ik ben het helemaal met haar eens. Daarnaast zijn er de bijwerkingen. Deze kunnen niet altijd als even fijn worden ervaren. Gelukkig heb je in deze altijd een keuze!

Druk= distress

Thans is er dus volop aandacht voor depressie. Ik zou het liever druk willen noemen. We bezwijken onder de druk wat distress is. Echter deze distress maken we zelf door de wijze waarop we met onszelf omgaan. Daarnaast zijn er de omgevingsfactoren. Willen we dit een halt toeroepen dan dienen we de druk in ons zelf te reduceren. We dienen te begrijpen wat in ons die druk doet ontstaan. Vaak zijn dat delen. Uit die delen komen overtuigingen. In die delen leven injuncties.  De balans in het leven is vaak uit evenwicht. We nemen niet meer de rust, want we hebben het zo druk. Hoe overleef je wanneer je studeert en werkzaam bent in de horeca. Hoe overleef je als twee werkende ouders, met 3 kinderen en allerlei sociale verplichtingen. Hoe overleef je wanneer je thuis zorgt voor iemand die ziek is. Waar vindt jij rust? Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Nou is het zo dat een depressie niet altijd wordt veroorzaakt door de hierboven omschreven druk. Een depressie kan ook ontstaan na een verlieservaring. Het verlies van een partner, vader of moeder. Het verlies van een baan. Ziekte.  Dan is er rouw. Rouw dient gevoeld te worden en is inherent verbonden aan het leven. Zo is de ene depressie de andere niet.

Somberheid kan ook ontstaan door biologische oorzaken. Je schildklier bijvoorbeeld of je darmen.

Tot slot

Somberheid is inherent aan het leven. De ene dag is de andere niet. Echter wordt het lijden wanneer deze periode te lang duurt. Dat er meer zwart in je leven aanwezig is dan kleur. Dan is het zeker verstandig om iemand op te gaan zoeken. Iemand die diep naar je luistert en samen met jou de oorsprong van de klacht gaat verkennen en uitwerken.

 

Meer informatie, afspraak of eerst kennismaken?

Wij bieden vele therapeutische werkvormen. Bel ons daartoe gerust of vul het contactformulier in.

Call Now Button