afbeelding bij het pad van je leven

Soms voel je dat je eigenlijk iets anders zou willen met je leven. Dat de baan die je hebt of het leven wat je leidt, niet helemaal bij je past. We blijven daarin vaak dezelfde paden bewandelen. Immers dat voelt vertrouwd en veilig.

Hoe je de uitdaging aangaat naar een ander pad daarover gaat deze blog.

Heb jij het idee dat je leeft? Dat je die dingen doet die je echt wilt doen?  Dat jij je verbonden voelt in een relatie waarin liefde stroomt? Dat je het werk doet wat bij je past? Waar je uitdaging in vindt. Waarin jij passie ervaart?  Zo ja, gefeliciteerd. Zo nee, lees dan eens verder.

De wegwijzer van jouw leven kun je niet op bestelling laten maken. Deze wegwijzer dien jezelf te ontwikkelen. Hoe lastig dit kan zijn ervaar ik vaak in het werken met mensen. Sterker nog ik behoef maar naar mijn eigen geschiedenis te kijken. Hoe lastig maar ook hoe uitnodigend ik, Meindert, dit zelf heb ervaren. Eerlijk gezegd ik heb er altijd overheen gekeken.

Thuiskomen. Letterlijk thuiskomen. Althans zo heb ik het ervaren. En om thuis te komen heb ik vele richtingen verkent en paden bewandeld. De wegwijzer van je leven ontdekken heb ik ervaren als een mooie reis.

Veel mensen zijn op zoek naar die wegwijzer. Dat komt omdat men meer en meer het contact met het zelf verliest. Het moet alsmaar beter waardoor de druk toeneemt.

Yes ik ben

In het programma “Yes ik ben” van Stine Jensen, uitgezonden door Human,  legt psychiater Dirk de Wachter het mooi uit.

‘Onze maatschappij richt zich te veel op het moeten presteren. Daarnaast dat het steeds beter moet. Dat er een betere versie van jezelf moet komen. Maar dat dit niet wil. Wat er dan gebeurt is dat je niet meer kunt voldoen aan deze illusionaire maakbare wereld. Je gaat dan aan jezelf twijfelen waardoor je zelfbeeld in de knel komt. Daardoor ontstaan vaak minder leuke gevoelens’.presteren

In de wereld van het coachen lijkt het wel alsof je alles kunt. “ Je kunt het” is vaak het bekende motto. Echter komt daardoor niet de focus te liggen op het alsmaar moeten presteren?

Volgens ons hou je dat niet vol. Vroeg of laat is de energie op. De cellen in je lichaam raken in overspanning waardoor oxidatieve stress ontstaat. Daarnaast ontstaat een disbalans tussen je hormoon, immuun, autonoom zenuwstelsel en je limbisch systeem. Je ontwikkelt gezondheidsklachten en wordt ziek!

Waar het volgens ons omgaat is dat je het gevoel hebt dat je in gezond contact staat en blijft met jouw zelf.  Echter we raken dit contact vaak al vroeg kwijt. We zien het terug bij jonge mensen die als jongvolwassene na hun opleiding de arbeidsmarkt betreden.

Met een hoofd vol kennis gaan ze stappen zetten om de wereld te maken. En dat is ook prima. Echter wat ze missen is een realistisch zelfbeeld en een waar contact met hun zelf. Wat wij zien is dat er vaak een stevig fundament ontbreekt. Men staat niet met beide benen stevig op de grond.

De focus binnen het onderwijs ligt veelal op buiten. De binnenwereld, die o zo belangrijk is, wordt vaak ondergewaardeerd. Gelukkig zijn er nu scholen in het basisonderwijs waarin leerlingen al op jonge leeftijd meer en meer in contact worden gebracht met hun zelf.

Bestemming bereikt

Thuiskomen is het gevoel dat je weet wie je bent. Maar ook dat je weet wat je wel en niet wilt. Thuiskomen is een innerlijke gezonde balans ervaren om van daaruit te leven. Iedere dag weer zijn er die wegwijzers die ons daaraan herinneren.

Onlangs zagen we op Ted Talk een presentatie. Iemand in Amerika liet cijfers zien waar je niet bepaald vrolijk van wordt. Een toename in eenzaamheid. Meer en meer mensen die zich niet meer verbonden voelen. Het vertrouwen in andere mensen maar ook in de overheid wat in een rap tempo afneemt.

Daarnaast het aantal mensen die in een doolhof geraken en geen uitweg meer zien. We vroegen ons af of dit binnen ons land wezenlijk anders zou zijn.

In genoemd programma ‘Yes ik Ben”, legde psychiater Dirk de Wachter uit dat we eigenlijk niet zo goed leven. Dat we niet moeten streven naar een verbeterde versie van ons zelf. Maar dat we ons meer dienen te verbinden.

Prestatiedruk en EGO

vorm geven prestatiedrukDaarnaast dienen we de prestatiedruk verminderen. En dienen we het EGO gevoel te reduceren. We dienen meer samen te leven in plaats van dat EGO steeds maar weer te bekrachtigen.

We dienen meer vanuit liefde te leven en geven en denken om een ander. Deze te steunen. Een goed leven leiden houdt in dat je de teugels van het EGO laat vieren. Want dat EGO is voortdurend hongerig. Het wil meer en meer. Vandaar ook dat je wel in Boeddhistische afbeeldingen Boeddha’s ziet met dikke buiken.

Slimme commerciële jongens toveren je voor dat wanneer je een bepaald programma volgt, je 365 dagen succesvol bent. Maar is dit waar het leven om gaat? Wil je dit? En tenslotte wat is succes eigenlijk. Is dit niet heel betrekkelijk. Daarnaast de prijs die je ervoor betaald? Letterlijk en figuurlijk gezien.

Volgens ons is een goed leven het vorm geven aan een juiste innerlijke balans. Dat je weet wie je bent. Je een goed evenwicht creëert tussen spanning en ontspanning.

Dat je gezond eet en drinkt. Je voedingsmiddelen gebruikt die je lichaam energetisch gezien op een juiste wijze voedt en gezond houdt. Dat je plezier beleeft aan het bereiden van het voedsel. Je bewust inkoopt en ervaart wat gezond voor je is en vooral wat niet.

Hoe vind je nu die wegwijzer

illustratie bij artikel pad van je levenDe wegwijzer van jouw leven is helemaal uniek. Niemand, maar dan ook niemand in de hele wereld, heeft zo’n unieke wegwijzer. Nu zul je wellicht nieuwsgierig zijn naar die wegwijzers. Waar je deze kunt vinden of waar ze staan?

Ten eerste staan ze nergens. Ze ontmoeten jou op ieder moment van de dag,  in de vorm van berichten, ideeën, mensen, gebeurtenissen. Daarnaast dien jij je af te stemmen op het ontvangen en het lezen ervan. Dit betekent dat je rechter hemisfeer en je intuïtie gevoel meer dienen te worden ingeschakeld. Dit houdt in dat je op een andere wijze meer contact leert te maken met jezelf.

Een bekende van ons vertelde onlangs dat ze spontaan bezoek had gekregen van iemand die ze in heel veel jaren niet meer had gesproken. En……., vroegen we  wat bracht deze persoon je?  Verbaasd keek ze ons aan. Nou, niets…….. het was gewoonweg een fijn en leuk gesprek. Enkele minuten later werden we met een paar opengesperde ogen aangekeken en viel het kwartje.

Tijdens een coaching traject krijgt het vinden van jouw unieke wegwijzer aandacht.  Hoe deze te ontdekken en vooral te gebruiken om jouw leven in balans te houden waardoor je het gevoel krijgt dat je goed leeft.

Dat is volgens ons ware levenskunst.

Interesse? We zijn graag jouw wegwijzer.

 

Gerda van Bruggen

Meindert Telkamp

Call Now Button