depressieAls je denkt aan het woord depressie dan denk je vaak aan je brein nietwaar. Maar wist je dat een depressie al in je darmen kan ontstaan? Meer en meer blijkt uit onderzoek dat dit weleens het geval zou kunnen zijn. In dit artikel gaan we er wat nader op in.

Depressief

Het overkomt veel mensen. Vaak is daarvoor een oorzaak aan te wijzen. Het verlies van een baan, partner of wanneer je kampt met ernstige gezondheidsklachten. Een depressie kan ook ontstaan doordat bepaalde genen in je worden getriggerd. Dan hebben we het over omgevingsfactoren. Maar wist je dat een depressie vaak al in je darmen kan ontstaan?

Het microbioom

Het microbioom is een miniatuurwereld.  Het bestaat uit triljoenen microscopisch kleine, niet menselijke organismen die gedijen in je maag-darmkanaal. Naar schatting zijn er 1,5 – 2 kg ervan in jouw lichaam aanwezig. Die darmorganismen (bacteriën) doen onder meer dit:

 • ze verteren je voedsel
 • besturen je eetlust
 • reguleren je stofwisseling
 • dirigeren je immuunsysteem
 • ze beïnvloeden je stemming
 • ze bepalen of je hart gezond is
 • je botten zich goed ontwikkelen
 • of je geest scherp en helder is
 • ze ondersteunen je maag-darmkanaal
 • je alle voedsel krijgt die je nodig hebt

microbioomDeze menselijke organismen maken maar liefst 90% van je cellen uit.  Ze zijn dus niet menselijk! Wanneer jouw microbioom goed gedijt dan geldt dit ook voor jou. Maar als ze het moeilijk hebben dan ga jij dit merken en ontwikkel je klachten.

Een gezond microbioom is o.a. de sleutel naar een goede gezondheid. Echter wordt dit microbioom vaak verstoord door chronische stress, het gebruik van anti-biotica en medicatie! Daarnaast vaak de ongezonde voedingsstoffen die je gebruikt.

Wat er dan met name gebeurt is dat gezonde bacteriën gaan afnemen en de ongezonde gaan toenemen.

Serotonine

Wanneer je microbioom niet gezond is dan ga je vaak ongezonde producten eten. En laten die producten nou juist ervoor zorgen dat de ongezonde bacteriën in  gaan groeien. Doordat ze gaan toenemen zorgen ze er o.a. voor dat met name bepaalde chemische boodschappers gaan afnemen. Serotonine is zo’n chemische boodschapper, ook wel een neurotransmitter genoemd. Vrijwel de meeste serotonine wordt in je darmen aangemaakt. Serotonine reguleert onder meer je stemmingen doch is verantwoordelijk voor veel meer processen in je lichaam.

Bij te weinig serotonine in je lichaam ontstaat vaak een depressie. Wanneer je bij de huisarts komt en je aanmeldt met depressieve klachten dan is de kans aanwezig dat er een anti-depressivum wordt voorgeschreven. Dit product werkt in op serotonine. Het zorgt ervoor dat de aanwezige serotonine langer beschikbaar blijft waardoor je stemming kan veranderen. Echter deze producten hebben vaak bijwerkingen. Daarnaast is de kans aanwezig dat er afhankelijkheid ontstaat. Voorts werkt het in op je microbioom. Het wordt er niet bepaald gezonder op.

Je tweede brein

Jouw darmen zijn intelligent. Wist je dat er meer zenuwen in je darmen zitten dan in je wervelkolom? Zenuwen geven belangrijke informatie door naar en van het brein. Dit betekent nogal wat nietwaar. Daarnaast is het zo dat de relatie tussen je brein en darmen in een hoge mate twee richting verkeer is.

darmenHet microbioom is als het ware een soort commandocentrum van dat tweede brein. Wist je dat het jouw gedachten en gevoelens kan beïnvloeden? Al die bacteriën die in je leven kunnen er voor zorgen dat je snakt naar suiker, zetmeel en vet voedsel.  Daardoor:

 •  denk je niet meer helder
 •  raakt je concentratie verstoort
 •  ontstaan er geheugen problemen
 •  ontstaan er depressieve stemmingen
 •  ontregeld je pijngrens

Dit komt doordat ze een enorm effect hebben op de biochemische stoffen die je hersenen gebruiken in het verwerken van gedachten en emoties. Je zenuwstelsel, hormonen en immuunsysteem zijn allen betrokken bij dit complex systeem tussen jouw hersenen, darmen en microbioom.  Met name is je microbioom daarin cruciaal in het afstemmen van de aanmaak van de juiste chemische stoffen.

Maar liefst meer dan 90 % van de serotonine wordt in je darmen aangemaakt! Maar het is niet alleen serotonine wat de klok slaat. Ook stoffen zoals GABA en acetylcholine worden in hun aanmaak beïnvloedt door een gezond microbioom.

Die natuurlijke aanpak

Vele klachten, tenminste dat is onze ervaring, ontstaan door o.a. niet gezonde darmen. Het microbioom is daar onder meer voor verantwoordelijk. Dat microbioom houdt je gezond door:

 •  gezonde voeding
 •  gezonde leefstijl
 •  weinig stress

Je kunt dus depressieve klachten voorkomen door hier aan te gaan werken. Binnen onze praktijk werken we al sinds een poos met genoemde aanpak. Gerda maakt nauwkeurige analyses en kan van daaruit je al veel advies geven hoe je dat microbioom weer gezond krijgt. Enerzijds doe je dat met gezond en juist voedsel. Zij ondersteunt jou daarin door samen een juist voedingsplan op te stellen. Daarnaast voorziet je jou daarin met passende recepten.

Anderzijds is behandeling met de juiste pre- en probiotica vaak noodzakelijk. Daarnaast zijn er andere belangrijke aandachtsgebieden die in onze aanpak aandacht krijgen.

 

Heb je vragen of wil je een gratis kennismakingsgesprek?

Bel ons daartoe gerust hoor of vul het contactformulier in. We staan je graag te woord.

Literatuur verwijzingen:

De snelle afvalmachine –  Raphael Kellman

Alles draait om je hormonen – Rineke Dijkinga

Het slimme darmen dieet – dr. Michael Mosley

Leave a Reply

Call Now Button