Bij mijn weten is er nog nooit een gen ontdekt die jou het gevoel doet geven dat je er niet toe doet. En toch worstel je daar best wel mee nietwaar?

Deze bijdrage gaat over deze worsteling die altijd vanuit het onbewuste wordt aangestuurd.

Ik doe er niet toe

Wanneer je onbewust kampt met het gevoel dat je er niet toe doet, dan kunnen er een aantal zaken in je gebeuren:

 1. Je gaat je opblazen – Zie mij
 2. Je wordt afhankelijk – Je cijfert jezelf weg

Beiden gedragingen worden aangestuurd vanuit angst. Hoe ontstaat nou dit gedrag. Dit gedrag ontstaat doordat je wordt getriggerd. Kijk zolang je in de natuur loopt, of lekker in de zee zwemt dan is er niets aan de hand.

Dat wordt aanmerkelijk anders wanneer je raakt getriggerd. En dat komt vaak door:

 1. Het gedrag van een ander
 2. Het zien van een film
 3. Het ruiken van een bepaalde geur
 4. Het horen van een songtekst of song
 5. Het proeven van een bepaalde smaak

Kortom iets buiten jou stuurt iets binnen in jou aan. En razendsnel, in milliseconden, laat je ander gedrag zien. Jouw stem gaat anders klinken. Je houding verandert. De blik in je ogen krijgt een ander vorm. Kortom je lichaamstaal verandert.

Maar dat is niet het enige wat verandert. Ook zullen bepaalde organen daarop reageren:

 • je hartslag gaat omhoog of omlaag
 • je zweetklieren gaan vaak meer zweet produceren
 • je longblaasjes zetten uit
 • en metabool gezien verandert er het nodige in je lichaam

En dat verloopt in enkele milliseconden en voornamelijk onbewust. Iets in jou is geraakt waardoor je zoogdieren en reptielenbrein jou direct gaan aansturen. Maar daardoor gaan ook andere stelsels (systemen) in je lichaam reageren. Denk hierbij aan je autonoom zenuwstelsel, je hormoonstelsel, cardiovasculair stelsel en darmstelsel. Kortom er gebeurt nogal wat in je brein en lichaam.

Bewandel jij het pad van angst of van liefde?

Daardoor ga je dat gedrag vertonen wat je altijd hebt gedaan en word jij jouw verleden. Door je op te blazen (vechthouding). Of jezelf weg te cijferen (vluchten) of er komt helemaal niets meer uit je (bevriezen).

In jouzelf is een conflict ontstaan. De pijn dat je er niet toe doet is geraakt. Kijk en dan leef je niet vrij. Beter gezegd: je lijdt. En dat lijden, waarvan jij je altijd niet eens bewust bent, daardoor sleep jij de ander mee. Want daardoor ontstaan conflicten. Want er is altijd iets buiten jou nodig waardoor je raakt getriggerd en er de oorzaak-gevolg reactie ontstaat.

Vanuit mijn eigen levenservaring kun je slechts twee paden bewandelen. Het eerste is het pad van de angst. Dat heb ik hierboven omschreven. En het andere pad is die van de liefde. Want waar liefde woont kan geen angst zijn.

En nou kun jij jezelf eens gaan afvragen welk pad jij het meest bewandeld. En nou moet je oppassen bij het woord liefde. Want dat is geen verliefdheid. Liefde is compleet iets anders. Om bij liefde te komen dien je helemaal afscheid te nemen van angst. Anders kom je er nooit.

Het is een transformatie. Van rups naar vlinder. Dan ben je vrij! En dat is geen uurtje of 8 in totaal naar de psycholoog. Nee niet voor niets heet het een proces. Iets in jou dient in beweging te komen en daar dien jij zelf voor te zorgen.

En dat betekent onderhoud. Iedere dag maar weer. Pas dan gaat er iets wezenlijk in jou veranderen waardoor jouw kwaliteit van leven een geheel andere dimensie gaat krijgen.

En wanneer je dan in liefde baddert dan is er geen enkele reden meer om aan jezelf te twijfelen. Je bent het en straalt het uit. En die uitstraling voelt net als de zon. En het schijnt iedere dag! Het gevoel van er niet toe doen is verandert in ‘ik doe er zeker toe’.

Mensen in je omgeving gaan daar op een andere wijze op reageren. Je uitstraling zorgt daarvoor. Waardoor het gevoel van blijdschap en vreugde meer en meer ruimte gaat innemen. Je bent het!

En dat is de weg waarop wij mensen in onze praktijk begeleiden. Een transformatieproces, wat overigens een zeer mooie en uitdagende reis is.

Wanneer start jij? Tickets kun je hier verkrijgen.

 

Meindert Telkamp

Meindert is werkzaam binnen Persona te Appingedam en Winschoten

Call Now Button