Angststoornissen zijn goed te behandelen. Wij hebben daarin de expertise en ervaring.

Een zorgvuldige afstemming en behandeling is daarin erg belangrijk.  Immers geen klacht en mens is gelijk.

Angstaanval

Angststoornissen of een angstaanval komen veelvuldig voor. Het put je geestelijk als lichamelijk uit en het kost veel energie. Vaak adem je daarnaast vaak verkeert en ontwikkel je mede daardoor hyperventilatie.

Het gevoel van angst is een emotie die we hebben overgeërfd van onze oerouder. Immers de tijd waarin hun leefden was bedreigend. De evolutie heeft ons dus voorzien in een mechanisme wat ons waarschuwt voor gevaar. En dat kan beschermend zijn. Echter de meeste angststoornissen komen voort uit  (onbewuste) onverwerkte gebeurtenissen, dwangmatig piekeren  of transgenerationele overdracht. Er is dus geen reëel gevaar alhoewel het brein en lichaam ons anders wil doen geloven.

‘Dorien had een nare en vervelende gebeurtenis meegemaakt op de autsnelweg tijdens het inhalen. Na die tijd ontstond altijd tijdens het autorijden een vaag angstig gevoel en was er een lichte mate van hyperventilatie. Nooit reed ik meer ontspannen in mijn auto. Door EMDR therapie rijdt Dorien thans weer ontspannen’. 

Angst en paniek

Behandeling bij angststoornissen is maatwerk

Angststoornissen zijn verschillend in oorzaak en intensiteit. Helaas worden ze niet altijd even goed begrepen. Soms is het direct duidelijk.  Een onlangse nare gebeurtenis die je niet hebt verwerkt kan leiden tot angst. Bijvoorbeeld na een auto ongeval of een behandeling bij een tandarts die je als niet prettig hebt ervaren.

Echter veel angststoornissen zijn lastiger te duiden. Vaak is de oorsprong ervan pre of postnataal of is het transgenerationeel overgedragen.

De behandeling voor angststoornissen is maatwerk. Immers geen mens is gelijk en zo ook de oorzaak niet. Wij bieden voor de behandeling van een angststoornis meerdere behandelvormen.

‘Als kind al was ze bang voor de dood. Echter met vallen en opstaan kon ze ermee omgaan. Op latere leeftijd werden de angst gevoelens sterker en beheersden ze haar leven. Aan de oorsprong ervan lag vroegkinderlijk trauma‘. 

De basis voor een angststoornis kan al in de eerste levensfasen ontstaan

Angstklachten of een angstaanval  kunnen te herleiden zijn tot de eerste levensfasen van je leven. Zo kan de basis daartoe al worden gelegd vanaf de conceptie (prenataal) tot de geboorte. Maar ook het geboorteproces (perinataal) zelf kan leiden tot angstklachten. Het gevolg daarvan, angst, ontstaat vaak vele of tig jaren later.

‘Sinds zijn kleutertijd had hij vage angstklachten. Toen hij opgroeide werden ietsje erger doch beheersbaar. Ineens midden in de nacht werd hij wakker, brak het zweet hem uit en begon hij te schreeuwen. Hij bezocht verschillende hulpverleners.  Dat hielp enigzins, echter de klachten bleven met regelmaat terugkomen. Soms intens dan weer wat minder intenser. Als volwassen man werd hij weer geconfronteerd met angst. Deze keer was het behoorlijk intens. Hij durfde als volwassen man niet meer te slapen. Net als in zijn kindertijd moest er een lampje blijven branden. Hij was duidelijk getriggerd. Iemand had hem iets verteld en toen waren de klachten in alle hevigheid teruggekomen.  Tijdens therapie kwamen we uit bij het overlijden van zijn broertje toen hij 3 jaar was. De angst voor de dood was hem altijd blijven achtervolgen’

het gezin

Wanneer je opgroeit in een omgeving die niet vertrouwd en veilig voor je is geweest dan moet je overleven. En ook dat overleven zorgt voor een complexe mutatie in je zelf. Je moet ook overleven indien er weinig liefde beschikbaar was van je ouder(s). Vaak komt dit omdat 1 van de ouder(s) of beiden zelf het slachtoffer zijn van traumatische ervaringen.  Maar ook verlieservaringen binnen het gezin zorgen voor angst en/of paniek.

Zo kun je dan ineens in je leven worden geconfronteerd met een angstaanval, paniek of somberheid zonder dat je begrijpt waarom.  Dat komt omdat je autobiografisch geheugen nog onvoldoende was ontwikkelt en de taal om er destijds woorden aan te geven. Ook kunnen ervaringen dusdanig heftig zijn geweest dat er mogelijk sprake is van verdringing.

 

Persoonlijke ervaring

Als therapeut heb ik, Meindert, persoonlijke ervaringen met angst, paniek, somberheid en traumata. Ik kan je daardoor goed aanvoelen waardoor we snel bij de kern van het probleem komen.

Meer informatie of afspraak maken?

Bel ons daartoe gerust of stuur een bericht.

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.