Angststoornissen zijn goed te behandelen. Wij hebben daarin de expertise en ervaring.

Een zorgvuldige afstemming en behandeling is daarin erg belangrijk.  Immers geen klacht en mens is gelijk.

Angst kan je leven compleet ontregelen

Angststoornissen of een angstaanval komen veelvuldig voor. Het put je geestelijk als lichamelijk uit. Het kost veel energie. Vaak belemmert het ook je bewegingsvrijheid. Je durft niet meer ver van huis of zelfs je boodschappen doen valt je zwaar.

Het gevoel van angst is een emotie die we hebben overgeërfd van onze oerouder. Immers de tijd waarin hun leefden was bedreigend. De evolutie heeft ons dus voorzien in een mechanisme wat ons waarschuwt voor gevaar. Zo kan een nare gebeurtenis of een niet goed verlopende behandeling bij een tandarts of specialist zorgen voor blijvende angst waardoor vermijding ontstaat.

‘Dorien had een nare en vervelende gebeurtenis meegemaakt op de autosnelweg tijdens het inhalen. Na die tijd durfde ze niet meer zelf auto te rijden. Door behandeling met  EMDR therapie rijdt Dorien thans weer ontspannen zelf in haar auto’. 

Langdurige stress , trauma of een verlieservaring (partner, baan, ziekte) leiden ook vaak tot gevoelens van angst. In onze regio is bijvoorbeeld de aardbevingsproblematiek vaak een bron van zorgen. Als deze zorgen te lang duren dan ontstaat chronische stress. Van daaruit kunnen angst gevoelens ontstaan.

Angst en paniek

Behandeling bij angststoornissen is maatwerk

De oorzaak van angst gevoelens zijn niet altijd direct te duiden. Vaak is de oorsprong ervan pre- of postnataal of is het ontstaan tijdens je ontwikkeling na traumatische ervaringen

De behandeling voor angststoornissen is maatwerk. Immers geen mens is gelijk en zo ook de oorzaak niet. Wij bieden voor de behandeling van een angststoornis meerdere behandelvormen.

‘Als kind al was ze angstig en zeiden haar leeftijdsgenoten dat ze een vreemd kind was. Echter met vallen en opstaan moest ze ermee omgaan. Op latere leeftijd werden de angst gevoelens dusdanig sterker dat ze contact met ons zocht. Als snel werd duidelijk dat vroegkinderlijk trauma de oorzaak van de angstgevoelens waren’.

De basis voor een angststoornis kan al in de eerste levensfasen ontstaan

Angstklachten of een angstaanval  kunnen te herleiden zijn tot de eerste levensfasen van je leven. Zo kan de basis daartoe al worden gelegd vanaf de conceptie (prenataal) tot de geboorte. Maar ook het geboorteproces (perinataal) zelf kan leiden tot angstklachten. Het gevolg daarvan, de angst, ontstaat vaak vele of tig jaren later.

Wanneer je opgroeit in een omgeving die niet vertrouwd en veilig voor je is geweest dan moet je overleven. Dat overleven zorgt voor een complexe mutatie in je zelf. Je moet ook overleven indien er weinig liefde beschikbaar was van je ouder(s). Vaak komt dit omdat 1 van de ouder(s) of beiden zelf het slachtoffer zijn van traumatische ervaringen.  Maar ook verlieservaringen binnen het gezin zorgen vaak voor angst en/of paniek gevoelens.

‘De angst voor de dood was altijd aanwezig in zijn leven. Met regelmaat werd hij midden in de nacht wakker. Het zweet brak hem uit en begon dan te schreeuwen.  Op een bepaald moment durfde hij als volwassen man niet meer goed te slapen. Net als in zijn kindertijd moest er een lampje blijven branden.  Tijdens de behandeling van de angst kwamen we uit bij het overlijden van zijn broertje toen hij 4 jaar was. Wat was het geval? Een collega had een kindje verloren. Dit was een trigger waardoor hij onbewust weer in aanraking kwam met het verlies destijds. Een verlies wat hij nimmer had verwerkt’. 

Zo kun je dus ineens in je leven worden geconfronteerd met angst, paniek of somberheid zonder dat je begrijpt waarom.  Ook kunnen ervaringen dusdanig heftig zijn geweest dat er mogelijk sprake is van verdringing. Het is mijn persoonlijke ervaring dat vele gevoelens van angst vaak als oorzaak vroegkinderlijk trauma hebben.

Persoonlijke ervaring

Als therapeut heb ik zelf, Meindert, persoonlijke ervaringen met angst, paniek, somberheid en traumata. Ik kan je daardoor goed aanvoelen waardoor we snel bij de kern van het probleem komen.

Een afspraak maken of eerst wat meer informatie?

Je kunt ons daartoe op werkdagen bereiken via 1 van onderstaande telefoonnummers.  Stel je er prijs op dat wij je bellen vul dan het bel mij terug formulier in.  Stuur je liever een bericht. Vul dan het contactformulier in.

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.