Skip to main content

Een gezonde eigen wil is het kompas voor het leven. Een gezonde eigen wil zorgt ervoor dat het levensvuur in je brandt. Een wil die zorgt voor een duidelijke koers. Wie ben ik en hoe wil ik mijn leven vorm geven.

 

Geen gezonde eigen wil

1 van de opvoedtaken van de ouders is het kind op een gezonde wijze een eigen wil te laten ervaren. Dat betekent dat je als ouder in de eerste plaats zelf een gezonde wil dient te hebben en je eigen kind daarin zuiver kunt spiegelen. Is je eigen wil als ouder, vroeger als kind,  geblokkeerd dan kom jij jezelf tegen. Een klein kind is uiterst kwetsbaar en volkomen van jou afhankelijk! Hoe jij daarin als ouder met je kind omgaat is afhankelijk van hoe er met jou als kind is omgegaan. Mocht jij je wil uiten? En hoe werd die roep dan beantwoordt?

 

Geblokkeerde eigen wil

De Duitse hoogleraar Franz Ruppert heeft in 1 van zijn lezingen het belang van een gezonde eigen wil uiteengezet. Dat die wil van levensbelang is. Dat die wil zorgt voor een gezonde koers in je leven. Dus dient de wil verkent te worden als kind en daarvoor is ruimte nodig. Ruimte die de ouders je dienen te bieden en op een gezonde wijze dienen te begrenzen, zonder daarbij in conflict te komen met hun eigen zelf.

En in dat laatste gaat het nogal eens ‘mis’, waardoor jouw wil geblokkeerd kan raken omdat je (pleeg)ouder(s) geconfronteerd worden met hun eigen pijn. Dan kun je maar 1 ding doen en dat is je zelf splitsen. De geboorte van een pijndeel (kwetsbare kind) en een deel wat moet overleven (overlevingsdeel) is dan een feit. Je wil is dan niet meer gezond doch berust op overleven. Ik ga het pappa of mamma naar de zin maken of je zet je af tegen je ouders wat ook overleven is! En dat is wat jij in jouw leven onbewust doet. Of je vecht, vlucht of past je aan. Allemaal overlevingsstrategien vanuit het kwetsbare kind die nog diep in je verankert zitten.

Voor het ontwikkelen van een gezonde wil is een stevig IK nodig. Een gezond en stevig IK en ook die ontstaat in de interactie met je (pleeg) ouders. Je voelt het wellicht al aankomen. Juist, wanneer je eigen ouders geen gezond IK hebben kunnen ontwikkelen, hoe is het dan bij jou?  Vaak is er dan sprake van schijnautonomie.

Samengevat is een gezonde eigen wil afhankelijk van een gezond IK en dat alles ontstaat in de interactie tussen jou en je (pleeg)ouders.

 

Gevolg

Dat is een blokkade. Een onbewuste blokkade waardoor je. Wat ik vaak zie in de praktijk is dat mensen ‘leeg’ van binnen zijn. Er brandt geen licht wanneer je aanklopt. Er is geen stevigheid in het lichaam.  Er is onvoldoende geaardheid en vaak cirkelt men rond in het leven zonder houvast. Als er dan al houvast is dan is men in deze sterk afhankelijk van de ander.  Het kan ook zijn dat je op puur overlevingskracht iets hebt bereikt. Je hebt je dan geïdentificeerd met vanuit een overlevingsdeel. De film ‘as it is in heaven’ laat dit op een ontroerende wijze zien. De talentvolle jonge jongen die pas werd gezien als hij voor zijn ouders en bezoek zo mooi kon spelen. Dan ontstaat er overleving en is de wil ongezond. Hij kreeg aandacht door zijn spel en niet in wie hij was met later een totale ineenstorting als gevolg.

Dan is de wil niet ontstaan vanuit een gezond ik.  Het contact met je zelf ben je kwijtgeraakt.  Eens stort dit in omdat onbewust een diepliggend knagend gevoel zich gaat uiten. Je trekt het niet meer. Ik kom dit herhaaldelijk tegen!  Wat ik dan zie?  Uitputtingsverschijnselen, angst en/of somberheid.

 

Gelukkig

Gloeit er hoop aan de horizon want je kunt hierin wel degelijk veranderen. Allereerst is er iemand nodig die zelf met beide benen stevig op de grond staat. Juist, je hulpverlener. Iemand met wie je kunt sparren. Iemand waarbij jij je veilig voelt en meer en meer je eigen ruimte en je zelf durft te verkennen. Om uiteindelijk een stevigheid te voelen in je lijf en van daaruit te komen bij het ontwikkelen van een gezonde wil. Dergelijke processen zijn zo ontroerend en mooi om te ervaren en een waar geschenk voor jouw eigen leven.

 

Meer informatie?

Bel of mail, mij Meindert, gerust. Je kunt me daartoe op werkdagen via de mail of telefoon (06-53618415) contacten. Ik sta je graag te woord.

Call Now Button