Skip to main content

De gevolgen van pesten kunnen ontzettend groot zijn. Zoals de dochter van iemand, wiens verhaal onlangs in Libelle stond, en die haar leven heeft beëindigd. Een verhaal wat mij intens heeft doen ontroeren en wat mede de aanleiding is geweest voor het schrijven van deze blog.

Dan vraag ik mij oprecht af hoe de dader(s) zich voelen. Want dit is een last die jij de rest van je leven mee zult dragen.

In mijn werk als therapeut zie ik wekelijks de gevolgen van pesten voorbijkomen. Mannen en vrouwen die daardoor ernstig zijn beschadigd. En terecht weinig vertrouwen meer hebben in mensen vanuit het slachtoffer zijn.  In deze blog gaat het over pesten en de gevolgen ervan.

Waarom ik word of ben gepest

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Ik heb daar geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wat ik wel heb gedaan is intensief luisteren naar de slachtoffers ervan. En dat zijn vanzelfsprekend subjectieve intense verhalen waaruit ik iets heb gedestilleerd. Onderstaand is dan ook geheel afkomstig daaruit. Ik ben mij er terdege van bewust dat deze lijst niet compleet is.

Wekelijks ontmoet ik mensen die het slachtoffer zijn van pesten. Wat hun mij veelal, na soms maanden, vertellen wanneer ze zich wat meer veilig voelen is dit:

 • doordat ik van karakter stil ben werd ik gepest
 • ik ben gepest vanwege mijn huidskleur
 • mijn voorkeuren voor bepaalde kleding waren aanleiding om mij te pesten
 • de onderwijzer op school zette mij voortdurend voor het blok
 • het nest waaruit ik kom was aanleiding om gepest te worden
 • een oudere broer of zus die voor mij aan de school had bezocht was de aanleiding
 • de vorm van mijn lichaam was daartoe aanleiding
 • het idee dat er iemand jaloers was in hoe ik ben
 • doordat ik kleurrijk de school bezocht in de wijze waarop ik mijn haar en kleding had
 • mijn gezicht en lichaam vertoonden vaak plekken van eczeem
 • ik durfde bepaalde zaken niet waardoor ik blokkeerde
 • niet altijd kwam ik even goed uit mijn woorden
 • ik had afwijkende interesses

De pester

Waarom gaat iemand pesten. Daar zijn ongelofelijk veel boeken overgeschreven. Zelf heb ik daar onderstaande gedachten over:

 • iemand krijgt te weinig aandacht en liefde thuis
 • hij of zij is zelf ooit gepest ( dader/slachtoffer introjecten)
 • jaloezie (hoe hij of zij eruit ziet dan wil ik ook maar dat wordt thuis niet getolereerd)
 • iemand die thuis emotioneel/fysiek wordt mishandeld (afreageren)
 • een ouder die iemand gaat aanmoedigen om van zich af te bijten
 • op willen vallen (wat een schreeuw om aandacht is)
 • groepsdynamische processen (een leider willen zijn)
 • verlieservaringen (verwerking in de verkeerde zin van het woord)
 • problemen met emotieregulatie (thuis werd niet het goede voorbeeld gegeven)
 • ongezonde narcistische trekjes
 • de invloed van spelen op de ontwikkeling van het kind (normen/waarden)
 • frustratie
 • het gevoel dat jij beter/meer bent dan de ander

Eigenlijk is de Pester in mijn ogen iemand die niet weet en voelt wat liefde is. Want wanneer dit wel het geval is dan doe je zoiets niet. Dan ga je op een liefdevolle wijze om met je leeftijdsgenoten of collegae. Daarnaast is de Pester zich niet bewust in wat zij of hij aanricht. Welke gevolgen dit voor iemand heeft en lang kan hebben. En die gevolgen kunnen zeer intens zijn.

De gevolgen

Hieronder een opeenvolging van symptomen die ik tegenkom:

 • somberheid
 • angst
 • suicidaliteit
 • verminderd gevoel van eigenwaarde en egosterkte
 • geblokkeerd raken in het uiten van een mening
 • moeite met het aangeven van grenzen
 • gevoelens zoals schaamte en schuld
 • voortdurend op je hoede zijn
 • moeite met iemand te vertrouwen
 • het lastig vinden om je te verbinden met iemand
 • je nooit echt helemaal veilig voelen
 • je niet kwetsbaar durven opstellen
 • het gevoel ervaren dat je er niet bij hoort
 • eenzaamheid
 • vermijding
 • ontkenning
 • liegen/bedriegen
 • het ontwikkelen van verslavingen (denk aan middelen, smartphone)
 • de ontwikkeling van lichamelijke klachten zoals; eczeem, ziekte van crohn, PDS
 • ontwikkeling van eetstoornissen
 • moeite om in groepen te zijn
 • terugtrekgedrag ontwikkelen
 • slaapstoornissen
 • ergens tegen opzien
 • tics, nervositeit

Gepest……….. en NU?

Daar is maar 1 antwoord op en dat is hulp gaan zoeken. Voordat de symptomen zich gaan uitbreiden. Dan is het belangrijk dat die iemand jou 100% weet aan te voelen. Want dit is ontzettend belangrijk. Zo maak ik het tegenovergestelde mee waardoor je dan niet verder komt.

De gevolgen van pesten zijn goed te behandelen waardoor je op een geheel andere meer gezonde wijze in het leven komt te staan.

Heb je het idee dat ik daarin iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Meindert Telkamp

Call Now Button