Tegenwoordig moeten we vooral ‘happy’ zijn. Op instagram, facebook, linkedin zie en lees je vooral succesberichten. Ook weekbladen staan vol met leuke reportages en gelukkige mensen.

Al snel kan daardoor in jezelf het idee ontstaan dat jij iets verkeerd doet. Want waarom lukt het hun wel en jou niet.

Maar klopt het allemaal wat je ziet en leest. Zijn al die plaatjes en woorden gestoeld op waarheden?  Wanneer je denkt dat dit zo is dan kun je al snel daardoor de overtuiging ontwikkelen dat je iets fundamenteels verkeert doet.

En daar kun jij je ongelofelijk slecht door gaan voelen.  Deze blog gaat je ongetwijfeld helpen om een illusie te ontmaskeren.

Niets is wat het lijkt

Vanuit de Boeddhistische psychologie heb ik een aantal mooie en wijze inzichten destijds mogen ervaren. De belangrijkste les is wel dat niets is wat het lijkt. Pas dit maar eens toe op wat je ziet en hoort. Kom je er dan na een poosje niet achter dat het toch wat anders in elkaar steekt dan men je wil doen laten geloven?

Al die succesverhalen, prachtige relaties en vakanties. Klopt het allemaal wel? Valt na een poosje vaak iets niet uit elkaar. Dat het toch wat anders in elkaar steekt dan dat jij je hebt laten wijsmaken.

Het leven is lijden

Een ander wijs inzicht die ik heb mogen ervaren is dat het leven lijden is. Dit is eigenlijk het eerste inzicht vanuit de vier edele waarheden die de Boeddha destijds heeft onderwezen. Het leven is lijden.

Het leven is lijden omdat alles veranderlijk, vergankelijk is en uiteenvalt. Je wordt hoe dan ook vroeg of laat geconfronteerd met ziekte, ouderdom, verlies. Je eens strakke lijf gaat plooien ontwikkelen. Bepaalde lichaamsdelen gaan er anders uitzien. Daar ontkom je gewoonweg niet aan.

Wat is waar

Wat de Boeddha ook ooit gezegd schijnt te hebben is dat je hem niet op zijn woorden moet geloven. Ga zelf op onderzoek uit en ervaar of het klopt wat er wordt gezegd.

En dat is wat ik doe. Ik geloof niet direct iets in wat ik lees of hoor. Want wie heeft het opgetekend en met wat voor reden. En de verhalen die je bereiken zijn deze uit de eerste hand of zijn deze vertekend? Ga maar eens bij jezelf te rade. Hoe vaak heb je iets gehoord terwijl het achteraf compleet anders in elkaar stak.

Dus dat ‘happy’ zijn dat is net als de slagroom die mijn moeder vroeger uit een pakje maakte ‘klop -klop’. De media klopt alles zo op dat het zo stevig lijkt en waarin jij die stevigheid ziet als ‘de waarheid’. Maar is het echt zo?

Hoe Happy een andere realiteit krijgt

Dus al die glossy’s, magazines en mooie verhalen. Wat is waar. Wanneer jij je daarin voortdurend spiegelt dan ga je hoe dan ook lijden. Want het lijden ontstaat niet alleen door ouderdom, ziekte en verlies maar vooral ook door oordelen en vergelijken.

Er zullen altijd mensen zijn die er leuker uitzien. Die meer verdienen of een mooiere partner hebben. Waarbij de lijst met ‘zogenaamde’ vrienden op Facebook groot is. Waar volgers op Linkedin niet meer te tellen zijn?

Maar is wie je bent niet het belangrijkste? Hoe jij in het leven wil staan. Waar je wel of niet iets mee hebt. Wat jou als mens gewoon uniek en mooi maakt.

De geluk formule

Hoe men het heeft berekend weet ik niet. Of het klopt weet ik ook niet. Maar de formule voor gelukt hangt in grote mate af van een drietal zaken.

De eerste is hoe jij tegen het leven aankijkt. Of je het leven als een uitdaging en vol mogelijkheden ziet. Dus niet klagen en oordelen maar het leven ervaren als een oneindig veld van mogelijkheden. Deze setpoint zou 50% bedragen.

Je financiële middelen en het huis waarin je woont draagt bij tot 10/15%. Dus al die straatprijs winnaars die zich miljonair mogen noemen. Dat geluksgevoel schijnt alweer vrij snel te verdampen.

De overige 40% is afkomstig van persoonlijke keuzes. Wie wil ik als vriend. Wie niet. Waar besteed ik mijn vrije tijd aan. Maar ook het kopen van een goed boek of een mooie jurk of trui behoren daartoe.

Ik ben

Echter het allerbelangrijkst is volgens mij wie je bent en wilt zijn. Want dat kleurt je als mens en maakt je uniek. Het IK BEN gevoel zonder je druk te maken hoe een ander eruitziet of doet.

Gewoonweg en genieten van een heerlijke appel. Uit het raam kijken en genieten van het roodborstje wat zich tegoed doet aan de zaden die je hebt neergelegd.

Vanuit je hart contact maken met je partner en genieten van haar of hem. Lachend kijken naar je (klein) kind wanneer deze vol verwondering de wereld aanschouwt.

Het opzetten van een LP en genieten van de muziek en de krasjes. Helemaal verdiept raken in een mooi boek en in de verhaallijn.

Genieten van een heerlijk glas vruchtbessensoap of een rode wijn. Kortom tevreden kunnen zijn en genieten van datgene wat de 5 zintuigen aandragen.

Maar vooral. Genieten van jezelf en tevreden zijn.

Meindert Telkamp

Leave a Reply

Call Now Button