Ik, Meindert,  kan me geen professioneel werken meer voorstellen zonder de cliënt mee te nemen naar het zelf. Het zelf waarin delen voortdurend de voorstelling van het leven regisseren.

In dit artikel mijn liefde voor de identiteitsgerichte psychotrauma therapie. Een nadere kennismaking in het werken met delen. En vooral hoe jij je leven kunt helen door de delen in jou te ontmoeten.

Een werkvorm die ingezet kan worden voor het duiden van o.a. angst, fobie, paniek, somberheid, negatief zelfbeeld. Maar ook in het duiden van de oorzaak van vele lichamelijke klachten.

Kennismaking met de delen en het zelf

Mijn eerste persoonlijke kennismaking in het werken met delen was tijdens mijn opleiding psychosociaal werk. In de module transactionele analyse heb ik mezelf goed leren kennen door kennis te maken met verschillende delen in mij. Nog vrij onschuldig in dat wat ik later heb mogen ervaren.

Dat is nu 6 jaar geleden. Tijdens het volgen van de psychotherapeutische werkvorm identiteitsgerichte psychotrauma kwam ik voor het eerst zelf confronterend in aanraking met enkele delen in mij. Dat heeft me zo diep geraakt dat ik voornamelijk alleen maar meer met delen werk. Delen die in het zelf voortdurend om aandacht vragen.

Eigenlijk is het idee van een niet consistent zelf niet nieuw. Vanuit de boeddhistische psychologie wordt al eeuwenlang benoemt dat er niet echt een consistent zelf bestaat. Dat er voortdurend dit is en dan weer dat. Dat het zelf voortdurend wordt vormgegeven vanuit de 5 skandha’s.

Vanuit de Westerse psychologie kunnen we het zelf beschouwen als het gelaagde zelf. Een zelf waarin delen voortdurend worden getriggerd en daardoor zorgen voor de projecties op het scherm van het leven. Projecties die vaak destructief zijn en tot uiting komen in het denken, voelen en handelen. Kortom in je gedrag waardoor klachten ontstaan zoals angst, paniek, depressiviteit, negatief zelfbeeld of begrepen en onbegrepen lichamelijke klachten.

Meer en meer komt het werken met delen in de belangstelling te staan. Meer en meer verschijnen er boeken over dit onderwerp. Daarnaast ontstaan er scholingen over deze mooie werkvorm.

Bewustzijn en het ontstaan van delen

Eigenlijk is er alleen maar bewustzijn. Van Oost naar West zijn we het daar allemaal over eens.  Zonder bewustzijn zouden we ons niet bewust zijn van alles wat we ervaren. Of dit nou een gedachte, gevoel, reuk, smaak of een beeld is. Het maakt niets uit.

Als baby ben je nog helemaal een met dat wat is. Dit kun jij je nou niet meer voorstellen omdat het denken in jou dit verhindert. Probeer het maar eens. Het lukt je niet omdat in alles wat je ervaart er gelijk een etiket op wordt geplakt. Dit is dit en dat is dat.  Kortom. Je leeft in de dualiteit.

Uit het paradijs

Gaandeweg ons leven komen we uit het paradijs en ontstaat er de identificatie met jouw naam. Meer en meer ga jij je afscheiden en jezelf als een individu ervaren. Dat is ook nodig wil jij je staande kunnen houden in de wereld.

Delen ontstaan door afsplitsing in het bewustzijn van het zelf. Die fragmentatie ontstaat omdat het niet anders kon. Omdat je destijds moest overleven. Dit proces kan al vroeg in het leven ontstaan. Ik maak mee dat in het werken we delen tegenkomen die al prenataal zijn ontstaan. De omstandigheden waren destijds blijkbaar zo pijnlijk dat het noodgedwongen leidde tot een fragmentatie in het zelf. Hierbij moet je denken aan de overweging van een abortus, de poging tot een abortus of de heftige stress die een moeder heeft ervaren tijdens haar zwangerschap. Doch er kunnen meerdere oorzaken zijn.

Delen ontstaan altijd omdat de situatie destijds om een fragmentatie vroeg. Je moest overleven. Dan rest je  maar 1 ding en dat is een afsplitsing in het zelf. Een proces wat geheel onbewust verloopt. Vele delen ontstaan in de loop van je ontwikkeling van foetus tot jong volwassene. In de praktijk maak ik ook mee dat er delen ontstaan als reactie op een pijnlijke gebeurtenis in het volwassen leven. Hierbij moet je denken aan een niet fijne relatie, mishandeling, pesten etc.

Het natuurlijk gezond deel en het overlevingsdeel

Het natuurlijk gezond deel is dat deel in je wat gezond kan voelen, denken en handelen. Wat het evenwicht op een gezonde wijze en het overzicht bewaart. Het kan een duidelijke afscheiding maken tussen wat is van mij en wat is van de ander. Kortom het kan gezond op zichzelf reflecteren. Daarnaast kan het uitstekend zijn emoties en gevoelens reguleren.

Dat proces raakt verstoort wanneer overlevingsdelen de regie compleet overnemen. Doordat je wordt geconfronteerd met bepaalde ervaringen die onbewust iets in jou gaan triggeren.  En dat kan al in slechts enkele milliseconden gebeuren zonder dat jij je daarvan bewust bent. Overlevingsdelen zijn die delen die noodgedwongen zijn ontstaan vanuit een zeer pijnlijke situatie of leefomgeving.

Wanneer deze delen worden getriggerd dan vindt er een wezenlijke intrinsieke verandering plaats in het zelf. Er ontstaat ineens compleet ander gedrag.  Je gaat dan functioneren op die leeftijd waarop dat deel is ontstaan.

Tijdens een sessie dient zich dan (vaak) een kinderlijk deel aan.  De afstemming naar dat deel vergt dan een wezenlijke andere afstemming van mij om dat deel te benaderen en te bereiken. Vaak zijn die delen angstig, op hun hoede, willen ze vluchten of gaan in de aanval. Daarnaast kunnen ze erg creatief (lees slim) zijn waardoor ze alle charmes inzetten om te voorkomen dat ik als hulpverlener dichterbij kom. Ze houden me dus op afstand of komen de volgende keer niet weer. Wat dit laatste betreft maak ik dit niet vaak mee. Doch het komt voor.

Dit laat voor mij ogenblikkelijk zien hoe heftig destijds de situatie geweest moest zijn. Immers dit deel leeft nog in het verleden.

Overlevingsdelen beschermen. Dat doen ze uit alle macht en met veel creativiteit. Ze beschermen omdat er pijn in het lichaam ligt opgeslagen. Deze opgeslagen pijn zit ingekapseld. Het doel in het werken met delen is om die pijn te ontmoeten en te helen. Dit deel wordt ook wel het pijn of traumadeel genoemd.

Delen laten zich dus in het NU zien doch zijn ontstaan in het verleden. Wanneer we werken met delen dan werken we in het NU doch met het verleden. Paradoxaal nietwaar?

Leer jezelf kennen door te helen met de delen

Het werken met delen is een fantastische manier om jezelf beter te leren kennen. Om af te rekenen met die delen die voortdurend zorgen voor onrust. Onrust waardoor hinderlijke uitingen ontstaan in destructief gedrag en lichamelijke klachten.

Delen blijven altijd om aandacht vragen. Het is de uitdaging ze te ontmoeten en vooral te begrijpen. Dat kan alleen in een vertrouwde en veilige omgeving en in liefde.

Identiteitsgerichte psychotrauma therapie is een psychotherapeutische werkvorm waarin je jou zelf gaat verkennen. Waarin je die delen gaat ontmoeten die in jou om aandacht vragen. Een zuivere en vooral integere manier van werken.

Deze psychotherapeutische werkvorm is ontwikkeld door Prof. Dr. Franz Ruppert. Hij is verbonden als hoogleraar psychologie aan de katholieke universiteit in München. Daarnaast heeft hij een eigen psychotherapeutische praktijk en geeft hij over de gehele wereld seminars om hulpverleners te scholen in deze mooie manier van werken.

Uitgeverij Mens in Eeserveen heeft verschillende boeken uitgegeven van Franz Ruppert.

Leave a Reply

Call Now Button