Een instabiel zelf wordt niet altijd zo herkend. Dit komt omdat je een beeld van jezelf hebt ontwikkelt waarvan je denkt dat dit stabiel is. Maar is dit wel zo? Ontzettend veel mensen worstelen met hoe ze over komen bij de ander. Wat een ander ervan vindt. Dat instabiel zelfbeeld zorgt nogal eens voor problemen. Waardoor lijden wordt ervaren. In deze blog een bijdrage over het instabiel zelf. En hoe je uit het lijden van zelfafwijzing kunt komen.

Het instabiele zelf

Ontzettend veel tijd wordt besteed aan hoe je over komt bij de ander. Wat vindt iemand van mij. Word ik aardig gevonden. En dat kost erg veel energie. Naast dat het energie kost ga je lijden. Tenminste wanneer jij je voortdurend afspiegelt ten opzichte van het beeld van anderen. Een negatief zelfbeeld oftewel zelfafwijzing is daar onder meer een gevolg van.  Vaak ontstaat dit al vroeg in je leven waarin je hebt ervaren dat je er niet toe deed. Op deze pagina kun je daarover meer lezen. Echter ook op volwassen leeftijd kan dat beeld zomaar ineens ontstaan. Doordat je bijvoorbeeld wordt gepest of dat het ontstaat in een ongezonde relatie.

Maar laten we eens de diepte in gaan. Wat is een zelfbeeld eigenlijk en bestaat het eigenlijk wel?

Het linker gedeelte van je brein produceert dat zelfbeeld. Wat niets anders is dan gedachten en overtuigingen in wat jij wel allemaal wel of niet kunt. Dus hoe jij over jezelf en de ander denkt en je daarvan een beeld vormt.

Je gaat dus vergelijken. En dat kan alleen doordat je beelden hebt opgeslagen (het geheugen) en doordat je voorkeuren hebt ontwikkeld wat van invloed is op je IK. Dan ontstaat er hoe dan ook vergelijkingsmateriaal. De ander is beter, knapper, leuker etc.

Zo ben je dus continue in de weer om het beeld van jouw ik te beïnvloeden. Echter zal dit nimmer lukken. Want er is altijd wel weer iemand die intelligenter is. Die er leuker uit ziet en het helemaal heeft gemaakt. En jij? Dus dat beeld is voortdurend aan verandering onderhevig!

En zo ontstaat het lijden in jou wanneer je niet oppast. Want je continue vergelijken ten opzichte van de ander zorgt voor onrust. Het beeld wat jij van jezelf hebt is niet stabiel. Dat beeld wordt continue uitgedaagd door je omgevingsfactoren.

Stel je hebt de baan van je leven. Daarnaast een mooi huis en je bent tevreden met je partner. Kortom wat wil je nog meer. Dan ineens verschijnt er in je leven een aantrekkelijk iemand. Kijk maar eens wat er dan gebeurt met het beeld van jouw zelf.

Een ander voorbeeld. Samen ga je met een stel vrienden of vriendinnen een weekeinde weg. Al snel ervaar je dat er bondjes ontstaan. Die ene leuke vriend of vriendin heeft minder oog voor jou. Ervaar maar wat of dit met je doet.

En zo zijn er ontzettend veel voorbeelden te benoemen die voortdurend, tenminste wanneer je niet oppast, jouw zelfbeeld beïnvloeden.

Kom uit de poppenkast

Zelfbeelden zijn dus ontzettend gevoelig voor beïnvloeding. Echter is er maar 1 iemand die dit kan veranderen. Juist. Dat ben jezelf. Want echt jezelf zijn hoe lastig is dit voor jou? Zelf heb ik daar ontzettend mee geworsteld. Totdat ik doorzag wat ik deed. En toen kwam de rust.

Veel mensen lijden onder zelfafwijzing. Ze zijn continue aan het vergelijken en krijgen daardoor een minderwaardig gevoel.

Echter valt er niets te vergelijken. Veel mensen dragen een Persona. Een masker om zich staande te houden in deze maatschappij. Het zijn rollen. Rollen die een geschiedenis kennen, zoals de ‘zie mij eens’ of ‘arme ik’.

Echter beiden zijn rollen die zorgen voor lijden. Want ook de rol van ‘zie mij eens’ kost ongelofelijk veel energie. Het zijn overlevingsstrategieën om je onechtheid, lees angst, te verhullen.

Om uit de overleving, dat rollenspel, te komen daarvoor is eerst erkenning nodig. De erkenning dat je hieronder lijdt. Om vervolgens de rol(len) te gaan verkennen en te ervaren waarom je eens in deze rol bent terecht gekomen.

En dan zul je gaan ervaren dat het masker dan niet meer past. Wat het begin is van de opmaat naar een waarachtig en puur leven.

Lijdt jij nu ook onder dat zelfbeeld? Of wil je waarachtig en puur gaan leven? Neem dan eens contact met mij op.

Call Now Button