Twee cellen die elkaar ooit hebben ontmoet. Waardoor jij bent ontstaan. Sta je er wel eens bij stil wat een verwondering dit is? En daarnaast hoe tal van systemen in je brein en lichaam ernaar streven om jou gezond te houden. Holistisch werken is aandacht voor deze systemen. In deze blog meer over holistisch werken en hoe alles met elkaar is verbonden.

Druk, Druk, Druk……….

We horen het te vaak. Drukte. Het werk. De familie, Verenigingen. Wellicht je gezin. Hobby’s, trainingen, cursussen, familie, vrienden ………..

Al die drukte dient te worden verwerkt. En op zich kan je dit prima handelen. Tenminste wanneer je zorgt voor voldoende evenwicht. Want in je lichaam werken ontzettend veel systemen samen. Die elke dag maar weer keihard aan het werk zijn om jou gezond te houden.

Sta jij daar wel eens bij stil. Bij dat wonder van al die systemen. Die de temperatuur van je lichaam op peil houden. Zorgen voor de juiste afstemming in je hart en van je hart naar je brein. Het darmstelsel wat zorgt voor een gezonde vertering en afscheiding. Je hormoonstelsel en het wonder van je immuunsysteem? Hoe alles in je brein en lichaam nauwlettend op elkaar is afgestemd?

We vergelijken het wel eens met een procesoperator die naar een scherm kijkt. Die daar direct ontzettend veel informatie uit kan afleiden in hoe een proces verloopt. Waarin stromen samenwerken. Nou hebben wij niet direct een visuele monitor echter hebben we wel iets anders. En dat is bewustzijn.

Bewustzijn en Bewust ——- ZIJN

Een groot mysterie is het. Bewustzijn. Je kunt het niet zien. En toch is het alles. Bijzonder nietwaar. De wetenschap probeert al tijden de oorsprong van het bewustzijn te ontmaskeren. De meningen zijn verdeeld. Echter waar men het wel over eens is dat jij bestaat door bewustzijn en dat dit bewustzijn jou stuurt.

Maar leef je ook bewust? Dat is een vraag van een geheel andere orde. Want wanneer je bewust leeft dan heb je een geheel ander contact met je brein en lichaam dan wanneer dit niet het geval is.

Dan ben je juist veel meer afgestemd op jezelf. En dat is voelen. Het is genoeg. Nu dien ik te stoppen of iets aan te geven. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om je agenda. Het veelvuldig eten en/of drinken. Maar ook wanneer iemand bijvoorbeeld wederom over je grenzen gaat.

Want je lichaam liegt nooit. Pijn is pijn. Moe is moe.

En dat lichaam laat vaak achteraf weten dat het genoeg is. Wanneer je bijvoorbeeld al een tijd roofbouw hebt gepleegd. De operator op het scherm ziet dat er een indicator oplicht. Alarm. En zo is het ook in je lichaam. Echter lichten daar geen lampjes op, Doch gevoelens. Klachten. En helaas ontstaan deze vaak later in verloop van de tijd.

Leven in afstemming betekent aandacht voor je brein, lichaam en je omgeving.  De dag vanuit rust gaan opstarten en afsluiten. Zorgen voor een gezonde balans tussen je brein en lichaam.

Alert zijn wanneer je alweer naar de koffiemachine wandelt. Of dat je te vaak grijpt naar iets zoets of alweer parkeert bij de Mac Drive. Dat je allerlei smoezen verzint om maar niet te bewegen. Maar alle systemen in je lichaam zijn juist gebaat bij rust, regelmaat, gezonde voeding, aandacht etc.

Want die systemen zijn voortdurend bezig om zorg te dragen voor je gezondheid. Echter heeft het daartoe wel iets nodig. En dat is aandacht. Bewustzijn. Letten op wat je eet, drinkt en zorgen voor voldoende rust en beweging. Om er maar enkele te noemen.

Want ontzettend veel klachten ontstaan doordat je niet bewust leeft! Waardoor de systemen in je lichaam overbelast raken en daardoor zelfs uitgeschakeld kunnen worden.

In de benadering binnen onze praktijk staan jouw brein, lichaam en de omgeving centraal. Omdat ze 1 geheel vormen. Want voelt je lichaam niet ok dan werkt dit door naar je brein en beïnvloedt het ook je omgeving. Maar ook andersom.

Daardoor dient er immer aandacht te zijn voor het geheel. En dat is een holistische zienswijze.

Ben je benieuwd en geïnteresseerd in onze aanpak? Kom langs en ervaar wat wij voor jou kunnen betekenen.

Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp

Call Now Button