Hij is niet te vertrouwen

By 20 februari 2018februari 22nd, 2018Psychosociale therapie

Brein

Als mens ben je geprogrammeerd. Net als een computer. Dat is al begonnen tijdens de conceptie (DNA) en later tijdens je eerste levensfasen. De programmeurs waren je ouders, broers, zussen, docenten, etc.  Door al deze programma’s  is er jouw zelf ontstaan. Een zelf wat denkt, voelt en handelt. In het dagelijks leven, wat door cognitieve psychologen is becijferd,  leef je voor 95% volgens deze programmering. En dat zijn de gewoontepatronen, overtuigingen, leefregels en reactiemechanismen. Iedere dag maar weer herhaal je wat je ooit is aangeleerd. Iedere dag zie je wat je wilt zien. Je leeft in een sleur. Je leeft vanuit het verleden. Immers in het verleden ben je geprogrammeerd. Zo verloopt iedere dag net als elke andere dag. Zo denk je iedere dag maar weer dezelfde gedachten, want diezelfde cognitieve psychologen hebben ook becijferd dat een mens globaal 60.000 gedachten per dag denkt en dat 90% herhalende gedachten zijn. Check het maar eens. Zo zijn alle dagen dus hetzelfde. Je ziet wat je wilt zien en je wordt daarin onbewust gestuurd vanuit het genoemde. Nou hebben die overtuigingen en gewoontepatronen 1 vervelende eigenschap. Ze willen namelijk voortdurend bevestigd worden.

Hij is niet te vertrouwenOvertuiging

Janet haar leven was op relatie gebied een en al teleurstelling. Welke vriend ze ook tegen kwam. De relaties hielden nimmer stand. Uit wanhoop meldde ze zich binnen onze praktijk aan. Janet liep vast.

Als kind was Janet opgegroeid bij een alleenstaande moeder. Haar moeder was al op zeer jonge leeftijd zwanger geraakt en de biologische vader had de benen genomen. Daardoor was de moeder van Janet verbitterd geraakt.  Dat liet ze niet alleen door haar gedrag zien wanneer er mannen in hun nabijheid waren (ze hield afstand) doch ook in haar verbale communicatie.  ‘Mannen, die zijn niet te vertrouwen’. Hoe vaak Janet dit wel niet te horen had gekregen. De schoolbesprekingen, de buurman, de bakker etc. Altijd was er wel een verhaal. Haar moeder was dan ook niet weer aan een relatie begonnen. Toen Janet ouder werd en interesse in jongens begon te krijgen kreeg ze steevast te horen ‘kijk uit he, je ziet wat er met ons is gebeurt’. En als ze dan thuis kwam en begon te vertellen over een jongen, dan liet haar moeder steevast merken ‘ach, kan niets zijn’ ‘of ‘die ken ik wel hoor. Dat is 1 van die en………’

Zo is Janet onbewust geprogrammeerd met de overtuiging ‘dat mannen niet te vertrouwen zijn’.  Nou is het met overtuigingen zo dat ze dus voortdurend (onbewust) bevestigd dienen te worden. Je gaat er dus naar handelen. Je gaat gedrag vertonen met als resultaat om bevestiging van de overtuiging te krijgen. Janet, bijvoorbeeld zocht overal iets achter. Kreeg haar ex vriend een telefoontje, dan werd ze achterdochtig. Belde een ex vriend af, dan was er vast een ander in het spel. Keek haar ex. vriend naar een ander, dan was die ander vast veel knapper en zou hij binnenkort vast de benen gaan nemen. De overtuiging ‘mannen zijn niet te vertrouwen’ regisseerde onbewust haar leven. En met deze overtuiging zijn we gaan werken.

Verstrikt

Tijdens het uitwerken van deze overtuiging kwam Janet erachter dat ze onbewust verstrikt was geraakt in het trauma van haar moeder. De overtuiging van de moeder was ook de hare geworden. Slechts enkele sessies waren nodig om uit deze overtuiging te komen. Thans is Janet samenwonend en hebben ze een goede relatie.

Zo zitten we allemaal verstrikt in overtuigingen en gewoontepatronen. Veelal omdat we enerzijds zo zijn geprogrameerd en anderzijds omdat we letterlijk verstrikt zitten in overleving- of traumadelen van onze ouders.

De uitdaging zit in het ontmaskeren ervan en dat kun je doen met een tweetal therapeutische werkvormen. Zo kun je met een werkvorm uit de cognitieve gedragstherapie aan de slag gaan of met interactieve zelfresonantie. Met beide werkvormen hebben we een uitgebreide expertise.

Meer informatie of afspraak?

Bel ons gerust ( 0596 681052) of vul het contactformulier in.

Call Now Button