Een identiteit is o zo belangrijk

By 1 juli 2019traumatherapie

In mijn vorige blog ‘het trauma van de identiteit‘ schijn ik nogal wat losgemaakt te hebben. Veel mensen hebben gereageerd wat me aan de ene kant goed doet en aan de andere kant ook pijn.

Weten wie je bent is ongelofelijk belangrijk. In dit artikel wil ik wat dieper ingaan op een gezonde identiteit en het ontstaan van een binding-  en systeembindingstrauma.

Ze, ik noem haar Janneke, keek me met betraande ogen aan en vroeg. Kun jij me helpen? Ik weet niet wie ik ben. Ik ren iedere dag om het een ander naar de zin te maken. Ik ben zo moe en trek het niet meer.

Wanneer een dergelijke hulpvraag me bereikt dan zijn praatsessies totaal niet toereikend. Dan is er een andere aanpak nodig. Namelijk om je in contact te brengen met het zelf.

Identiteitsgerichte psycho trauma therapie is een mooie en zeer effectieve psychotherapeutische interventie. Het richt zich op het zelf en op de delen die het zelf besturen. In 1 sessie ontstaat het inzicht in wat er speelt.

Vervreemd en hoe het lichaam protesteert

Al direct werd duidelijk dat zij verstrikt (lees verstikt) zat in haar moeder. Al op jonge leeftijd had moeder haar niet die ruimte geboden om haar eigen identiteit te ontwikkelen. Ze zat vol introjecties. Meer en maar raakte Janneke vervreemd van haar zelf.

Is het dan niet vreemd dat haar darmen al op jonge leeftijd begonnen te protesteren en werd gediagnosticeerd met een prikkelbaar darmsyndroom.

Wanneer je zoveel moet inslikken dan valt het niet meer te verteren. Dan ontstaan er problemen in het maag- darmkanaal. Het is mijn ervaring dat veel somatische aandoeningen het gevolg zijn van traumata.

Bindingstrauma

In de ontmoetingen met haar werd duidelijk dat Janneke in een behoefte voorzag in het leven van haar moeder. Namelijk om haar moeder te behagen. Ze werd een bezit. Wilde ze iets voor haar zelf doen, dan liet moeder overduidelijk weten dat ze teleurgesteld in haar was.

Al op jonge leeftijd besprak moeder haar problemen met haar dochter. Zo mocht Janneke geen kind zijn. Moeder bepaalde veel. Er was overduidelijk sprake van een bindingstrauma. Janneke gaf aan dat ze eigenlijk geen moeder had. Er was meer sprake van een vriendinnen relatie.

 

Systeembindingstrauma

Uit de sessies met Janneke werd meer en meer duidelijk dat haar moeder niet in liefde was grootgebracht. De grootouders van haar moeder benoemde Janneke als koude en kille mensen.

Door het ontbreken van een gezonde eigenliefde in haar moeder diende haar dochter daarin te voorzien. We spreken dan over een systeembindingstrauma.

Overleven

Janneke kon alleen maar overleven. Daardoor moest ze al op jonge leeftijd haar eigen wil opgegeven en haar leven in dienst stellen van haar moeder.

Janneke wist werkelijk niet wie ze was. Ze kon geen grenzen stellen en stond altijd direct klaar voor anderen. Wanneer ik tijdens sessies haar uitdaagde en vroeg wat zij ervan vond dan haalde ze haar schouders op of zei ‘dat weet ik niet hoor’.

Door te werken met identiteitsgerichte psycho trauma therapie is ze uit de verstrikkingen gekomen. Ze is daardoor een andere vrouw geworden met een eigen identiteit.

Tijdens een sessie kwam ze gekleed in een mooie zomerjurk. Kijk eens, zei ze, dit heb ik nu zelf eens uitgekozen zonder commentaar van buitenaf.

NU

Inmiddels heeft Janneke zich geheel los kunnen maken uit de verstrikkingen en woont zelfstandig. Een gezonde persoonlijkheid is ongelofelijk belangrijk. Wie ben ik. Wat wil ik. Wat zijn mijn verlangens. Dit is mijn leven. Dat zijn mijn keuzes.

Om je individualiteit te veranderen kun je maar 1 mooie reis maken. En dat is de reis naar binnen.

 

Meindert Telkamp

psychosociaal therapeut

Leave a Reply

Call Now Button