Ik heb er mijn buik van vol. Een gezegde wat je vast ook wel eens hebt geuit. Met dit gezegde geeft je iets aan nietwaar. Dat kan iets op het mentale vlak zijn doch ook dat je het letterlijk bedoeld. Waarmee je aangeeft dat je buik iets aangeeft. Binnen onze praktijk nemen we een gezegde als deze altijd serieus.

In dit artikel meer daarover.

Holistisch werken biedt zoveel meer

Binnen onze praktijk werken wij holistisch. Wat wil zeggen dat we de samenhang tussen je lichaam en brein zo goed mogelijk proberen te begrijpen. Daarnaast de verbinding naar andere leefgebieden.

In je buik gebeurt zo ontzettend veel. Wanneer je buik spreekt dan is er iets aan de hand. Want je lichaam liegt nooit. Wat probeert je buik duidelijk te maken? Wat is de onvrede in dit lichaamsorgaan. Kun je iets niet goed verteren? Zijn er bijvoorbeeld intoleranties waardoor er reacties in je lichaam ontstaan? Of zijn er bepaalde graansoorten waar jouw lichaam niet goed mee weet om te gaan? Hoe is het gesteld met de zuur/base balans in je lichaam? Drink je voldoende? Kauw je goed en neem je ook de tijd voor het eten wat je nuttigt. Hoe is het gesteld met je ontlastingspatroon. Wat is je stoelgang en hoe is de kleur van je ontlasting.

Het kan ook zijn dat je het gezegde meer figuurlijk kunt zien. In die zin dat jij het hebt gehad met iets. Dat kan een persoon zijn of bepaalde omstandigheden in je leven. Hoe ga je om met ongezonde stress. Daarnaast hoe gezond is de balans in jou tussen spanning en ontspanning. Want is dit ongezond. Ook dan reageert je buik. Want je buik is een gevoelig orgaan. Let er maar eens op wanneer je gespannen bent. Dan reageert vaak toch je buik nietwaar? Daarnaast is je buik erg verbonden met je instinct. Is iets OK of niet OK.

Wanneer onverwerkte traumatische ervaringen een rol spelen dan meldt ook vaak de buik zich. Er ontstaat letterlijk pijn in de buik. Dit komt omdat bij trauma vrijwel dezelfde compartimenten in de brein een rol spelen als bij pijnklachten.

Hoe het ook zij. Het is dus ontzettend belangrijk om af te stemmen op wat dit orgaan jou probeert duidelijk te maken. In een intake focussen wij o.a. op je buik. Hoe lang de klachten er al zijn. Wat de vorm van de klachten is. Hoe het zich uit en wanneer ze zijn ontstaan.

Hoe je buik en brein weer gezond worden

Je eetpatroon, slaappatroon, je voeding, spanning en ontspanning, de omgevingsfactoren, medicatie of supplementgebruik, relatie, familie en meer krijgt volop aandacht. Immers we willen je buik zo goed mogelijk leren kennen om te zorgen voor de juiste afstemming

Een uitgebreide intake, speciale vragenlijsten en mogelijk een uitgebreid bloedonderzoek zijn de middelen die we daartoe onder andere inzetten.

Zo meldde iemand zich aan met diverse klachten in de buik. Al snel werd duidelijk dat het voedingspatroon aanpassing behoefte. Door een andere afstemming qua voeding verbeterde er al veel. Daarnaast was er onverwerkt trauma. Middels 1 EMDR behandeling was dit trauma verholpen. Het resultaat was dat de buik zich meer en meer kon ontspannen en dat op termijn de klachten helemaal weg waren.

Holistisch werken is zo een meerwaarde in het begrijpen en het behandelen van klachten.

Heb jij nu ook het idee dat wij voor jouw gezondheid iets kunnen betekenen? Wees welkom voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. Liever direct een afspraak ook dat kan en deze kun je hier reserveren.

 

Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp

Call Now Button