Heb jij weleens opgemerkt dat er stemmen in je hoofd klinken? Je had het zo moeten doen. Of je had dit moeten zeggen. Nog erger kan bijvoorbeeld zijn dat je een loser bent en werkelijk ook niets kunt. Of dat je maar zo ineens weg wil of behoefte krijgt om te gaan drinken?

Veel mensen gaan gebukt onder deze stemmen waardoor er lijden ontstaat. In deze blog wat meer helderheid over deze stemmen, het ontstaan ervan en hun functies.

Deze stemmen zijn delen en beschermen je

Stemmen in je hoofd. Wie heeft ze niet? Ik denk iedereen. Ga er maar eens op letten. Is dit erg? Nee! Echter kan het wel zo zijn dat je er onder kunt gaan lijden. Waardoor je niet meer leeft doch wordt geleefd, want sommige van die stemmen kunnen je leven erg gaan bepalen.

Van nu af aan spreken we niet meer over stemmen doch over parts (delen). Deze delen zijn vaak al vroeg in je leven ontstaan. Veelal in de eerste kwetsbare levensfasen. Toen je nog erg afhankelijk was van mensen om je heen. Echter kunnen ze ook later ontstaan wanneer je wat ouder wordt zo in de levensfase waarin je identiteit nog erg wordt bepaald.

Deze delen hebben het eigenlijk heel goed met je voor. Het zijn als het ware een soort beschermers in je leven geworden. Ze proberen je te beschermen tegen pijn. Pijn die je ooit eerder in je leven hebt ervaren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • emotionele verwaarlozing
 • fysieke mishandeling
 • pest ervaringen
 • het idee dat je altijd moest presteren thuis
 • je altijd afgewezen te hebben gevoeld
 • overschrijding van intieme grenzen
 • opgegroeid bij een ouder die psychische problemen kende
 • een scheiding op jonge leeftijd hebben meegemaakt
 • de dood van een ouder
 • ziekte van een ouder of broer, zus

Bovenstaande gebeurtenissen zijn zeer emotioneel. Het beïnvloedt heel erg je zelf. Vooral wanneer je nog jong bent is er niet altijd die aandacht voor. Hoe verwerk je dan dat wat er in je leven gebeurt. Veelal gebeurt dit niet of onvoldoende. Dan is de geboorte van delen een feit.

Leer de beschermer in jezelf kennen

Waar het mee begint is dat de pijn (de emoties) worden verankerd in het brein. Er ontstaat in je brein een soort van een netwerk. Dit netwerk is een groep van zenuwcellen die met elkaar zijn verweven. In dit netwerk zijn verschillende compartimenten van het brein bij betrokken. Dit netwerk is vaak gekoppeld bij een bepaalde leeftijd. Dit pijn netwerk, ook wel trauma netwerk genoemd, is ontzettend gevoelig voor triggering. Om er nu voor te zorgen dat dit netwerk niet raakt getriggerd is er een ander deel ontstaan. Dit deel heet een beschermer. Het woord zegt het al. Het beschermt je om opnieuw pijn te voelen die te maken heeft met een eerdere gebeurtenis.

Deze beschermer(s), het zijn er vaak meer, hebben het ontzettend druk. Ze zijn alle dagen druk in de weer om te checken of er gevaar dreigt. Zie het als bewakers in een groot voetbalstadium. Dreigt er gevaar dan staan ze gelijk in contact met andere bewakers en komen ze dus in actie. Zo is het eigenlijk ook in je brein. Het zijn de managers in je brein die voortdurend aan het speuren zijn of er mogelijk sprake is van gevaar. En mocht dit zo zijn dan komen ze in actie. Hieronder lees je enkele voorbeelden hoe beschermers werken:

 • kritiek leveren op anderen
 • verdoven (eten, drinken, verdovende middelen)
 • ineens boos worden
 • verlangen naar lust
 • je kwetsbaarheid tegen elke prijs verborgen te houden
 • ontkennen dat jij een fout hebt gemaakt
 • excuses aanbieden? Dat komt zeker niet in ze op
 • erg bezig met het uiterlijk; hoe kom ik over
 • liegen, bedriegen
 • voortdurend in de rede vallen
 • een overdreven gevoel van eigenwaarde bevorderen
 • ik heb altijd gelijk
 • iedere twijfel weg willen nemen

Hoe beschermers andere delen in jou beschermen

Deze beschermers zorgen altijd voor onrust. Immers ze zijn erg bedreven in het uitoefenen van hun taak. Immers voortdurend is er triggering. Of je nu thuis, op het werk of binnen je familie bent. Zo denken deze beschermers dat ze nog altijd nodig zijn in je leven. Dit komt omdat ze ‘bevroren leven in de tijd’. Je kunt ze koppelen aan een bepaalde leeftijd.

In het werken met delen kom ik ontzettend veel delen tegen die nog erg klein zijn. Bijvoorbeeld een meisje van 5 die het in de ogen van haar moeder nimmer goed heeft kunnen doen. Altijd was er wel kritiek op haar. Wat in het dagelijks volwassen leven zich kan vertalen in zomaar ineens boos worden. Voortdurend op je hoede zijn.

Een jongen van negen die het overlijden van een ouder nimmer heeft verwerkt. Daardoor bang is geworden voor het leven. Want zomaar ineens kan iets je worden ontnomen. In hem is er een bindingsangst ontwikkelt.

Echter kom ik in het werken met delen ook wel eens uit op delen die nog veel vroeger zijn ontstaan. Omdat mamma bijvoorbeeld had gehoopt op een jongen of dat ze totaal niet blij was dat ze hoorde dat ze zwanger was.

Ook kunnen delen ontstaan na veelvuldig gepest te zijn, waardoor er delen zijn ontstaan, die altijd op hun hoede zijn. Die het gevoel hebben dat ze er niet bij horen. Wat zich in het dagelijks leven vertaalt in moeite hebben om zich te verbinden met anderen. Of dat ze hun eigen kwetsbare kant proberen af te schermen en zich opblazen.

Het werken met delen is een prachtige werkvorm. Te onderzoeken wat in jou om aandacht vraagt. Een vorm waarin je contact maakt met delen en daarin zorg draagt voor het helen ervan. Iedere keer weer sta ik versteld in wat iemand daarin zelf kan en hoe iemands leven in positieve zin verandert. Daardoor niet meer gebukt gaat onder stemmingswisselingen, angst en bepaalde psychische- en lichamelijke klachten.

Heb ik je nou kunnen interesseren voor deze werkvorm? Kom eens langs en laat je informeren.

 

Meindert A. Telkamp

Meindert is werkzaam binnen persona te Appingedam en Winschoten

Call Now Button