Na een tig jarig huwelijk was er eindelijk de moed om eruit te stappen. De sleutel van de gevangenis lag daar. Eenmaal het slot geopend was er de realiteit. Want hoe ga je om met die vrijheid die je ooit is ontnomen. Hoe geef jij je eigen leven weer vorm. In deze blog meer daarover

Gevangen in het web van de narcist

Gevangen zitten in een narcistische relatie doet je eigenwaarde verbleken. Zo ook overkwam dit Anita (naam is gewijzigd). Eindelijk had ze de moed gevonden om haar rug te rechten en te zeggen dat ze de relatie wilde beëindigen. Het was genoeg geweest.

In een proces wat we samen hebben doorlopen heeft ze haar zelf kunnen helen. Haar eigenwaarde weer terug gevonden. Waardoor ze nu volop in het leven staat. Echter ging daar de nodige verwerking en heling aan vooraf.

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat 15% van de bevolking narcisme herbergt. Of het in Nederland ook zo is? Ik weet het niet, doch wat ik wel weet dat ik er in mijn werkveld helaas ‘te vaak’ mee wordt geconfronteerd. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat ook in Nederland narcisme zich meer en meer ontwikkelt.

Vastzitten in een narcistische relatie zorgt er hoe dan ook voor dat jij je kern, je eigenwaarde, gaat verliezen. Je bent niet meer jezelf doch zit gevangen in het web van de narcist. En dat kan vergaande gevolgen hebben.

In het begin is er nog niet zoveel aan de hand. Dan ben je alles. Je wordt overstelpt met liefdes uitingen, complimenten, uitjes, presentjes. Want hij of zij is zo attent en romantisch. Wat heb je het toch getroffen. Echter na verloop van tijd komt de ware narcistische aard van je partner naar boven en verbleekt de liefde.

Geleidelijk aan wordt door haar of hem een web om je heen gesponnen waarin je hoe dan ook vast komt te zitten. Tenzij je het bijtijds weet te herkennen. Helaas is dit niet altijd het geval.

Dan ontstaan er geleidelijk aan klachten. Want je lichaam liegt niet. Nooit! Je gaat je ongemakkelijk voelen. Het gevoel van onzekerheid gaat toenemen. Heb ik dit echt gezegd? De twijfel in jezelf wordt alsmaar groter, want de narcist, weet als geen ander hoe hij de twijfel in jou kan laten groeien.

Ontkenning, verdraaiing. Dat is de narcist niet onbekend. Dat is zijn zogenaamde kracht om de aarding in jou ongedaan te maken zodat je wordt overgeleverd aan haar of zijn grillen. Geleidelijk aan wordt je eigenwaarde kleiner en kleiner. Je zit gevangen.

.

Het ligt altijd aan jou!

Het leven wordt dan overleven. Het kent weinig kleur meer. Je bent als slaaf in dienst van de narcist. Zo gaan we het doen en niet anders. De ruimte wordt alsmaar kleiner en kleiner.

Als geen ander weet de narcist je zo te kneden dat het altijd aan jou ligt. Het is jouw schuld dat ik mij zo voel. Zie je dan niet wat je doet? Hoe kom je erbij dat ik dit heb gezegd. En zo gaat het maar door. In de tijd gaat het je hoe dan ook meer en meer benauwen. De twijfel in jezelf slaat toe. In de tijd komt meer en meer het beseft dat je er uit wilt.

Maar hoe?

Uit de gevangenis

Om uit een narcistische relatie te stappen daar is ongelofelijk veel moed voor nodig. Want stap je eruit en dan? Waar moet je heen? Waar krijg je onderdak? En wanneer je financieel afhankelijk bent? Hoe moet jij jezelf, en wanneer er ook kinderen zijn, en hen onderhouden. Dat zijn inderdaad geen gemakkelijke besluiten.

Ik heb diep respect voor de mensen die eruit durven te stappen. Want het is durven. Vaak is het de angst die je tegenhoudt nietwaar. En laat die angst nou niet bepaald in je voordeel gaan werken.

Want die angst kan zo groot worden dat je er juist niet uitkomt. Of het dan een wijze raadgever is?

Zit je gevangen in een narcistische relatie? Zorg hoe dan ook dat je de juiste hulp vindt. Praat erover met mensen die jij echt vertrouwt. Bereid het zorgvuldig voor en leg aan mensen uit waarin jij je bevindt. Vooral in het zorg- en hulpverleningscircuit is een geheimhoudingsplicht! Dan zul je ervaren dat er zeker ondersteuning is en mogelijkheden zijn.

De beren op de weg zullen dan niet meer zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Je gaat denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

In mijn werk heb ik al vele mensen mogen begeleiden die eruit zijn gestapt en nu een geheel ander leven leiden. Een rijker leven, met leuke contacten en uitdagingen. Want het is mogelijk. Alleen is daarvoor moed, daadkracht en vertrouwen in nodig.

En dit is er niet altijd nietwaar. Echter met de juiste ondersteuning en begeleiding gaat het ook jou zeker lukken!

Je leven weer vormgeven

Dan heb je het besluit genomen. Ik stap eruit. Je woont na verloopt van tijd niet meer samen onder 1 dak. Echter mentaal kan het aanmerkelijk anders aanvoelen. Want hoe je het ook went of keert: je zult wellicht voortdurend nog op je hoede zijn. Angstgevoelens kunnen ontstaan en onzekerheden. Wellicht dat er dromen of flashbacks zijn.

Daarnaast dien je weer een stevige basis (kern) in jezelf te ontwikkelen. Waarin je op een heldere en duidelijke manier je grenzen kunt bewaken en neerzetten. Het vertrouwen in jezelf dient weer terug te keren en vooral je gevoel van eigenwaarde.

En wanneer er in die jaren minder leuke dingen zijn dan zul je dit alsnog dienen te verwerken. Dit om ruimte te maken. Opruimen zodat je weer aan een nieuwe start kunt beginnen.

Dus naast die stap om uit het web te komen is er nog een andere stap nodig en dat is verwerking.

Heb jij het idee dat je verstrikt zit in dit web? Of heb je ooit verstrikt gezeten en worstel je met het opnieuw vormgeven van je leven? Heb je daarin ondersteuning nodig? Kom eens langs om te ervaren hoe ik je daarin kan ondersteunen zodat je weer gaat leven in plaats van overleven.

Meindert A. Telkamp

Call Now Button