was successfully added to your cart.

Winkelmand

Intiem met jezelf

By 10 december 2018 leefstijl

intimiteitIntiem met jezelf. Wanneer je voorgaande woorden laat resoneren. Wat gebeurt er dan in je? Wat merk je op?  Hoe reageert je hoofd? Maar vooral ook hoe reageert je lichaam. En hoe is het dan om dit te ervaren. Kortom wat doet het met je?

In dit artikel staat intimiteit centraal. Waarom? Omdat ik meer en meer zie dat mensen de intimiteit met hun zelf kwijtraken. Daardoor in een projectie komen waardoor vaak teleurstelling en/of irritaties ontstaan. Waardoor crisissen ontstaan in relaties.  Echter is dit naar mijn mening te voorkomen door een (her)nieuwde relatie aan te gaan met jezelf.

Cijfers en trends

We begrijpen elkaar niet meer aldus Henk, wiens naam is gefingeerd. Voortdurend krijg ik te horen dat ze het gevoel heeft dat ik niet om haar geef. Dat ik haar niet aanvoel. Ze die arm om haar schouder mist.

Tijdens de sessie werd me al snel duidelijk dat Henk onvoldoende contact met zich zelf had. Toen ik hem in de ogen keek miste ik het gevoel dat er iemand thuis was. Voortdurend was hij uit het contact. Af en toe wierp hij een blik op zijn smartwatch. Maar echt contact maken? Ik smartwatchheb het niet gevoeld.

Meer en meer hoor en zie ik dat de intimiteit met het zelf zoek is. We laten ons leiden door de technologie. Getallen beheersen ons leven zowel zakelijk als privé. Onze prestaties lezen we af op de smartphone of watch. In de sportschool zijn er de vele digitale prestatiecodes. Op internet laten we ons, wanneer we niet oppassen,  bij aankopen leiden door sterren.

We kappen en kleden ons in trends. Omdat dit nu eenmaal de mode is. Doch wie heeft het bepaalt? We gaan naar vakantiebestemmingen omdat velen er naar toe gaan. Reviews daarin zijn ontzettend belangrijk geworden. Maar wil jij dit ook echt?

Door deze voortdurende onbewuste leefregels bouw je alleen maar spanning op. Je bent jezelf niet meer. Het contact met je ware zelf is weg. Dan kan het niet anders dan vroeg of laat meldt het lichaam zich. Klachten. En dat is nou net het contact wat je niet wilt. Of heb ik het mis?

Maar waar is het contact gebleven in wat jij wilt? De keuzes die je maakt. Zijn het echt jouw keuzes? Of laat jij je beïnvloeden door anderen of de media?  In hoeverre leef je echt bewust? Denk je echt na in wat jij wilt?  Leef je of laat jij je leven? In hoeverre kun jij zonder al die getallen?

Je eigen identiteit maar geen kopie

Het contact wat je met je lijf hebt. In hoeverre is dit gezond? Wanneer jij je niet goed voelt is er dan gelijk een run naar de drogist of arts?  Maar wat probeert je lichaam je eigenlijk duidelijk te maken? Begrijp je wat jouw lichaam je tracht duidelijk te maken. Waar is dat contact gebleven wat je vroeger als baby wel had?

Zie je niet dat je wordt geleefd? Dat je eigen identiteit wanneer je niet oppast zoek is? Dat de ware intimiteit met jezelf is verloren of dreigt weg te gaan? Dat je in een relatieve cijferwereld bent beland? Dat je gezondheid en prestaties worden gemeten door getallen? Dat die cijfers, wanneer je niet oppast, je leven en gezondheid gaan beheersen.

Neem nou bijvoorbeeld die smartphone of watch. Observeer nu eens wat jij daar mee doet. Met die getallen bijvoorbeeld. Al die likes en de hoeveel app’s en berichten. En…. wordt je er echt gelukkiger door.

Wanneer ik op een doordeweekse dag me op de weg begeef en de jeugd aanschouw dan zie ik niet veel verschil meer. Ze proberen er eender uit te zien. Maar waar is hun identiteit. Waar is het contact met hun zelf.

Al een poosje werk ik met een jonge vrouw binnen onze praktijk.  Ze is zoals ze is qua smaak dan. Ze draagt de kleding die bij haar past. Ze meet zich niet af aan anderen. Daardoor valt ze op. Dat stuit op weerstand. Haar leeftijdsgenoten denken er anders over. Echter kiest zij voor haar identiteit.

Zo staan wij zelf ook in het leven. We kiezen in wat bij ons past. Zowel privé als binnen ons werk. We laten ons niet leiden door protocollen of getallen. Of uitnodigingen van zogenaamde marketing guru’s die ons gouden bergen beloven. We houden niet van presteren doch zijn wie we willen zijn.

Je eigen routeplanner

Intimiteit met jezelf. Het is zo ontzettend belangrijk. Dat je de tijd neemt om gewoonweg contact met je eigen lijf te maken. Ervaren. Niets meer dan ervaren. Voelen hoe dat lichaam aanvoelt. De taal van je lichaam begrijpen.

Daarnaast hoe je als vrouw of man in het leven wilt staan. Dat je zelf bewust keuzes maakt zonder in de sporen te treden van een ander. Onlangs las ik een boek een mooie zin. Iemand consulteerde een begaafd iemand inzake een familie conflict. Het advies wat hij kreeg was : de waarheid is een land zonder wegen.

Een mooi advies vond ik. Want zo is het. Bepaal je eigen koers. Schrijf je eigen recept. Laat je niet dwingen tot het maken van ongezonde keuzes. Maak je eigen routeplanner. Dan leef je en heb je een waar intiem contact met jezelf.

Tot slot

Heb jij nu ook het idee dat je het contact met je zelf bent kwijtgeraakt. Of…. dreigt kwijt te raken?  Kom dan eens lang om te ervaren wat wij daarin voor je kunnen betekenen.

Bel ons daartoe gerust of stuur een bericht.

 

Meindert Telkamp

psychosociaal therapeut

Leave a Reply