was successfully added to your cart.

Maar het is al zo lang geleden

By 28 februari 2018 traumatherapie

Met regelmaat werk ik met mensen die traumatisch zijn ‘verwond’. Wanneer de tijd er is tijdens een therapeutisch traject ontrolt het gesprek zich vanzelf naar een gebeurtenis in hun leven die niet leuk is geweest. In het nu kunnen we de gevoelens, die daaraan zijn verbonden, prima uitwerken zonder helemaal terug te moeten naar die periode.

Maar het is al zo lang geleden

Het was 45 jaar geleden dat het gebeurde. Tijdens de geboorte overleed haar zoon. Direct na de geboorte, wat in die tijd gebruikelijk was, werd hij weggehaald zonder hem te hebben gezien. En nu na 45 jaar kwam de pijn in de vorm van angst opzetten. Een angst die ontstond na het overlijden van een ouder. Waar ze vrede mee had. De leeftijd was er. Bijna nooit ziek geweest. Ik zou toch niet angstig behoeven te zijn. Toen ik vroeg of ze ooit iemand had verloren waar ze geen vrede mee had gehad benoemde ze haar overleden zoon en brak.

Verwondingen in het leven blijven altijd op scherp staan. Dat wil zeggen dat triggers ze voortdurend uitlokken. Zo ook in deze casus. Natuurlijk was er altijd al wel een bron van spanning aanwezig. Echter die spanning kon ze hanteren. Het werd heftiger toen een ouder overleed. Toen kwam het dichtbij en raakte dit het ‘weggestopte’ trauma. Vaak verstoppen we onze gevoelens.  Ach het valt wel mee. Een ander heeft ook wel eens iets. We moeten verder met ons leven.  Echter…….. ernstige verwondingen zullen altijd om aandacht blijven vragen.

Bevrijd

Na afloop van de behandeling gaf ze aan dat ze zich bevrijd voelde. Net alsof er iets uit haar was vertrokken. Drie weken later toen ik haar weer sprak gaf ze aan dat de verwerking in de tijd zich tot bloedens toe had geroerd. Voor mij is dit begrijpelijk. Immers de geboorte is zeer heftig verlopen omdat het trauma was opgeslagen in het vaginale gebied. Dat bloed daarbij vrij komt valt goed te begrijpen.

The body keeps the score

Bessel van der Kolk, een bekend traumatoloog, heeft zijn jongste boek zo genoemd. En zo is het. Het lichaam onthoudt werkelijk alles.

Meer informatie of gratis kennismakingsgesprek?

Bel mij, Meindert, gerust op (0653618415) of vul het contactformulier in.