De invloed van delen op je immuunsysteem en jouw gezondheid

huisartsZestig tot negentig % van alle huisartsenbezoeken schijnen stress gerelateerd te zijn. Het is dus voornamelijk stress wat onze gezondheid schaadt. Distress ook wel genoemd. Distress in het lichaam ontstaat voornamelijk door activering van de HPA as in je lichaam. Daardoor wordt in de bijnierschors het hormoon Cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt, wanneer het voor lange tijd in bloed aanwezig is, voor onderdrukking van je immuunsysteem. Wanneer dus voor langere tijd er sprake is van chronische stress dan kan je immuunsysteem zijn werk niet meer goed doen en ontwikkelen we klachten. Chronische stress ontstaat o.a. door piekeren en veelal door onbewuste spanningsvelden veroorzaakt door delen in het ZELF.

De druk in je immuunsysteem

Voor 95% leef je onbewust. Je denkt dus dat je bewust leeft doch dat schijnt niet zo te zijn. Het zijn de gewoontepatronen, overtuigingen en reactiemechanismen die ons sturen. Daarvoor zijn o.a. delen voor verantwoordelijk. Delen die veelal op jonge leeftijd zijn ontstaan. Als klein kind ben je ongelofelijk kwetsbaar. Je bent volledig afhankelijk van je ouder(s). Dat begint al op het moment dat je wordt verwekt. Hoe er daarna voor je wordt gezorgd bepaald in hoge mate hoe je nu in het leven staat. Het is niet alleen de verzorging, doch het zijn ook de overtuigingen van je ouder(s) die in jou worden geprogrammeerd. Dus veelal in hoe je nu denkt en handelt dat heb je ook je moeder of vader zien doen. Let er maar eens op.

PestenPesten

Onlangs werkte ik met een vrouw die in haar leven erg gepest was. Dat had duidelijk zijn sporen nagelaten. Op mijn vraag hoe de ouders ermee omgingen zei ze: ‘mijn moeder gaf altijd aan dat je van pesten hard wordt’. Op mijn vraag of haar moeder wellicht ook was gepest zei ze: ‘ja, enorm. Door haar broer’.  Haar moeder had dus een deel ontwikkelt m.b.t. het overleven van pestgedrag. Het is dit deel wat communiceert met haar dochter. Zo worden overtuigingen van generatie op generatie doorgegeven. Dit deel, tenminste bij de vrouw met wie ik een poosje mocht werken, was heel erg gevoelig voor kritiek. Onbewust is er in haar voortdurend spanning. Op je hoede zijn en vooral ook wat kan ik wel en niet zeggen. Voortdurend staat de HPA as onder druk met als gevolg dat er cortisol wordt aangemaakt. Doordat het immuunsysteem voortdurend in al die jaren onder druk heeft gestaan reageerde haar lichaam met de ontwikkeling van ontstekingen. Dit werd bij haar chronisch. Zij had een pijnlijke vorm van reumatische artritis ontwikkelt.

Delen in ons vragen voortdurend om aandacht. Delen zorgen onbewust immer voor spanningsvelden in ons. Door deze spanning worden we ziek. Interactieve zelfresonantie is een krachtige psychotherapeutische techniek om daar mee af te rekenen.

Meer informatie, afspraak of eerst kennismaken

Bel ons daartoe gerust of stuur een bericht.

Call Now Button