Skip to main content

De weg van jouw buik naar je hart

Lichaamsgerichte therapie

muur om hart

Van je buik naar je hart gaat over de onmacht om adequaat emoties te kunnen uiten. Hoe je deze verbinding weer kunt herstellen en laten stromen met behulp van lichaamsgerichte therapie. In de 15 jaar dat ik nu met mensen werk ik zie ik vaak de onmacht en hulpeloosheid daarin.

Dit artikel is gewijd aan hoe deze verbinding veelal raakt verstoord. Daarnaast aan herstel ervan door lichaamsgericht te werken.

 

Liefde

Liefde wordt vaak verward met intimiteit of seksualiteit. Echter is liefde compleet iets anders. In liefde ontstaat alles. Liefde is de kleur van de boom. Het spinnen van je kat. Het rennen van de hond. Het krijsen van je kind. Het brommen van je partner. De kunst van de kunstenaar. De muziek van de componist en de woorden van de auteur.

Alles maar dan ook alles ontstaat in liefde. Echter raken velen het ware contact daarmee verloren. Veelal gebeurt dit al op jonge leeftijd tijdens de reis van de buik naar het hart. Tijdens de ontwikkeling- en levensfase ‘autonomie versus schaamte‘ zoals Erik Erikson die zo treffend heeft genoemd. Erik Erikson was een psycholoog die zich met name richtte op de psychoanalyse. Zijn theorie over de ontwikkelingsfasen staat in menig boek over ontwikkelingspsychologie gedrukt.

Je raakt het contact met de liefde in jezelf verloren, wanneer je als kind niet jezelf kunt en mag zijn. Waardoor je ervaart dat jouw verlangens en wil er niet toe doen. Waardoor je dan slechts 1 ding rest. Dat is overleven. Je overleeft door je aan te passen. Door je eigen behoeften en wil te onderdrukken. Daardoor ontstaan de bekende overtuigingen, zoals:

  • mijn gevoelens zijn niet belangrijk
  • ik doe er niet toe
  • emoties of gevoelens zijn eng
  • wat ik wil is niet belangrijk
  • het ligt altijd aan mij

alleen

Je buik

Je buik staat onder meer voor je autonomie en wilskracht. Daarnaast is het een centrum waarin jij je emoties en gevoelens voelt. Denk maar eens terug aan een spreekbeurt of een belangrijk examen. Je buik heeft zich vast en zeker geroerd.

Wanneer jij je emoties niet mocht laten stromen. Dan blokkeert dit. Het stroomt niet meer. Daardoor ontstaat een stagnatie in je buik. Doordat het niet mag doorstromen naar je hart, ontstaan de bekende verhalen in je brein. Dan kun je het er dagen daarna er nog over hebben. Echter wordt de emotie niet adequaat geuit.

Energetisch gezien gebeurt er ook het een en ander. Veelal ontstaat daardoor onderspanning. Daardoor  ervaar je bij spanning diarree. Daarnaast ontstaan er ook vaak darmklachten wanneer emoties niet of onvoldoende stromen. Ze zijn niet te verteren.

Mocht jij daarentegen wel je emoties uiten dan stroomt het door naar je hart en keel. Je kunt er woorden aangeven en uitreiken. Er ontstaat een gezonde verbinding.

Een muur om het hart

Het hart staat onder meer voor communicatie en liefde. Echter het raakt ommuurd wanneer we te vaak zijn teleurgesteld. Of wanneer we niet hebben geleerd om vanuit ons hart ons te verbinden. Dan bouw je een muur om je hart. Daardoor raakt het hart echter versteend.

Ik zie dit zoveel gebeuren en heb dit zelf ook persoonlijk ervaren. Is het dan vreemd dat na verloop van tijd er klachten ontstaan in het hart?  Hypertensie of andere cardiovasculaire stoornissen. Verdichting van de venae waardoor andere serieuze problemen ontstaan.

Boosheid

Je boosheid op een gezonde wijze uiten daarmee kampen veel mensen. Vaak kroppen we het op. We kroppen het op omdat het een niet toegestaan deel in ons is. Wat ook vaak gebeurd is dat boosheid wordt omgezet in verdriet. Omdat verdriet daarentegen wel is toegestaan. Vanuit de psychologie wordt dit reactieformatie genoemd. Daarnaast slaat boosheid nogal eens om in woede of agressie. Waardoor een destructieve vorm van boosheid ontstaat.

Boosheid is een gezonde emotie. Echter dienen we daar op een gezonde en adequate wijze mee om kunnen gaan. Daardoor kun je dan klip en klaar op een heldere wijze je grens aangeven.

Mist

klein kind die afweertIn het gezin waarin wij als kinderen opgroeiden was vaak een hardnekkige mist aanwezig.  Een mist die erg verstikkend kon zijn en die de liefdesstroom vernevelde. Die mist was het gevolg van opgeslagen pijn in delen van mijn ouders. Wanneer deze delen actief zijn dan is het vrijwel onmogelijk om als ouder echt contact te maken vanuit het hart. De buik spreekt en verspert de weg naar het hart. Als kind rest je slechts een omweg. Of je doet je best om contact te krijgen of je trekt je terug. Welke weg je ook kiest. Je bent niet meer jezelf!

Bij getraumatiseerde mensen is de weg van de buik naar het hart vaak geblokkeerd. Daardoor stroomt de liefde niet. Er is een onmacht of hulpeloosheid om de ervaringen te duiden. Anderzijds te uiten.

De weg naar het hart

De weg van de buik naar het hart is helen. De opgeslagen pijnlijke ervaringen voelen. Waardoor emoties en gevoelens weer kunnen stromen.

Lichaamsgerichte therapie is een werkvorm die je daarin ontzettend goed ondersteunt. Binnen onze praktijk maken we gebruik van een aantal lichaamsgerichte werkvormen. Deze gaan je ongetwijfeld ondersteunen om de weg van de buik naar het hart weer te openen.

Meer informatie of gratis kennismaken?

Bel mij, Meindert, daartoe gerust. Voor een geheel vrijblijvende kennismaking klik je op onderstaande button. Je bent van harte welkom.

Ja, ik wil graag een kennismakingsgesprek

Lichaamsgerichte therapie is contact maken

De inzet van lichaamsgerichte therapie is contact maken met je zelf.

“Ik dacht altijd dat ik contact maakte. Nee dus. Maar dat heb ik samen met Meindert hersteld. Wat een verschil dit maakt.”

Ron de V - Assen

Het doel van lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte therapie heeft als doel om het contact met jezelf te herstellen. Om op een gezonde wijze autonoom en assertief  in het leven komen te staan. Voor jezelf durven opkomen. Grenzen durven aangeven. Nee durven zeggen, zonder schuldgevoel. Helder te communiceren vanuit een gezonde kern.

Vaak lukt dit niet omdat je daarin de ondersteuning hebt gemist of dat iemand misbruik van je heeft gemaakt. In deze therapeutische werkvorm staat vooral vertrouwen en veiligheid centraal.

Voor welke klachten?

  • je onvoldoende of niet voor jezelf durft op te komen
  • als je moeite hebt met het aangeven van grenzen
  • je angstig voelen
  • wanneer boosheid uiten lastig voor je is
  • je moeite hebt met het reguleren van je emoties
  • wanneer intimiteit geven of ontvangen lastig is
  • als je moeite hebt met communiceren
  • je niet kunnen ontspannen
  • lichamelijke klachten met je darmen, nek-en schouders, keel etc.
  • nee zeggen lastig voor je is

Trauma en het lichaam

De impact van trauma op het lichaam is best wel groot. Natuurlijk is dit afhankelijk in wat je hebt ervaren. Doch wanneer er sprake is van meervoudige traumatisering dan is het contact wat jij met je lichaam hebt veelal verstoort geraakt. Dit uit zich veelal in:

  • een niet adequate afstemming met je lichaam
  • moeite om aan te voelen wanneer er behoeftes zijn
  • fysieke sensaties in het lichaam (koud, warm, pijn)
  • verkramping, verdoving, verlammend gevoel
  • draaglast – draagkracht

Daarnaast kan bepaalde informatie wat de zintuigen aanbieden er al voor zorgen dat het lichaam heftig reageert. Denk hierbij aan geuren, smaken, geluiden. In milliseconden wordt dan al gezorgd voor een reactie waardoor je bijvoorbeeld in paniek kunt geraken, weg wilt of zelfs dat je helemaal niets meer kan.

Wanneer je trauma hebt ervaren dan kan dit impact hebben in hoe je met jouw lichaam omgaat. Hoe is je lichaamsbeleving. Hoe zorg je voor jouw lichaam. Maar ook of je wel kunt en durft te voelen. Bij het ervaren van verwaarlozing, misbruik heeft het contact met je lichaam vaak een geheel andere betekenis gekregen.

Zo werken traumatische ervaringen immer door in je lichaam. Denk hierbij aan de verschillende stelsels in je lichaam, zoals je darmstelsel, het cardiovasculair stelsel, je hormonen of je immuunsysteem.

Lichaamsgerichte therapie maakt dan ook immer deel uit van het behandelplan wanneer er sprake is van trauma.

Hoe maak jij eigenlijk contact?

Voor veel mensen is echt contact ervaren lastig. Tenminste dat wijst de praktijk uit. Vaak is er verbazing. In die zin ‘ik dacht dat ik contact maakte’, maar dat is dus niet zo. Dan is er sprake van oppervlakkig contact. Contact maken vanuit je hoofd. Maar dat is niet wat waar contact maken is.

De eerste persoon met wie je op een gevoelslaag contact maakte dat was je moeder. Daarnaast is zij ook de eerste tijd erg in beeld als het gaat om het contact te spiegelen en in jou te laten ervaren.

Niet altijd wordt er op een adequate wijze contact gemaakt. Vaak wordt contact gemaakt vanuit aangeleerde overlevingsstrategieën. Veelal aangeleerd op nog zeer jonge leeftijd. Dit ontstaat meestal wanneer:

  • je bent opgegroeid in een niet veilige en vertrouwde omgeving
  • er binnen het gezin aandacht was voor intimiteit
  • je het slachtoffer bent van pestervaringen
  • je moeite hebt om te voelen wat er in je omgaat en daar woorden aan te geven
  • gevoelens eerder in je leven niet werden gerespecteerd

Lichaamsgerichte psychotherapie ondersteunt je om het contact met jezelf te herstellen. Te ervaren wat er echt in je om gaat. Er woorden aangeven. Waardoor jij je gezond kunt verbinden met de ander. Wat betekent een afstemming tussen je buik, hart en hoofd. Pas dan ben je verticaal helemaal gezond in je lijf ‘uitgelijnd’,

Dit betekent o.a. stevig in je schoenen staan. Gegrond zijn waardoor je helder en duidelijk kunt aangeven wat je wel of niet wilt.  Nee kunnen zeggen zonder je afgewezen of schuldig te voelen. En op een gezonde wijze je emoties en gevoelens uiten zonder de verbinding met de ander te verliezen.

Van binnen weet je alles

Je lichaam herbergt een ongelofelijke wijsheid in zich. Lichaamsgerichte therapie is een mooie dynamische werkvorm om te werken aan jouw klacht, thema of levensvraag.  Een werkvorm die je vooral in contact brengt met je lichaam. Immers in je lichaam liggen de herinneringen besloten om dat waarmee je worstelt te duiden.

‘Martin zijn buik speelde voortdurend op. Door iemand in de zorg was aangegeven dat hij kampte met een gluten intolerantie. Echter bij Martin rezen twijfels en meldde zich aan met zijn specifieke hulpvraag. Door lichaamsgerichte therapie heeft hij ervaren dat zijn buik hem iets anders duidelijk trachtte te maken. Na het uitwerken daarvan verdwenen zijn klachten’.

https://personapraktijk.nl/behandel-methoden/lichaamsgerichte-therapie/grenzenJe hart, buik en hoofd staan centraal tijdens lichaamsgerichte therapie.

Zo is je buik heel erg betrokken bij de regulering van o.a. je emoties, je wil en je instinct.

Het hart daarentegen met communicatie, je te verbinden en niet te vergeten de liefde.

Je hoofd duidt het denken, integreert de kennis en dient de helderheid te benadrukken.

Door je levensgeschiedenis (ervaringen) ontstaan er vaak blokkades in genoemde segmenten. Doordat ieder segment verbonden is met andere segmenten in je lichaam ontstaan daardoor vaak lichamelijke klachten zoals:

  • nek- en schouderklachten
  • darm klachten
  • hoofdpijn
  • blaasproblemen
  • migraine
  • lage rugpijn
  • ontstekingen

De ontmoeting met de ander is de ontmoeting met jezelf

Waar ontmoet jij jezelf? Altijd door communicatie met de ander.  Daardoor reageert jouw lichaam en dat van de ander. Kun je open blijven of sluit jij je af? En dat laatste gaat razendsnel. Daarbij zijn je buik en hart betrokken. Want in je buik leven je verdedigingsmechanismen. Die al heel vroeg in je leven zijn ontwikkelt door de ontmoeting met je moeder en vader. Grofweg kun je stellen dat basis emoties zoals bang, boos, beschaamd verbonden zijn met overleving.

In lichaamsgerichte therapie werken we o.a. met deze emoties. En lichaamssegmenten zoals je buik en hart. Omdat overlevingsmechanismen veel over jou als mens laat zien. Het weerspiegelt onder andere je karakter. Straal je zelfverzekerdheid uit of juist verlegenheid?  Sta je sterk of voel jij je juist klein?

Wanneer je oog contact met de ander maakt. Durf je dan echt het contact aan te gaan? Voel je dan ook dat contact? Hoe reageer je wanneer de ander geïrriteerd reageert of boos wordt? Durf je dan voor jezelf op te komen?

De nervus vagus dat is de 10de zwevende hersenszenuw. Deze is o.a. nauw betrokken bij bovengenoemde. Kan ik open blijven in het contact met de ander. Dus de ander ontmoeten zoals zij of hij is? Of ga ik uit het contact. Wanneer dit laatste het geval is dan zorgt de ventrale tak van de nervus vagus daarvoor. Deze verbindt je hartenergie met je hoofd.

Wanneer je uit verbinding gaat met de ander dan overleef je. Dan kan je hart niet vanuit liefde op de ander reageren. Deze verbinding raakt afgesloten. Dan wordt je buik actief. Omdat daar die aloude overlevingsmechanismen razendsnel worden geactiveerd.

Vervolgens reageren daar weer tal van lichaamsfuncties op en is de sympathische tak van je autonoom zenuwstelsel actief. De wijze waarop je adem en kijkt. Kortom is het veilig. Let er maar eens op. Hoe je hart dan klopt en hoe je ademt.

WordPress PopUp Plugin Call Now Button