was successfully added to your cart.

Winkelmand

De weg van jouw buik naar je hart

muur om hart

Van je buik naar je hart gaat over de onmacht om adequaat emoties te kunnen uiten. Hoe je deze verbinding weer kunt herstellen en laten stromen met behulp van lichaamsgerichte therapie. In de 15 jaar dat ik nu met mensen werk ik zie ik vaak de onmacht en hulpeloosheid daarin.

Dit artikel is gewijd aan hoe deze verbinding veelal raakt verstoord. Daarnaast aan herstel ervan door lichaamsgericht te werken.

 

Liefde

Liefde wordt vaak verward met intimiteit of seksualiteit. Echter is liefde compleet iets anders. In liefde ontstaat alles. Liefde is de kleur van de boom. Het spinnen van je kat. Het rennen van de hond. Het krijsen van je kind. Het brommen van je partner. De kunst van de kunstenaar. De muziek van de componist en de woorden van de auteur.

Alles maar dan ook alles ontstaat in liefde. Echter raken velen het ware contact daarmee verloren. Veelal gebeurt dit al op jonge leeftijd tijdens de reis van de buik naar het hart. Tijdens de ontwikkeling- en levensfase ‘autonomie versus schaamte‘ zoals Erik Erikson die zo treffend heeft genoemd. Erik Erikson was een psycholoog die zich met name richtte op de psychoanalyse. Zijn theorie over de ontwikkelingsfasen staat in menig boek over ontwikkelingspsychologie gedrukt.

Je raakt het contact met de liefde in jezelf verloren, wanneer je als kind niet jezelf kunt en mag zijn. Waardoor je ervaart dat jouw verlangens en wil er niet toe doen. Waardoor je dan slechts 1 ding rest. Dat is overleven. Je overleeft door je aan te passen. Door je eigen behoeften en wil te onderdrukken. Daardoor ontstaan de bekende overtuigingen, zoals:

  • mijn gevoelens zijn niet belangrijk
  • ik doe er niet toe
  • emoties of gevoelens zijn eng
  • wat ik wil is niet belangrijk
  • het ligt altijd aan mij

alleen

Je buik

Je buik staat onder meer voor je autonomie en wilskracht. Daarnaast is het een centrum waarin jij je emoties en gevoelens voelt. Denk maar eens terug aan een spreekbeurt of een belangrijk examen. Je buik heeft zich vast en zeker geroerd.

Wanneer jij je emoties niet mocht laten stromen. Dan blokkeert dit. Het stroomt niet meer. Daardoor ontstaat een stagnatie in je buik. Doordat het niet mag doorstromen naar je hart, ontstaan de bekende verhalen in je brein. Dan kun je het er dagen daarna er nog over hebben. Echter wordt de emotie niet adequaat geuit.

Energetisch gezien gebeurt er ook het een en ander. Veelal ontstaat daardoor onderspanning. Daardoor  ervaar je bij spanning diarree. Daarnaast ontstaan er ook vaak darmklachten wanneer emoties niet of onvoldoende stromen. Ze zijn niet te verteren.

Mocht jij daarentegen wel je emoties uiten dan stroomt het door naar je hart en keel. Je kunt er woorden aangeven en uitreiken. Er ontstaat een gezonde verbinding.

Een muur om het hart

Het hart staat onder meer voor communicatie en liefde. Echter het raakt ommuurd wanneer we te vaak zijn teleurgesteld. Of wanneer we niet hebben geleerd om vanuit ons hart ons te verbinden. Dan bouw je een muur om je hart. Daardoor raakt het hart echter versteend.

Ik zie dit zoveel gebeuren en heb dit zelf ook persoonlijk ervaren. Is het dan vreemd dat na verloop van tijd er klachten ontstaan in het hart?  Hypertensie of andere cardiovasculaire stoornissen. Verdichting van de venae waardoor andere serieuze problemen ontstaan.

Boosheid

Je boosheid op een gezonde wijze uiten daarmee kampen veel mensen. Vaak kroppen we het op. We kroppen het op omdat het een niet toegestaan deel in ons is. Wat ook vaak gebeurd is dat boosheid wordt omgezet in verdriet. Omdat verdriet daarentegen wel is toegestaan. Vanuit de psychologie wordt dit reactieformatie genoemd. Daarnaast slaat boosheid nogal eens om in woede of agressie. Waardoor een destructieve vorm van boosheid ontstaat.

Boosheid is een gezonde emotie. Echter dienen we daar op een gezonde en adequate wijze mee om kunnen gaan. Daardoor kun je dan klip en klaar op een heldere wijze je grens aangeven.

Mist

klein kind die afweertIn het gezin waarin wij als kinderen opgroeiden was vaak een hardnekkige mist aanwezig.  Een mist die erg verstikkend kon zijn en die de liefdesstroom vernevelde. Die mist was het gevolg van opgeslagen pijn in delen van mijn ouders. Wanneer deze delen actief zijn dan is het vrijwel onmogelijk om als ouder echt contact te maken vanuit het hart. De buik spreekt en verspert de weg naar het hart. Als kind rest je slechts een omweg. Of je doet je best om contact te krijgen of je trekt je terug. Welke weg je ook kiest. Je bent niet meer jezelf!

Bij getraumatiseerde mensen is de weg van de buik naar het hart vaak geblokkeerd. Daardoor stroomt de liefde niet. Er is een onmacht of hulpeloosheid om de ervaringen te duiden. Anderzijds te uiten.

De weg naar het hart

De weg van de buik naar het hart is helen. De opgeslagen pijnlijke ervaringen voelen. Waardoor emoties en gevoelens weer kunnen stromen.

Lichaamsgerichte therapie is een werkvorm die je daarin ontzettend goed ondersteunt. Binnen onze praktijk maken we gebruik van een aantal lichaamsgerichte werkvormen. Deze gaan je ongetwijfeld ondersteunen om de weg van de buik naar het hart weer te openen.

Meer informatie of gratis kennismaken?

Bel mij, Meindert, daartoe gerust. Voor een geheel vrijblijvende kennismaking klik je op onderstaande button. Je bent van harte welkom.

Ja, ik wil graag een kennismakingsgesprek

Leave a Reply