Skip to main content

Het trimbosinstituut heeft onlangs een publicatie doen uitgaan van een onderzoek naar kindertrauma en de ontwikkeling van ziekten in de volwassen leeftijd.

Zo stelt dit instituut na onderzoek: Dat het meemaken van seksueel misbruik, fysieke of psychische mishandeling of verwaarlozing in de jeugd een sterke voorspeller is van het ontwikkelen van een psychische aandoening op volwassen leeftijd, was al bekend. Ook komt er steeds meer bewijs voor het verband tussen trauma’s in de kindertijd en lichamelijke ziekten tijdens het volwassen leven.

 

En dat is ook onze ervaring in de 20 jaar dat wij nu werken met mensen. In dit artikel een nadere beschouwing daarover.

Vroegkinderlijke traumatisering

Op onze website vind je hier daar meer informatie over terug. Wat daaronder wordt verstaan en hoe je het herkent.

Vroegkinderlijke traumatisering wordt helaas onderkent. Waardoor de aandacht zich richt op de klacht en niet op de oorzaak. Zo zijn vele aandoeningen in het lichaam een gevolg van vroegkinderlijke traumatisering. En dat klachtenspectrum is breed. Van darmklachten tot kanker. Ontzettend veel lichamelijke aandoeningen zijn een gevolg van vroegkinderlijke traumatisering.

Door de vroegkinderlijke traumatisering overleef je. Je denkt dat je leeft maar is dit wel zo?

Luister maar eens naar je lichaam! Want je lichaam liegt nooit. Door de onbewuste spanningsvelden ontstaat dissonantie in het lichaam, terwijl er eigenlijk harmonie dient te zijn.

Zo blijkt uit onderzoek dat 57% van de mensen in Nederland kampt met een chronische aandoening. Vanuit onze ervaring durven we rustig te stellen dat een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door traumatisering.

Het punt is dat jij je daarvan vaak niet bewust bent. Wanneer wij het woord trauma gebruiken in het werken met mensen dan zien we vaak een schrik reactie ontstaan. ‘Ik getraumatiseerd?’. Echter wanneer we dan gaan uitleggen wat trauma precies is dan valt vaak het kwartje en komen de tranen.

Een ziekenhuis, met alle respect, is vaak een werkplaats waarin niet holistisch wordt gekeken naar de oorzaak van een klacht. Achter iedere deur in de polikliniek schuilt een orgaan. Heb je hartklachten dan kom je bij die deur, zijn er darmklachten dan dien je een deur verder te gaan enz.

Echter trauma houdt geen rekening met deuren.

Franz Ruppert, Professor in de psychologie, heeft in vele van zijn boeken geschreven over deze onderliggende causaliteit: ontzettend veel aandoeningen zijn het gevolg van psychotrauma. Niet alleen hij, maar ook Professor Dr. Bessel van der Kolk, heeft dit gedaan en Dr. Gabor Mate. En nu dan is er het trimbosinstituut dat daarvan melding maakt.

Chronische stress is de basis van vrijwel alle ziektes

Traumatisering zorgt voor overleving. En overleving maakt chronische stress. Waar de wetenschap het geheel over eens is, dat de basis van iedere ziekte, chronische stress is.

Chronische stress dat zijn stresshormonen: adrenaline, noradrenaline en cortisol. Ontzettende handige hormonen, waar we overigens niet zonder kunnen en waardoor we in staat zijn om bijvoorbeeld te kunnen presteren. Echter hebben deze hormonen meer belangrijke functies in het menselijke lichaam.

Echter wanneer de aanmaak van deze hormonen continue plaatsvindt dan ontstaan er problemen in je afweersysteem. Je immuunsysteem wordt onder druk gezet en kan zijn werk niet meer goed doen. Na verloop van tijd gaan er ontstekingen in je lichaam ontstaan waardoor de basis is gelegd voor het ontwikkelen van gezondheidsklachten.

De chronische stress ontstaat omdat je eenvoudig overleeft in plaats van leeft. Je hebt wel het gevoel te leven, maar meer vanuit overleving en door de destijds ontwikkelde overlevingsstrategieën. Echter herken je dit vaak niet omdat dit gewoonweg de wijze is waarop je leeft.

Pas wanneer het lichaam spreekt, je laat voelen dat er iets aan de hand is, dan wordt het hoognodig tijd om wakker te worden. En dat wil zeggen: begrijpen wat er aan de hand is.

Gelukkig komt er meer en meer het besef hoe belangrijk het is om oog te hebben voor het geheel. Binnen onze praktijk werken wij al geruime tijd op deze wijze.

Mocht je meer informatie willen? Kom eens langs voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp

beiden zijn werkzaam binnen Persona te Appingedam en Winschoten.

Call Now Button