Het is mijn volste overtuiging dat we als mens allemaal naar 1 ding op zoek zijn en dat is liefde. Daar doen we ontzettend veel moeite voor terwijl je in de kern niets anders bent dan liefde.

Echter kun je in jouw leven verdwaald en/of afgesneden geraakt zijn van de liefdesstroom. Dan is het lastig jezelf te begrijpen en te bevatten wat werkelijke liefde is.

In dit artikel staat liefde centraal en hoe je het contact ermee herstelt.

Onbewust kiezen voor veiligheid

Het woord liefde. Wanneer je dit woord in jou laat resoneren wat gebeurt er dan? In je hoofd? In je lichaam en waar in je lichaam? Hoe voelt dit dan? Kun jij daadwerkelijk liefde voelen? Of kom je in je hoofd terecht in allerlei associaties over liefde.

Wanneer je naar een persoon kijkt waarmee je iets hebt kun je dan de liefde voelen in je zelf en naar de ander? Maar kun je ook de liefde voelen naar een persoon waarmee je niets hebt?

Zo kan liefde ons verdelen terwijl eigenlijk alles liefde is. Het lied ‘alles is liefde’ symboliseert dit o zo mooi.

Er zijn mensen die het contact met de liefde zijn verloren. Beter gezegd zijn kwijtgeraakt onderweg in hun ontwikkeling. Dit kan al in de jeugd zijn gebeurd maar ook een heftige gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je het gevoel met de liefde kwijt bent geraakt.

Wanneer jij in je jeugd weinig liefde hebt ervaren dan kan het lastig zijn om echte liefde te voelen. Waardoor uitreiken en verbinden in liefde eveneens niet lukt.  Je kunt dan leven vanuit een neutrale affectie, kilte en/of afstandelijkheid. Immers iemand dichtbij laten komen is eng en dat doet pijn.

Komt iemand dichtbij dan vindt er razendsnel een switch plaats in het zelf. Delen die de pijn in zich dragen worden ogenblikkelijk beschermd. Een beschermer, lees een overlevingsdeel, neemt het in milliseconden over. En zo hou je het veilig.

Overleven in plaats van leven

Om de liefde in jezelf te kunnen voelen daarvoor dien je contact te maken met jezelf. En vooral dat contact maken is eng. Tenminste dat maak ik nogal eens mee in het werken met mensen. Praten is OK maar voelen?

Zo kun je in het leven zomaar worden geconfronteerd met een heftige gebeurtenis. Een ziekte, scheiding of de dood. Ook dan kun je het contact met de liefde verliezen.

Vaak zijn er dan emoties en gevoelens die de overhand krijgen. Die kunnen dan het leven gaan regisseren waardoor identificatie ermee op de loer ligt. Dan is het contact met ware liefde ineens weg. Ook dan ga je overleven.

Mensen die vanuit liefde leven die stralen iets uit. Ze leven vanuit compassie en hun hart. Iedere cel in hun lichaam is bezwangerd in liefde. Ze oordelen niet. Spreken geen kwaad over mensen. Er is slechts verbinding vanuit liefde.

Wanneer jij als mens weinig liefde hebt ervaren dan kun je ook niet zoveel met die mensen. Want ze raken jou in je weerstand. Al snel haak je af. Onbewust doet het zo’n pijn en die pijn wil je niet voelen.

Nee, dan kom je liever weer in je oude gewoontepatronen. Want dat is veilig en vertrouwd. Maar leef je dan?

Liefde is zo ontzettend belangrijk. Je kunt er echt niet zonder. Door het niet kunnen voelen van liefde ontstaat vaak ziekte. Dit komt omdat het immuunsysteem onder druk komt te staan door onbewuste spanningen. In het ernstigste geval kan het zich tegen je eigen lichaam gaan keren.

Het opnieuw voelen van liefde

Liefde dien je te voelen en uit te stralen. In en vanuit elke cel van het lichaam. Ware intimiteit is gestoeld vanuit liefde. Pas dan kan een mooie relatie ontstaan met jezelf en de ander. Anders wordt het nogmaals overleven.

Twee mooie psychotherapeutische werkvormen om die intimiteit in jezelf weer te voelen zijn lichaamsgerichte psychotherapie en identiteitsgerichte trauma psychotherapie. In deze werkvormen staat juist het contact maken met jezelf centraal.

Door deze werkvormen kom je in contact met je weerstanden, overlevingsmechanismen en delen. Aan het einde van het traject wacht de bevrijding tenminste wanneer jij je open durft te stellen.

Dat is nogal eens lastig omdat bepaalde delen in jou dit willen voorkomen. Zij willen de pijn van de afwijzing niet meer voelen. Zij zullen er dan ook alles aan doen om dat te voorkomen. Daardoor ontstaan de beschermers. Pas wanneer  deze stoppen met hun taak wacht de ontmoeting met de opgeslagen pijn.

Dat is het openen voor de pijn, deze aandacht te geven en te verwerken. Wat niet altijd even eenvoudig is. De intensiteit daarvan en wat je in dat moment aankunt zijn daarin onder meer belangrijk.

Een ander nogal bekend verdedigingsmechanisme wat kan ontstaan is dat je te snel wilt. Een aantal sessies en dan moet het klaar zijn. Werkte het maar zo! Met name bij diepere kwetsuren is juist tijd en een zorgvuldige afstemming daarin ontzettend belangrijk.

Leven vanuit liefde. Het lijkt zo eenvoudig doch dat is het zeker niet altijd. Pas wanneer jij jezelf daadwerkelijk begrijpt en gaat helen wat in jou om aandacht vraagt dan gaat de liefde weer stromen.

Leave a Reply

Call Now Button