Wanneer ik mag samenvatten in wat ik in grote lijnen in mijn werk doe dan is dit slechts 1 ding. Mensen de liefdesstroom in zich zelf laten herstellen.

Er is een afscheiding ontstaan in die stroom wat ik zelf als mens pijnlijk heb mogen ervaren.

In deze blog een bijdrage over liefde. Wat ik onder liefde versta. Hoe we het contact ermee zijn verloren. En……… hoe we het kunnen herstellen.

Vaak dienen we daarvoor terug te gaan naar het begin. Want alles heeft een begin

Alles heeft een begin

Een vrijage. Een zaadcel en een eicel die elkaar leuk vinden. Daaruit ben jij, degene die dit leest, ontstaan. Uit deze vrijage.

Wanneer je in liefde bent verwekt. In liefde bent verwelkomd. In liefde bent gevormd. Gefeliciteerd.

Was dit niet zo dan kan het zo zijn dat je het contact met de liefde bent kwijtgeraakt. Of dat je in jouw ontwikkeling iemand bent tegengekomen die jou het pad van de liefde weer heeft onderwezen. En dat is mooi.

Als mens kun je niet zonder liefde. Je bent een primaat. Een zoogdier. Een sociaal wezen. Liefde is dat wat je bent. Echter kun je het contact ermee kwijt zijn geraakt.

Wanneer dit laatste het geval is dan overleef je veelal. Niet vanuit liefde doch vanuit angst. En van daaruit ontstaan vaak relaties. Of houd je een relatie in stand. Dus vanuit angst echter niet in liefde.

De inner – en interbalance

Een relatie leven in liefde is compleet iets anders. Dr. Daniel Siegel, hoogleraar in de klinische psychologe, heeft daar prachtige bijdragen over geschreven. Hij spreekt o.a. over een inner en een inter balance.

De inner balance is hoe jij jezelf ervaart. Ervaar jij jezelf als een coherent persoon. Dat wil zeggen dat je vanuit harmonie leeft. Liefde ervaart en uitstraalt. Of ervaar jij jezelf als een gefragmenteerd persoon. Er is disharmonie in jezelf. Je bent niet erg blij met jezelf. Vaak is er een innerlijke stem die voortdurend commentaar levert. Kortom:  je voelt je niet bepaald geïntegreerd.

Wanneer dit laatste het geval is dan ontstaat in de relatie tot de ander ruis in de afstemming. Daardoor is er een ongezonde resonantie en synchroniciteit. Je voelt elkaar dan niet goed aan. Vaak met een niet bepaald fijn gevolg.

Intieme vreemden

Het gevolg daarvan onder andere kan zijn is. Je bent wel bij elkaar doch eigenlijk ben je intieme vreemden. Lilian Rubin heeft er een prachtig boek over geschreven met de gelijknamige titel.

De afstemming ontbreekt. Je reageert niet op elkaars behoeften. Sterker nog, je luistert vaak niet eens goed meer,  doch bent al bezig met je eigen respons. En dan kom je nimmer tot een bevredigende afstemming. Want om juist tot die afstemming te komen is een aandachtsveld nodig. En dat komt alleen tot stand wanneer je er helemaal voor die ander bent.

In de afstemming van de intimiteit gaat het niet goed. Sterker nog je ervaart niet meer de intimiteit. Je bent wel samen doch leeft vaak vanuit een andere agenda. En dat put uit. Daardoor wordt je ziek.

Partners die beide beschadigd zijn in liefde communiceren niet vanuit liefde. Doch vanuit angst. En zo kan een relatie ontzettend lang in stand worden gehouden. Ik kan niet zonder jou en ook niet met jou. Dit betekent dat er vaak de nodige aanvaringen zijn. Woorden, strubbelingen kortom: averij.

Maar dat is niet leven vanuit liefde. Echter leven, beter gezegd overleven, vanuit angst.

Een andere misvatting is dat liefde seksualiteit is. En dat wordt nogal eens vaak verward. Vanuit mijn optiek is seksualiteit de bekroning van liefde. Eerst dient de intimiteit te worden gevormd. En van daaruit kan zich een mooie seksuele relatie ontwikkelen.

Vaak zie ik de keerzijde en wordt de nadruk gelegd op seksualiteit. Echter is dat vaak een problematiek van een andere orde: namelijk je identiteit.

Leven en verbinding maken vanuit liefde

Leven en uitreiken vanuit liefde kan dus alleen wanneer je zelf liefde ervaart. En dat betekent dat je vanuit je hart uitreikt. En dat is een geheel andere benadering dan contact maken vanuit het hoofd.

Wanneer je op jonge leeftijd bent beschadigd dan is de communicatie tussen beide hersenhelften verstoord geraakt. De rechter kant van het brein, waar o.a. je gevoelens en emoties worden gereguleerd, is op zijn hoede. Veelal door geen fijne herinneren.

Dit betekent, dat hoe graag je het ook wilt, je het niet kunt. Omdat iets in jou op zijn hoede is. Het heeft niet bepaald leuke ervaringen opgedaan in die liefde. En dus maak je veelal contact vanuit de linkerzijde van je brein. Dat is meer veilig en voelt vertrouwd.

Wanneer je leeft vanuit liefde, vanuit je hart dus, dan is het leven niet hard maar hart. En daar reageert de ander op. Tenminste wanneer deze in staat is om ook te communiceren vanuit liefde.

Ontzettend veel klachten ontstaan doordat de liefdesstroom verstoord is geraakt. En dit kan al ontzettend vroeg in het leven ontstaan. Ik heb daar in eerder bijdragen over geschreven. Doch ook kunnen nare ervaringen in een volwassen relatie daarvoor zorgen.

Echter er gloort altijd weer licht aan de horizon. Verstoringen in de liefdesstroom kunnen gelukkig weer ongedaan worden gemaakt.

Heb je de behoefte om hier eens met mij over te praten? Je bent welkom voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Deze kun je hier reserveren.

Meindert Telkamp

Psychosociaal therapeut binnen Persona

Leave a Reply

Call Now Button