Onlangs lazen wij een column van Annemiek Schrijver.  Daarin schreef ze over verwondering. Over de verwondering van het alledaagse. Daarnaast in een ander context een conclusie dat alles wat leeft ‘reikhalst’ naar het licht. Zo ook dat wat wij onkruid zijn gaan noemen schrijft ze.

Eigenlijk is dit ook zo binnen ons werk. Iets in ons wil het licht zien. Het gaat ons te ver om dit onkruid te noemen doch toch is het vaak iets ongemakkelijks. Wat zich mentaal, lichamelijk of als beiden manifesteert.

Het is mede ons werk om het licht te laten schijnen op dat wat als ongemakkelijk wordt ervaren

Je lichaam liegt nooit.

Heb jij jouw lichaam wel eens op een leugen kunnen betrappen? Nu kunnen wij niet alles weten doch we denken dat wij daarop wel het antwoordt kunnen geven. Echter is het aan jou.

Je mind. Ja. Die kan je ongelofelijk veel wijs maken. Kijk maar eens naar je eigen ervaringen. Hoe vaak dacht je mind iets zeker te weten terwijl het anders is verlopen. En toch hechten we aan dat wat we denken er meesstal veel waarde aan.

Je lichaam daarentegen heeft een geheel andere taal. En daarvoor is er een zekere mate van afstemming nodig om die taal te begrijpen. Want een klacht wil immer worden begrepen en daarmee het licht zien.

Op het moment dat jij je klacht(en) begrijpt dan kun je er meestal iets aan doen nietwaar. Zo verging het ook iemand binnen onze praktijk.

Al jaren liep hij rond met tal van vage klachten. Vele onderzoeken lieten eigenlijk niets zien. Ja. Een lichte verhoging van de cholesterolwaarde en een klein beetje tekort aan een bepaalde vitamine. Echter kon dit de klachten niet verklaren.

Wij hebben hem contact laten maken met zijn klachten. Gewoon door een simpele vraag te stellen door middel van een therapeutische techniek.
Wat probeert je lijf jou duidelijk te maken.

Nou. Dat lijf had hem het nodige te vertellen. Het werk wat hij deed putte hem uit. Het kostte hem ongelofelijk veel energie. Meestal was hij aan het einde van de week compleet leeg. In het weekeinde kwam hij niet tot rust want zijn toch wel hectiek gezinsleven deed een te veelvuldig beroep op hem.

Een energetisch morfologisch bloedonderzoek toonde daarnaast enkele verrassende resultaten. Daarmee kon hij direct aan de slag. Samen met Gerda is hij zijn voeding gaan veranderen waardoor zijn darmen gezonder werden. Hij knapte zienderogen op en kreeg daardoor beduidend meer energie.

Met Meindert heeft hij enkele mentale hindernissen onder ogen gezien. Waardoor hij onder andere het moedig besluit heeft genomen om te zien naar meer passend werk. En dat is gelukt.

Na enkele maanden was hij nagenoeg klacht vrij. Iets in hem wilde het licht zien. Zijn darmen in het bijzonder. Maar ook zat hij duidelijk niet in zijn flow. Hij had niet zijn ware ikigai gevonden. Door het licht op zijn binnenwereld te laten schijnen werd er zoveel duidelijk.

Aan het einde van zijn traject was hij geheel in verwondering. Nimmer had hij gedacht dat dit aan het licht zou komen.

 

Kamp jij nu ook met klachten? Stem je dan eens af op je lichaam. Maak contact en onderzoek wat er wringt. Wie weet raak jij dan ook verwondert met wat iets in jou je wil laten weten.

Kom je er niet uit? Dan kunnen wij tezamen met jou dat licht zijn.

Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp

Call Now Button