Wanneer je een negatief beeld over jezelf hebt dan ben je angstig.

Een negatief zelfbeeld is niets anders dan angst. De angst dat je er niet toe doet. Gelukkig is er iets aan te doen, waardoor het beeld al in korte tijd leidt tot meer helderheid en kleur.

“Ja, Meindert zag het direct goed dat ik leed onder mijn angst. Gelukkig is dit verandert en zie ik mezelf en de ander nu als gelijkwaardig.”

Yvonne v.d. B - Muntendam

Waarom wijs jij jezelf voortdurend af? Heb jij jezelf dit weleens afgevraagd? Want dat is een zinvolle vraag toch? En……. weet je. Alleen jij weet het antwoord. Niemand anders. En dat is tevens de weg om, van binnen naar buiten, het probleem met een negatief zelfbeeld op te lossen.

Want een negatief zelfbeeld is angst. En waar bevindt zich die angst? Juist, binnen in je! Hoe die angst is ontstaan? Dat is per persoon ontzettend verschillend. Vroegkinderlijke ervaringen kunnen dit hebben veroorzaakt. Maar ook kunnen pestervaringen hieraan hebben bijgedragen. Hoe dan ook. Het is ontzettend vervelend en het kost je veel energie. Gelukkig is er iets aan te doen. Kamp je ermee? Ga ermee aan de slag. Je komt daardoor zo anders in het leven te staan.

Als je kampt met een negatief zelfbeeld dan ben je vaak onzeker. Dan twijfel je aan jezelf nietwaar? Altijd is er wel die stem in je. Niet alleen doet dit iets met je eigenwaarde. Maar vaak ook heb je voortdurend bevestiging nodig. En dat zoek je vaak bij de ander.

Wellicht dat jij je wel herkent in 1 van onderstaande regels:

  • dat lukt mij vast niet
  • och dat kan ik nooit
  • ik weet niet of ik daarvoor wel geschikt ben
  • de ander ziet er veel beter uit dan ik
  • wat denk jij, zou dit mij wel staan?

En zo zijn er veel meer van die negatieve overtuigingen.

Een negatief zelfbeeld is goed te behandelen. Waardoor je positiever in je leven komt te staan. Met een gezonde eigenwaarde en vol zelfvertrouwen. Ga de uitdaging aan en werk het uit.

Behandeling Negatief Zelfbeeld

Gelukkig is zelfafwijzing uitstekend te behandelen. Binnen Persona werken we met een aantal specifieke werkvormen die de klacht succesvol doet uitdoven.

Cognitieve gedragstherapie

EMDR therapie

identiteitsgerichte psycho(trauma) therapie

lichaamsgerichte therapie.

Welke werkvorm wordt toegepast? Dat hangt af van wat bij jou past.

Wil je meer weten over de behandelingen?  Neem gerust contact met ons op hoor. We staan je graag te woord.

Een negatief zelfbeeld door een innerlijke criticus

Zo nam Ineke contact met ons op.  Ineke was moe. Ontzettend moe. Direct al gaf ze aan dat ze wel eens een Burn-Out kon hebben. Nou inderdaad zat ze er dichtbij. Tijdens de intake werd al snel duidelijk dat ze een innerlijke criticus had.

Dat is zo’n stemmetje in je hoofd. Wat voortdurend tegen haar zei ‘Het moet altijd goed’.  Nooit tevreden dus! Daardoor moest ze altijd zo goed mogelijk presteren. Waardoor ze zich zelf uitputte.  Naast haar vermoeidheid had ze ook spierklachten. Een reumatoloog zou waarschijnlijk de diagnose fibromyalgie hebben gesteld.

Ineke kampte met zelfafwijzing. Voortdurend moest het beter. Het was in de ogen van Ineke, althans volgens de stem in haar, nooit goed.  Toen we aan de uitwerking ervan begonnen werd al snel duidelijk waar die stem een oorsprong kende.negatief zelfbeeld

Haar vader, die graag een andere richting had gekozen op jonge leeftijd,  kreeg die kans niet van zijn ouders. Toen Ineke opgroeide legde,  hij door zijn onbewust verdriet,  een enorme last op de schouders van haar. Ineke zou en moest presteren.

Wanneer je kampt met een laag zelfbeeld dan kost dit veel energie. Voortdurend ben je eigenlijk aan het overleven. Doordat onbewuste overtuigingen je voortdurend regisseren. “Hoe kom ik over. Doe ik het goed? Wat denkt een ander van mij’.

Oorzaken negatief zelfbeeld

Negatieve overtuigingen die zorgen ervoor dat jij niet jezelf bent. Waardoor jij je vaak gespannen, wat angstig of zelfs somber kunt voelen.

Je voortdurend vergelijken met een ander zorgt eveneens voor daarvoor.  Er is tenslotte altijd wel iemand die er mooier uitziet. Die beter presteert. Meer verdient of een  knappere partner heeft. Maar ook op Social Media meer vriendjes heeft of likes.

Negatieve overtuigingen ontstaan vaak al vroeg in je ontwikkeling. Dan ben je nog geheel kwetsbaar. Erg gevoelig nog in het aangeven en duidelijk maken van jou eigen behoeften.

Wanneer aan deze behoeften niet gezond wordt voldaan dan ga jij je gedrag aanpassen. En met het aanpassen van je gedrag ontstaan ook de onbewuste overtuigingen.

Vaak zijn het je (pleeg)ouders die ervoor zorgen dat ze ontstaan. Maar het kan ook door een leerkracht komen. Of iemand anders in je directe omgeving.  Vaak ook zorgen langdurige pestervaringen voor het ontwikkelen van weinig zelfvertrouwen.

Gevolgen van een negatief zelfbeeld

De gevolgen zijn vaak heel erg divers. In de eerste plaats is er vaak die voortdurende drang om jezelf te bewijzen. Prestatiedwang. Daarnaast ben je altijd op je hoede doordat je gaat vergelijken.

Vandaar dat je veelal vanuit je hoofd leeft. Waardoor de gedachtestroom niet stil staan. Daardoor ontstaan er sterke emoties of gevoelens. Je somber of zelfs angstig voelen. Verslavingen ontstaan vaak hieruit. Denk aan eetstoornissen of koopverslavingen.

Een negatief zelfbeeld kost ontzettend veel energie. Je wordt er letterlijk moe door. Waardoor klachten kunnen ontstaan als een Burn-Out of het vermoeidheidssyndroom. Maar ook laaggradige ontstekingen zoals fibromyalgie komen vaak voor indien je kampt met een te lage eigenwaarde.

Lichamelijke klachten door zelfafwijzing

Doordat je niet jezelf bent ontstaat er een ongezonde spierspanning. Dat komt omdat je niet jezelf bent. Vroeg of laat leidt dit tot klachten. Het nek- en schoudersegment wordt heel gevoelig. Maar ook wat wij zien is dat de darmen zich vaak roeren. Het zich voortdurend moeten bewijzen eist zijn tol.

Bij mensen die kampen met zelfafwijzing komen darmklachten vaak voor. Heel erg begrijpelijk ook omdat je buiksegment als kind al een heel sensitief gebied is. Kijk maar eens naar jonge kinderen als ze zich gespannen voelen. Dan is er gelijk die verwijzing naar de buik. ‘Mama ik heb buikpijn’.

Maar in je buik gebeurt meer. Op jonge leeftijd ontwikkelt zich in dat gebied ook je wil. Daarnaast is dit segment verbonden aan veiligheid.

Indien jij je emoties niet durft te uiten dan worden deze onderdrukt. Je middenrif zorgt ervoor dat ze dan niet vrijuit kunnen stromen. Ze stromen als het ware niet door naar je keelgebied. Immers je durft je niet te uiten.  Daardoor ontstaat een verharding in je buik waardoor vaak genoemde klachten ontstaan.

Heb je een vraag of wil je graag wat meer informatie?  Bel ons daartoe gerust of stuur ons een bericht.