distress door gedachtenOntzettend veel mensen kampen met 1 verslaving. De verslaving aan gedachten. In dit artikel een verwijsbrief naar jezelf en kennis te maken met non-duale begeleiding.

 

Gedachten

In feite is alles een gedachtewereld. Laat mij dit illustreren met een voorbeeld. Na een nacht geslapen te hebben wordt je wakker. Wat is er dan het eerste wat er gebeurt? Ik durf rustig te stellen dat jij je eerst bewust wordt van dat je er gelukkig weer bent. Daarnaast is er dan vaak de eerste gedachte ‘hoe laat is het’? Daarna volgen verdere gedachten zich rap op. Let er maar eens op. In principe is dit gewoonweg het leven. Cognitief werkende psychologen hebben becijferd dat we ca. zo’n 60.000 gedachten per dag hebben.

Disfunctionele en functionele gedachten

Verreweg de meeste gedachten op een dag zijn disfunctioneel. Ook dit is weer uit onderzoek gebleken. Dit betekent nogal wat nietwaar. Naar schatting is 90% exact hetzelfde als de dag ervoor. Van de overige 10% is een klein gedeelte functioneel.

Veel van wat je op een dag onderneemt gaat helemaal op de automatische piloot. De zaken die je onderneemt. Het schrijven van dit artikel waarover ik helemaal niet zo bewust behoef over na te denken. Ik zie dat mijn vingers het toetsenbord aanraken en zie op het scherm letters verschijnen die woorden vormen. Naderhand lees ik dan de tekst nog eens door en ontstaat er wat denkwerk. Dat is alles.

Ook wanneer je op de fiets stapt of in de auto gaat rijden dan hoef je niet eerst na te denken. Hoe moet ik ook alweer de trappers doen bewegen? Of hoe moet ik sturen of schakelen? Het verloopt allemaal automatisch nietwaar? Dat komt door je procedureel geheugen. Wat weer een onderdeel is van het impliciet geheugen. Hartstikke handig. Toch?

Zo is het ook met je lichaam. Verreweg het meeste verloopt autonoom. Je stofwisseling, wanneer je in- en uitademt, je hartslag, temperatuur, het contact tussen de verschillende organen en de neuroceptie daarvan in je brein.

Dus wat is het probleem? Eigenlijk is er helemaal geen probleem wanneer je dit leest toch? En toch ervaren de mensen die mij persoonlijk consulteren dit anders.

Verslaafd aan gedachten

Jan Geurtz heeft er een mooi boek over geschreven met deze titel. Verslaafd aan gedachten. Veel mensen zijn verslaafd aan hun gedachten. Ze leven daardoor in een permanente staat van inspanning. Daardoor draait de sympathische tak van je autonoom zenuwstelsel overuren. Je bijnieren hebben het druk. De cortisol spiegel stijgt en je huisarts wrijft zich in de handen.

Hoe komt het toch dat we zo verslaafd zijn aan die gedachten? Daar heb ik zelf vaak zinvol over nagedacht. En dat wat hieronder staat is mijn waarheid. Dit betekent dat het niet jouw waarheid behoeft te zijn. Dat mag je zelf ont-dekken.

ouders met baby na zwangerschapEigenlijk was er helemaal nog niet zoveel aan de hand. Na 9 maanden werd je geboren. Alles was nog 1. Maar naarmate dat lichaam ouder werd begon de ‘ware ellende’.  Je werd uit het paradijs gehaald. Je kreeg een naam en werd geprogrammeerd met tal van concepten. Dit is een pop. Dat is een auto. Dit is pappa en dat is mamma. Hartstikke functioneel en daar is ook niets mis mee.  Maar waar gaat dit naar toe zul je denken?

Nou het gaat eigenlijk naar die verslaving toe. Want meer en meer kwam tijdens je ontwikkeling het accent te liggen op het mentale. Meer en meer nam het contact met je eigen lichaam af. De linker hemisfeer begon zich meer en meer te ontwikkelen. Het werd dominant.

Het denken begon zich meer en meer te ontwikkelen.  Ook daar is niets mis mee want van daaruit zijn prachtige ontwikkelingen ontstaan. Meer en meer kwam je ook in contact met anderen. En die anderen hebben oordelen en meningen. Die anderen reageren op jou. Jij op de ander. En onbewust worden daardoor overtuigingen ontwikkelt. Dat kan namelijk niet anders.  Maar met het ontstaan van die overtuigingen ontstaan ook gedachten. Vaak destructieve.

Waar ik eigenlijk naar toe wil dat zijn juist die destructieve gedachten. Gedachten waarvan je angstig, somber of gespannen raakt. Gedachten die veelal ontstaan vanuit die overtuigingen.

De programmeur

Bekende neurowetenschappers, en daar ben ik het mee eens, geven aan dat je niets anders bent dan programma. Voortdurend draaien er onbewust programma’s in je die jou regisseren. Doordat dit telkens vanaf jonge leeftijd is herhaald ga je daarin geloven. Het is jouw overtuiging dat bijvoorbeeld een overtuiging klopt (geinig nietwaar). Immers voortdurend wordt het door jou (gedachten) bevestigd. Maar klopt dit wel? Is dit echt waar? En wie is de programmeur?

ik doe er niet toeKijk dat ene zinnetje is mijn favoriete mantra. Is dit waar. Ook ik heb ontzettend veel geloofd. Maar geleidelijk aan kwam ik erachter dat veel niet klopte. Is het echt waar dat ik er niet toe doe? Een belangrijke statement omdat veel mensen dit zo ervaren. Zo ook ik heb ik ooit ervaren.

Maar hoe ontstaat een overtuiging eigenlijk? Heb je daar wel eens over nagedacht. Wie heeft dit in mij geprogrammeerd zodat ik deze overtuiging continue bevestigd wil zien. Overtuigingen waar vaak mee wordt geworsteld zijn:

 • niemand vindt mij aardig
 • ik doe er niet
 • ik vind mijzelf lelijk
 • de anders is belangrijker dan mij
 • ik ben stom
 • ik ben ongelukkig
 • ik krijg nooit een vriend of vriendin
 • ik zie er niet uit
 • ik ben waardeloos
 • ik ………

Nou overtuigingen die hebben slechts 1 ding nodig. En dat is aandacht. Hoe krijgen ze aandacht? Nou door gedachten. En die gedachten die vinden het maar wat leuk om overtuiging(en) te voeden. Ze hebben er een dagtaak aan. Dus wordt een overtuiging in jou, wat niet eens iets van jezelf is, gevoed door gedachten die ook niet van jou zijn. Hoe amusant wil je het hebben.

Non Duale therapie

Non-Duale therapie is een prachtige vorm van werken om o.a. bovenstaande te ontmaskeren. Het is eeuwenoud komt vanuit het Boeddhisme en Hindoeïsme. Vanuit het Westen hebben wij alleen het woord therapie eraan toegevoegd. Tja. Maar goed. Non-Duaal werken, beter gezegd sparren,laat ik het zo maar zeggen, daagt je voortdurend uit met die ene belangrijke zin: ‘is dit waar’. Ja, zul je wellicht zeggen, dit is waar. Maar hoe waar is waar. Is het 100 % sluitend? Want ik ga persoonlijk altijd voor het overtuigende 100% waterdichte bewijs.

Deze werkvorm doet nogal wat met je. Tenminste dat heb ik zelf ervaren. Maya wordt het genoemd. De sluier van illusies. Het non-duaal werken haalt de sluiers van de illusie weg. Nou en dat kunnen er nogal wat zijn hoor.  Die overtuigingen en gedachten bijvoorbeeld. Die voortdurende hinderlijke gedachten.

Echter wat zijn gedachten eigenlijk. Heb je daar wel eens over nagedacht? Hoe ontstaan ze. Waar liggen ze. Kijk een nier kun je aanwijzen, of je dikke teen. Maar gedachten? Bij mijn weten, doch dat is mijn waarheid, heeft nog geen neurochirurg ze ooit kunnen lokaliseren.

En dat zijn belangrijke waarheden. Geloven in iets wat niet maar dan ook helemaal niet bestaat is in de eerste plaats tijdrovend. En in de tweede plaats het levert niets op. Ja, schade aan je gezondheid. Maar daar zit jij vast niet op te wachten.

Verslaafd zijn aan gedachten is tijdverdrijf. Al dat gepieker en gemaal. Die tijd kun je dan beter besteden als vrijwilliger in een verzorgingstehuis of te werken in een asiel.

Nogal wat mensen kampen met deze verslaving. Kijk op een pakje sigaretten staan opschriften. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 1. Roken veroorzaakt 9 van de 10 gevallen van longkanker.
 2. Roken veroorzaakt mond- en keelkanker.
 3. Roken beschadigt uw longen.
 4. Roken veroorzaakt hartaanvallen.
 5. Roken veroorzaakt beroertes en ernstige handicaps.

Maar uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat chronische stress ook voor schade zorgt aan je hart, longen en zorgt voor TIA. Dus stop met dat gepieker en gemaal en dat geloof in die onware overtuigingen. Stop met die voortdurende gewoonten en patronen die daaruit voortvloeien. Verslaafd zijn aan gedachten levert alleen maar schade op aan je gezondheid.

Meer informatie of kennismaken met non-duale begeleiding?

Bel of schrijf mij, Meindert, daartoe gerust of klik op onderstaande button

 

Ja, ik wil graag een kennismakingsgesprek

 

Leave a Reply

Call Now Button