Skip to main content

erbij willen horen

De angst had lichamelijk zijn werk gedaan. Een tumor had zich genesteld. Goedaardig hoor antwoordde de arts ter geruststelling. Een zucht van verlichting ontsnapte uit zijn lichaam. Echter hij was gewaarschuwd.

Dit artikel gaat over angst. Een angst die we allen wel kennen denk ik. De angst om er niet meer bij te horen. Ontzettend veel mensen doen dagelijks hun uiterste best omdat te voorkomen. Dat kent echter een prijs. Een prijs die zich vaak lichamelijk laat uitbetalen.

Voor 95 % wordt je aangestuurd vanuit onbewuste programmeringen

Om erbij te horen

De zanger Stef Bos heeft er een mooi lied over geschreven met de gelijknamige titel. Hoe we ons dagelijks werkelijk in alle bochten wringen om erbij te horen. Hoe we dat gevoel van er niet bij te horen willen voorkomen. Ook al betalen we daarvoor een hoge rekening. Namelijk onze gezondheid.

Ik durf met een gerust hart te stellen dat jij ongelofelijk je best doet om erbij te horen. Hoe of ik dit weet? Nou omdat ik dit zelf ontzettend hard heb geprobeerd. Daarnaast omdat de meeste mensen die ik mag begeleiden daarmee worstelen. Dus kijk maar eens in de spiegel en ervaar of dit ook voor jou geldt. Wel eerlijk kijken dan!

Die angst om niet geaccepteerd te worden dat zorgt voor een voortdurende bron van veelal onbewuste spanning. Een spanning wat zich uit in vaak vele lichamelijke klachten. Uiteindelijk zoals je verderop kunt lezen kan dit zelfs bijna de dood tot gevolg hebben.

Je wordt ziek omdat je onbewust steeds leeft vanuit angst. Een angst die veelal op jonge leeftijd is ontstaan. Ben ik goed genoeg.

Nou die laatste zin wordt duur betaald hoor! Vrijwel de meeste huisartsen bezoeken en fysio bezoeken zijn stress gerelateerd. En wie maakt die stress? Jij dus! Vanuit voortdurende script programmeringen. Vanuit de transactionele analyse worden dit ook wel drivers genoemd.

o Wees perfect
o Wees sterk
o Doe je best
o Doe de ander een genoegen
o Schiet op

Die drivers gedijen goed onder stress. Sterker nog ze worden alleen maar geactiveerd door stress en bepalen in hoge mate je autonomie.

Driver gedrag

Die drivers werken eigenlijk als een sluikse reclameboodschap. Want in een reclameboodschap wordt je onbewust , veelal in het limbisch systeem, getriggerd. Het limbisch systeem is dat systeem in je brein waar onder andere de opdracht wordt gegeven voor het genereren van emoties en gevoelens.

Die drivers zorgen voor een voortdurende onrust en sturen je onbewust aan. Jij voelt je pas OK wanneer je gehoor geeft aan 1 of meerder drivers. Psychotherapeutisch gezien is een kindsdeel in jou nog immer op zoek naar de goedkeuring van een ouder(s).

‘Kantje boord’, zei hij met een glimlach. Een hartinfarct had hij ternauwernood overleefd. Nog immer was een kindsdeel in hem wanhopig op zoek naar de goedkeuring van zijn moeder. Daardoor werkte hij hard. Zeer hard. 

De drivers sturen voortdurend het stress systeem in je aan. Daardoor worden stress hormonen gegenereerd. Waardoor uiteindelijk jouw lichaam de rekening betaalt. Toxische stress noemt hoogleraar geneeskunde Pierre van Capel het. Toxisch omdat het verwoestend uithaalt naar je gezondheid.

Onlangs was ik op een congres. Voor mij zaten enkele dames. Op het naamkaartje wat ze droegen las ik in de pauze dat ze psycholoog waren. Tijdens de presentatie waren ze voortdurend bezig met het beantwoorden van social media. Nu heb ik me afgevraagd waarom ze zich niet konden richten op die mooie presentaties. Ik kan me maar 1 ding bedenken en dat is dat er onbewust een angst sluimert. Want stel je voor dat ik niet direct reageer. Ben ik dan wel goed genoeg? Doe ik er wel toe. Ben ik dan wel perfect?

Bijna dood ervaring

Een vrouw die een bijna dood ervaring heeft beleefd werd geïnterviewd. Daarin vertelde ze dat ze in een flits had gezien wat de oorzaak van haar ernstige ziekte was waardoor ze in een coma was beland. Waardoor ze zo ernstig ziek werd dat de artsen haar hadden opgegeven. Het was angst gaf ze aan. De voortdurende angst of ik wel goed genoeg ben. Daardoor voortdurend daarin haar uiterste best deed om het een ander te behagen.

Het gaat dus ver. Zelf als het je leven kost wat overigen ook de titel is van een goed boek die ik je van harte kan aanbevelen. We gaan dus zelfs zo ver dat ons kostbaar leven wordt ingezet voor die angst.

zelfbeeldHey, jij die dit leest. Kijk eens in die spiegel. Wrijf de aanslag eens weg. Maak het beeld helder en antwoord dan eens eerlijk op de vraag of jij goed genoeg bent. Wat jij alle dagen doet om die overtuiging immer maar weer te bekrachtigen. Hoe ver jij daarin kunt gaan.

Gratis kennismaken?

Wil jij nu ook afrekenen met jouw innerlijke programmeringen. Wil je vrij jouw leven vorm geven? Ik bied je een gratis kennismakingsgesprek aan om te ervaren hoe jij jouw zelf op een geheel andere wijze kunt vormgeven. Interesse? Klik dan op de link hieronder.

Meindert Telkamp

 

Ja, ik wil graag een kennismakingsgesprek
WordPress PopUp Plugin Call Now Button