Ik ga eronder door Meindert zei hij met een brok in zijn keel. Ik trek het niet meer. Ik kan het levenstempo wat ik leef niet meer bijbenen.

Hij, ik noem hem Jan, lijd aan iets waarmee veel mensen kampen. Namelijk overspoeld raken door wat op ons afkomt. Overspoeld raken door informatie en daarin je zelf staande weten te houden.

Dit artikel gaat over de tsunami van informatie. Je staande houden en over bewuste keuzes maken waardoor je gezonder leeft. Daarnaast een uitnodiging om de oernatuur in je te ont-dekken.

Hoe God verdween uit Farmsum

Het leven is veranderd en daardoor complexer geworden. De intieme, veilige en vertrouwde omgeving waarin ik vroeger als kind opgroeide is niet meer. Het wereldbeeld is veranderd. Binnen enkele seconden ben je op de hoogte in dat wat zich daarin voltrekt. Tenminste als je dit wilt. En volgens mij heb je daarin een keuze!

Als kind vroeger opgroeiend in Farmsum kende je veel mensen. Het was er veilig. Het was vertrouwd. Echter dat dorpsgevoel is er niet meer. We zitten midden in een vooral visuele en mentale wereld. Gevoed door massamedia. Er komt zoveel op ons af wanneer je niet oppast je intiem vervreemd raakt.

Wees eens eerlijk. Ken je de mensen die in de straat wonen? Als kind wist ik exact wie waar woonde. Hoe ze heten. Wat de gezinssamenstelling was etc. Dat kwam ook mede omdat gezinnen vroeger op straat leefden. Je zag ze praten, in de tuin aan het werk, met de kinderen op straat tennissen, met de bal spelen etc. Je hoorde ze lachen, roepen, kortom ze waren aanwezig.

Maar dat straatbeeld is drastisch gewijzigd. Hoe God verdween uit Jorwerd is een boek wat me is bijgebleven. Decennia geleden is dit boek al geschreven en liet de schrijver, Geert Mak, ons een beeld ervaren in hoe een dorp veranderde door de tijdgeest.

De tijd brengt nu eenmaal verandering. Dat is inherent aan het leven en houden we ook niet tegen. Maar worden we in dat wat er zich aandient gelukkiger? Het aantal zelfhulpboeken wat op de markt verschijnt is alsmaar stijgende. Het aantal coaching praktijken groeit met de dag.  Wat is er in hemelsnaam aan de hand.

Zo ook veranderde de tijdsbeleving bij Jan. Hij kon het onderscheid niet meer maken. Wat is nu belangrijk voor mij en wat niet. In een mooi traject zijn we gestart met een minimalisatie proces in een psychosociale therapie vorm. 

Zo heeft hij vele apps op zijn telefoon verwijderd. Hij kijkt niet meer naar infobesitas programma’s. Het aantal uren tv kijken heeft hij geminimaliseerd tot enkele uren per week. Hij heeft wandelschoenen gekocht en de natuur opnieuw leren ontdekken. Hij is gezond actief geworden in een organisatie om iets te betekenen voor een ander. Daarnaast mediteert hij nu steevast iedere dag. De tijd die hij met zijn kinderen en partner doorbrengt is intenser geworden. En……… hij heeft tijd voor zich zelf gereserveerd.

In een afsluitende sessie gaf hij aan dat zijn leven is veranderd. Zijn tijdsbeleving is anders geworden. Hij geniet daardoor intenser in dat wat hij doet. Bewuste keuzes maken Meindert, dat is wat ertoe doet. En dat kon ik lang niet meer. Ik kan dit alleen maar beamen!

In de natuur

Onlangs waren Gerda en ik op een mooie plek in de natuur. We zagen hoe een groep dieren samen waren. Enkelen stoeiden met elkaar. Daarnaast waren anderen rustig aan het eten. Doch anderen werden nieuwsgierig. Ze liepen op ons af en maakten contact.

Wat ons vooral bij is gebleven dat is de pure eenvoud. De rust. Contact maken vanuit die rust. Want door die innerlijke rust ontstond het contact met de dieren. Hoe anders is het vaak. Het moet allemaal in een rap tempo. De app is uitgevonden en daarvan wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Onze manier van communiceren is daardoor erg veranderd. Maar wordt je daardoor gelukkiger? Maak je dan wel echt contact? Is het niet veel fijner dat je iemand aanspreekt en in woorden iets overbrengt?

Cijfers

De schermen van de smartphone en tablets laten bij de apps tegenwoordig getallen zien. Een handige vinding om je verslaafd te maken. Die getallen blijken een aantrekkingskracht te hebben. Ze verleiden je tot actie. Voordat je er erg in hebt scrollen je vingers alweer over het scherm en komt de digitale informatie je brein binnen. Het sociaal netwerk in actie. De gijzeling van tijd.

Rust heb je, wanneer je niet oppast, niet meer. Maar is die rust niet ongelofelijk belangrijk? Dat je in staat bent om niet aan die verslavingsgekte mee te doen?

De dieren die we onlangs zagen waren na een poosje aan het eten. Even later gingen ze liggen omdat wat ze hadden gegeten te verteren.

Hoe is het met de rust in jou? Heb jij nog wel feeling met de oernatuur in je? Kun je genieten van een maaltijd. Neem je de tijd om het eten gezond voor te bereiden. Kun je geheel bij het koken aanwezig zijn of nodigen de getallen je alweer uit? Eet je aan tafel of zit je met een bord op schoot naar een tv-programma te kijken. Proef je wat je eet of is de rust daarin verstoord?

Chaos

Jan ervoer zijn leven als een en al onrust.  Tijd om rustig samen te winkelen, in te kopen en het eten te bereiden had hij niet. De pizzaboer op de hoek was blij met het gezin. Berichten, bliepjes, pings, targets, vergaderingen, bijeenkomsten. Jan had een druk leven.  Hij benoemde het als chaos. Hij overzag het niet meer. Zijn lichaam begon signalen af te geven waarop hij ons consulteerde.

De uitnodiging aan jou

Hoe is het eigenlijk bij jou? Leef je of wordt je geleefd. Kun je de rust in je lichaam ervaren?  Eet en leef je gezond? Kortom leef je bewust?

In de workshop ‘ga je met ons mee terug naar de (oer) basis gaan we terug naar de basis. Naar de oernatuur en oervoeding. Gerda gaat vertellen over oervoeding. Wat is het. Wat doet het met je lichaam en hoe bereid je eenvoudige heerlijke gerechten.

Meindert laat jou de stilte in jezelf ervaren. Die stilte die er altijd is. Echter niet meer wordt ervaren onder andere pings en bliepjes.

Deze workshop is een geschenk voor jezelf. Doorbreek de sleur en gun jezelf deze dag.

Voor meer informatie over deze dag ga je naar: https://personapraktijk.nl/evenementen

Ga je mee?

Leave a Reply

Call Now Button