De ziekte ‘pleasen”.
In het werken met mensen kom ik het ongelofelijk vaak tegen. Pleasegedrag oftewel aardig gevonden willen worden. Dit kan zover gaan zelfs wanneer het je leven kost.
Veel gezondheidsklachten zijn het gevolg van onze overlevingsstrategieën.
Om er maar enkele te noemen:
- Bloeddruk klachten
- Diabetes
- Allergieën
- Hartritmestoornissen
- Maag- en Darmklachten
- Nek- en schouderklachten
- Rugpijn
- Onverklaarbare lichamelijke klachten
Wat er meestal gebeurt is dat jij je huisarts consulteert. Vaak zal die starten met enkele vragenminuutjes waarna of medicatie wordt verstrekt of je wordt doorverwezen.
Wanneer dit laatste het geval is en je terecht komt in wat een ziekenhuis wordt genoemd dan vindt onderzoek plaats. Je komt van het ene in het andere. Er wordt iets geduid echter maar is dit ook de oorzaak?
Het is mijn ervaring dat vele lichamelijke klachten worden veroorzaakt door spanningen (distress).
In dit artikel meer over pleasegedrag, de oorzaken, klachten en oplossing.

Pleasen en ziek worden
Als baby heb je er nog niet zoveel last van. Je kirt en lacht naar eenieder. Je bent immers alles.
Het wordt anders wanneer je voelt dat er iets aan de hand is. Je wordt niet liefdevol bejegent of benadert. Dan ontstaat alarm. Er is iets mis met mij. Ik deug niet. Het ligt vast aan mij dat zij of hij zo reageert. Welkom in de wereld van het pleasen.
Onlangs sprak ik met iemand die ernstig ziek is. Hij vertelde me dat hij ziek is geworden door het voortdurend pleasen. Geen nee durven zeggen. De angst of afgewezen te worden. Ik doe het wel. Ik kom wel. Geen probleem hoor, ik werk wel over.
De ander blij. Jij blij. Nu is dit niet erg wanneer dit een keer gebeurt. Echter vaak is het chronisch. Het is chronisch omdat het een overlevingsstrategie is.
Dit veroorzaakt een disbalans in je systeem. De stresshormonen stromen rijkelijk door je lichaam. Je wordt letterlijk ziek. Pierre van Capel, hoogleraar geneeskunde, heeft distress toxisch genoemd. Het veroorzaakt kanker. Nu is dit niet nieuw.
Al in de vorige eeuw heeft dr. David Servan Schreider in zijn boek uw brein als medicijn al met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat distress toxisch is. Hoe? Nou door experimenten op ratten uit te voeren. Die ratten werden verdeeld in twee groepen. Vooraf aan experiment werd bloed afgenomen. Daarna werden de ratten gedurende een bepaalde periode gestresst. Vervolgens werd er opnieuw bloed afgenomen. Er werd aangetoond dat er stresshormonen in het bloed aanwezig waren. De ene groep werd vervolgens extra gestrest. De andere groep werd met rust gelaten. De extra gestreste groep bleek na onderzoek tumoren te hebben ontwikkelt.
Dus kan chronische distress leiden tot ernstige ziekte? Het antwoordt daarop is JA.
Om erbij te horen
Om erbij te horen daarin kun je ver gaan. Eigenlijk ben je voortdurend ben je dan op je hoede. Hoe kom ik over? Hoe zie ik er uit? Hoe val ik in de groep. Wat kan ik doen zodat de ander me aardig vindt.
Dit kan ver gaan hoor. Immers je wilt opvallen. Je wilt dat die ander je in het vizier krijgt waardoor je die positie krijgt waardoor je juist opvalt. Waarin je laat zien ‘zie mij eens’.
Eigenlijk is het al op jonge leeftijd niet goed gegaan. Ergens hebben je ouders je in je natuurlijke kinderlijke behoeften niet kunnen voorzien.
Op latere leeftijd uit dit zich altijd in een vorm van compensatie. Zo ervaar je dat door te pleasen je wel die erkenning en waardering krijgt. Echter je begaat 1 fout. Het zijn niet je ouders.
Zo ben je dus nog steeds in een kinderlijk behoeftig deel op zoek naar liefde. Daardoor ga je pleasen.
Echter dat pleasegedrag eist zijn tol. In de tijd word je moe. Je gaat klachten ervaren. Te vaak kom je bij de huisarts. Kortom je trekt het niet meer.
Om dat pleasegedrag te stoppen zou je stop kunnen zeggen. Je hebt het gehad. Het put je uit. Echter vaak zijn het zulke sterke overlevingsstrategieën dat het niet lukt. Want wanneer je stop zegt dan kan er een ander gevoel de kop op gaan steken. En dat gevoel heet angst.
Dat angstgevoel kan jou dan weer juist gaan verleiden tot een voortzetting van je overleving. Je schiet er dus weinig mee op.
Reken er echt mee af
Een mooie methode om echt af te rekenen met dat pleasegedrag is om de oorzaak onder ogen te zien en aan te pakken. Identiteitsgerichte psychotrauma therapie is een methode die daartoe inzicht biedt.
Het nodigt je uit om kennis te maken met jouw innerlijke familie. De delen in je. Wat het je oplevert is dat je gaat ont-dekken wie je bent (identiteit) en wat je wilt (autonomie). Door kennis te maken met het deel wat pleast krijg je ook inzicht in de oorzaak. Daardoor heb je dan gelijk die ondersteuning om dat te veranderen wat in jou om aandacht vraagt.