Een depressie is meer dan somberheid

‘Ineens had ik geen zin meer om te leven’. Boink die komt binnen nietwaar. En dat van een hulpverlener. Ik, Meindert, was 40. Waar bij menigeen het leven dan pas begint diende bij mij zich een depressie aan.

Heftig? Ja. Absoluut. Een poos uitgeschakeld. Nergens geen zin meer in. Voortdurend hangend op de bank. Om het minste geringste huilen. Geen energie meer. Kon me niet meer concentreren. Kortom de fut was er behoorlijk uit. Maar gelukkig is het allemaal weer goed gekomen.

Een depressie behandeling vraagt om een juiste en vooral persoonlijke afstemming. Als ervaringsdeskundige durf ik dit rustig te stellen! Geen klacht of mens is immers gelijk. Wij bieden die afstemming.

Somberheid hoort bij het leven. Soms is er een verklaring voor te vinden. Bijvoorbeeld doordat er iets met je hormonen aan de hand is. Of doordat jij je zorgen maakt. Doch niet altijd is er een verklaring. Je staat op en ineens is dat gevoel er. Vaak gaan deze gevoelens na een aantal uren of enkele dagen wel weer weg.

Het is anders wanneer dat gevoel van somberheid weken of maanden aanhoudt. Dan is er sprake van een depressie. Het gevoel verdwijnt niet meer en is behoorlijk van invloed op je dagelijks functioneren.

Wellicht dat jij je in het volgende wel herkent. Je leven is zwart/wit. De kleur is eruit. Lachen gaat je moeilijk af. Uit bed komen? Zin om iets te ondernemen? Je hebt er gewoon de energie niet meer voor. Het liefst blijf je gewoon op bed liggen of op de bank. Laat mij maar.

Gelukkig is een depressie goed te behandelen.

Kom langs in onze praktijk in Appingedam of Winschoten. Wij kunnen zeker iets voor jou betekenen.

Gratis kennismaken? Klik dan hier.

Tekenen van een depressie

Mogelijke psychische oorzaken

Een depressie kan zomaar ineens ontstaan of geleidelijk door, bijvoorbeeld

 • een verlieservaring (partner, werk, familielid, vriend, ziekte)
 • door spanningen in je (werk) relatie
 • een nare gebeurtenis die je niet goed hebt verwerkt
 • disbalans in hormonen / chemische boodschappers
 • door chronische stress

Zo ook Ina. Zij melde zich een poos geleden aan met onderstaande klachten.

”Ina had moeite uit bed te komen.  Ze was moe en had weinig energie. Hoewel ze voor haar gevoel niets at kwam ze kilo’aan. Overdag kwam ze tot weinig. Het interesseerde me gewoon niets meer aldus Ina. Ik zat gewoonweg de hele dag op de bank en keek televisie. Genieten? Wat is dat?.

Een goede vriendin stelde voor hulp te gaan zoeken. Tijdens de behandeling werd duidelijk dat de klachten ontstonden door een interne blokkade. Door deze uit te werken namen de klachten af’.

Piekeren en stress

Je denkt wat af op een dag.  Niet iedereen kan daar even gezond mee omgaan. Dan ontstaat het bekende piekeren. Doemdenken. Wat er mogelijk had kunnen gebeuren of  kan gebeuren. Duurt deze periode te lang. Dan ontwikkel je chronische stress. Dit is de basis van een depressie.

Verlieservaringen

depressie vrouwHet overlijden van een dierbare zorgt voor veel verdriet. Rouw is daarin erg belangrijk. Soms dan lukt het je gewoonweg niet om te kunnen rouwen. Het kan ook zijn dat je langdurig in de rouw blijft. De heldere kleur van het leven ervaar je niet meer. Alles is voortdurend grijs of zwart.

Rouw dient zich niet alleen aan bij verlies van een dierbare. Ook een scheiding gaat gepaard met verlies gevoelens. Maar ook het verlies van een baan of ziekte kan een rouw doen veroorzaken.

Spanningen in een (werk)relatie

Relationele spanningen kosten veel energie. Lukt het niet om daar een oplossing voor te vinden. Duurt deze periode te lang? Dan ontwikkelt zich eveneens chronische stress.  En van daaruit kan zich een depressie ontwikkelen.

Niet verwerkte gebeurtenissen

Ach het gaat wel weer over. Iedereen heeft wel eens wat, toch? En het leven gaat door niet dan?  We horen het zo vaak. Echter daaronder ligt vaak opgeslagen pijn. Onverwerkte pijn. Veelal zijn dit verlieservaringen.

gerda van bruggen en meindert telkamp

Wil jij van je klacht af?

Kies dan voor onze unieke aanpak.
Vul je telefoonnummer in. Wij bellen je dan zo snel mogelijk terug

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Een depressie kan ook ontstaan door een lichamelijke oorzaak

Darmen

In je darmen leven ca,1,5 kg microben. Rare wezentjes die nooit het daglicht zien. Die niet kunnen overleven in een omgeving met zuurstof. Er leven minstens duizend soorten bacteriën in jouw darmen. Deze zijn voortdurend in gevecht met elkaar. Behalve bacteriën vind je er ook virussen en schimmels. Het is een ecosysteem op zich. Sommige bacteriën zijn goed voor ons. Sommige slecht.

Het brein in je hoofd is één homp hersencellen. Het brein in je darmen bevat ongeveer evenveel hersencellen als het brein van een kat. Het ligt als een dun laagje over de hele lengte van het darmstelsel. Het bestaat uit precies dezelfde hersencellen als jouw andere brein. En het produceert stofjes die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van stemming.  Dus zijn er problemen in je darmen? Dan is de kans aanwezig dat je een depressie ontwikkelt.

Schildklier

Deze bevindt zich in je keel. Het zorgt voor een hoop functies in je lichaam. De schildklier is vooral belangrijk voor je stofwisseling. Wanneer deze niet goed functioneert. Te weinig of te veel schildklierhormoon aanmaakt. Dan kun je verschillende problemen krijgen.

Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met afvallen. Of je voelt je heel snel moe. Waardoor je een depressie kunt ontwikkelen.

Overgang

De overgang kan ook zorgen voor stemmingswisselingen. Daarnaast zijn er vaak klachten zoals moeheid en lusteloosheid.

 • opvliegers
 • hevig transpireren
 • moeheid

Hoe kom je uit een depressie

De behandeling van een depressie vraagt allereerst om een grondige taxatie. Wij werken daartoe met verschillende vragenlijsten + een uitgebreide intake. Na de intake kunnen we meer zeggen over de behandeling. Dient deze meer psychisch of juist lichamelijk gericht te zijn of is beiden nodig? Immers geen klacht of mens is gelijk.

Voor de behandeling van een depressie kunnen we 1 of meerdere van onderstaande werkvormen gaan inzetten:

 • cognitieve gedragstherapie
 • APS therapie
 • online therapie
 • EMDR therapie
 • voedingsanalyse + adviezen
 • orthomoleculaire therapie

Vergoeding zorgverzekeraar

Onze diensten worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Kom je voor vergoeding in aanmerking?  Klik hier voor het overzicht.