Hyperventilatie ontneemt je de adem

Gezond ademen dat is zo ontzettend belangrijk. Kamp je met hyperventilatie dan lukt dat niet echt waardoor je vaak vervelende klachten ervaart. Wij bieden gerichte behandeling.

“Al geruime tijd ademde ik dus niet gezond. Waardoor ik klachten ontwikkelde. Nu ik eenmaal heb ervaren wat gezond ademen is, merk ik zo'n verschil in mijn gezondheid. ”

Tineke d. W. - Delfzijl

Hyperventilatie ontneemt je de adem

Hyperventilatie zorgt meestal voor een naar gevoel. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat het einde nabij is. Echter is hyperventilatie meestal een gevolg van spanning. Een angstaanval en daardoor onschuldig. De spanning in je lichaam loopt te hoog op. Waardoor hyperventilatie ontstaat.

‘Midden in de nacht werd ik met een schreeuw wakker’. Mijn hart bonsde in mijn keel. De hartslag ver boven de 100. Helemaal in paniek maakte ik Gerda wakker. Of ze de huisarts kon bellen. Ik had het gevoel dat ik het niet zou overleven. De huisarts gebeld. Hij niet blij. Ik wel’.

Uiteindelijk was de gestelde diagnose hyperventilatie.

Je herkent het vast wel:

  • haast geen adem meer krijgen
  • druk op de borst
  • duizelig
  • tintelingen rondom de lippen
  • verkrampte spieren
  • wit gelaat
  • zweten
  • ervan overtuigd zijn dat je uitvaart kan worden geregeld.

Kamp je nu ook met hyperventilatie of paniekaanvallen?

Kom eens langs bij Persona in Appingedam of Winschoten. Wij, Gerda en Meindert, kunnen daarin zeker iets voor jou betekenen.

Hoe ontstaat nu hyperventilatie of een paniekaanval

https://personapraktijk.nl/psychische-klachten/hyperventilatie/De bron ervan is vaak ongezonde stress. Dit kan komen doordat jij je zorgen maakt. Je angstig voelt. Of dat je bezorgd bent.  En piekeren…………… Het alsmaar ronddraaien in je gedachten. Net als een hamster in een hamsterkooi. Waardoor als maar meer ongezonde stress ontstaan.

Je ademhaling raakt ontregeld. Meer en meer ga je ademen vanuit je borst. Oppervlakkiger en sneller. Daardoor raakt de balans tussen zuurstof wat je inademt en koolzuur wat je uitademt verstoort. Je ervaart duizeligheid, je hartslag gaat omhoog en gaat meer zweten. En er ontstaat hyperventilatie..

Hyperventilatie heeft altijd een relatie met spanning. Spanning wat zo ineens kan ontstaan. Maar wat ook chronisch kan zijn waardoor chronische hyperventilatie ontstaat. Vaak komt dit door bepaalde levensomstandigheden, zoals spanningen binnen je (werk) relatie of interne blokkades.

Maar ook eerder ingrijpende niet verwerkte levens gebeurtenissen kunnen de oorzaak zijn. Dan ontstaan vaak beelden of terugkerende dromen.  Daarnaast kunnen lichamelijke oorzaken leiden tot hyperventilatie.

De behandeling van hyperventilatie

De behandeling van hyperventilatie richt eerst om weer gezond te ademen. Want wat is gezond ademen eigenlijk? En wat doet dit met je gezondheid. Wanneer mensen weer echt gezond ademen dan zijn ze verbaasd van de uitwerking. Ze voelen zich energieker en rustiger. Daarnaast meer ontspannen.

We kunnen je ademhaling helemaal volgen door je aan te sluiten op een sensor. Deze maakt contact met een programma waardoor je direct kunt zien hoe je ademt. Hoe je ademhaling verloopt en hoe de balans is in je autonoom zenuwstelsel.

Voorts richten we ons op de oorzaak van de hyperventilatie. Wanneer zijn de klachten ontstaan. Was er een aanleiding?  Hoe was je leven voordat de klachten begonnen? Daarnaast zijn we benieuwd naar je leefstijl. Vaak zien we dat door een ongezonde leefstijl ook klachten ontstaan.

Daarna volgt de afstemming van de behandeling. Behandelingen daartoe kunnen zijn: