Prestatiedruk is stress. In de wereld waarin je leeft lijken de mogelijkheden onbegrensd. Social media, de tv, internet. Presteer en wordt gelukkig.  Maar is dit wel zo? Wordt je door het voortdurend te moeten presteren gelukkig?

Volgens ons ontstaat er iets anders. Je raakt uitgeput. De kans dat je een Burn-Out of overspannen raakt wordt alsmaar groter.

Het gevolg is dat je om valt. Je kunt gewoon niet meer voldoen aan die druk.  Maar waardoor ontstaat die druk?  Is het de omgeving? Of is er iets in jou wat daarvoor zorgt?

Wij bieden in onze praktijk in Appingedam en Winschoten daartoe ondersteuning. Hoe jij op een gezonde wijze met jezelf en die druk om kunt gaan.

Kom eens lang voor een gratis kennismakingsgesprek.

Prestatiedruk en je zelfbeeld

Een gezond zelfbesef is ontzettend belangrijk. Dit voorkomt dat je op een ongezonde wijze met jezelf omgaat. Indien er sprake is van prestatiedruk dan is er vaak een ongezond zelfbesef.

Als ik nu maar beter presteer, harder werk en erkenning en waardering krijg. Dan doe ik er toe en voel ik me gelukkig. Kortom je gelukkig voelen hangt dan af van je prestaties en niet in wie je bent.

https://personapraktijk.nl/psychische-klachten/prestatiedruk/manVeelal komt dit door hardnekkige overtuigingen. Bijvoorbeeld:

  • ik moet alles kunnen
  • streven naar perfectie
  • er pas toe doen als je iets presteert

Daardoor ontstaat een gevoel. Yes. Maar heb jij je weleens gerealiseerd dat dit gevoel slechts tijdelijk is. Dat het maar een kort moment van Yes is. Immers de druk ligt alsmaar op de loer om het beter te doen. Het is als een illusie.

Wat is  eigenlijk geluk?

In evenwicht zijn betekent dat je op een gezonde wijze omgaat met je zelf. Dat je een goed besef hebt in wat gezond en ongezond voor je is. Dat je daarin helder kunt denken. Oorzaak en gevolg goed kunt onderscheiden. Maar dat jij je ook terdege beseft dat eigenlijk alles een tijdelijke ervaring is.

De Boeddha schijnt ooit gezegd te hebben:  ook dit gaat weer over. En zo is het. Alles is slechts een tijdelijk ervaring om al snel weer plaats te maken voor iets anders.

Je dagelijks leven

Je studeert. Echter gaat het jou niet altijd gemakkelijk af. Bij studiegenoten zie je dat het hun zo door de vingers glijdt. Zij behoeven er lang niet zoveel voor te doen als jij.  Daarnaast heb jij ook nog een tijdelijk baantje. Wanneer een docent vraagt of je mee aan een bepaald project wilt doen voel jij je vereerd. Je bent blij. Echter trek je dit wel?

Op je werk rond je iets met succes af. Dikke complimenten. Daarnaast een mooie bonus. En volop applaus. Een mooie waardering. Enerzijds voor de vele uren die je hebt doorgebracht op je werk. Daarnaast in de avonduren voor je computer. Echter thuis begint je partner te mopperen. Je bent zo vaak aan het werk. Zij of hij mist je en de kinderen ook. Dus wat is geluk?

https://personapraktijk.nl/psychische-klachten/prestatiedruk/man/overwerktMet het oppoetsen van jouw zelfbeeld daarmee heb jij het druk. Het kost ontzettend veel tijd en zorgt vaak voor onrust. En dan ineens op een dag, voordat je er erg in hebt begin je zomaar ineens te huilen. Je kunt niet meer stoppen. Daarnaast slaap je al een poosje niet meer goed. Waardoor jij je mede minder goed kunt concentreren.

Voortdurend ben je overmatig waakzaam. Een overspannenheid of een Burn-Out is in ontwikkeling.

Prestatiedruk en de maakbare wereld

Een Burn-Out of overspannen zijn onder andere vaak gevolgen van prestatiedruk. Je wilt succesvol zijn. Waardoor jij voortdurend bezig bent. Wil je opvallen dan dient er gepresteerd te worden nietwaar. Zo wordt je al vroeg in het leven geprogrammeerd. Enerzijds op school. Maar ook thuis. Er wordt iets van je verwacht nietwaar.

Om dat te realiseren ga je vaak over je eigen grenzen. Je maakt vaak lange dagen. Daarnaast moet je ook nog zoveel. Een studie daarnaast of dwangmatig presteren in sport of een ander gebied.

Stress

Echter je lichaam confronteert je vroeg of laat met de rekening. Er ontstaat stress. Die stress wordt wanneer je niet oppast chronisch. En chronische stress zorgt voor een verminderde werking van je immuunsysteem. Je wordt ziek en ontwikkelt daardoor klachten.

Dus is er alle reden om dit een halt toe te roepen en te kiezen voor ‘leven’.

https://personapraktijk.nl/psychische-klachten/prestatiedruk/man/levensgelukUit een onderzoek van palliatief verpleegkundige Bronnie Ware, die talloze zieke mensen in hun laatste dagen heeft bijgestaan, blijkt dat de belangrijkste spijt onderwerpen waren:

 • niet de moed te hebben trouw te zijn aan jezelf, maar doen zoals van je verwacht werd
 • te hard werken waardoor de jeugd van je kinderen en het gezelschap van je partner gemist zijn
 • de moed niet hebben om je gevoelens te uiten
 • niet in contact te blijven met vrienden
 • je zorgen maken over van alles waardoor je minder gelukkig bent

Gezonde keuzes

Dus is het, althans in onze ogen, ontzettend belangrijk dat je gezonde keuzes maakt. Dat hebben wij ook voor 15 jaar geleden gedaan. En daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad.

Daardoor ontstaat een gezond innerlijk evenwicht. Een gezonde balans tussen je studie, werk en ontspanning.

Vergoeding zorgverzekeraar

Onze diensten worden door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed.

Klik hier voor het actuele overzicht.

contact met gerda van bruggen en meindert telkamp in appingedam en winschoten

  Wil je graag dat wij je bellen?

  Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

  Behandeling naar een gezondere kwaliteit van leven.

  Je hoeft niet naar Pluto om een ander leven te gaan leiden. Waar het om gaat is dat er een gezonder innerlijk evenwicht ontstaat. Waardoor je de ervaring krijgt dat je leeft vanuit dat wat je echt wilt en op een gezonde wijze aan kunt.

  Daarnaast je verbonden voelt met de dierbaren in je naaste omgeving en de natuur. Dat je dat doet waar je hart ligt. In jouw tempo en volgens jouw eigen wijze weg.

  Maar vooral ook dat je tevreden kunt zijn in wie je bent. Dat je intens beseft dat die boog niet altijd gespannen kan zijn. Dat er meer in het leven is dan te moeten presteren.

  innerlijk in balansHoe je die prestatiedruk verandert

  Om daarvoor te zorgen biedt Persona vanuit onze eigen persoonlijke en werkervaring een mooi traject aan. We zien onze praktijk als een halte om te ervaren hoe jij jouw leven op een gezonde wijze kunt leven.

  Samen gaan we doorwerken wat in jou om aandacht. Waardoor jij minder druk gaat ervaren. Daardoor krijgt de druk steeds minder grip op je.

  Jij keuzes gaat maken die er echt toe doen. Daardoor ontstaan er gezonde inzichten en evenwicht. Je leeft in plaats van dat je overleeft.