Een depressie is meer dan somberheid

Een depressie behandeling vraagt om een juiste en vooral persoonlijke afstemming. Geen klacht of mens is immers gelijk. Wij bieden die afstemming.

Somberheid hoort bij het leven. Soms is er een verklaring voor te vinden. Doordat jij je zorgen maakt terwijl even later bleek dat dit niet nodig was geweest. Doch niet altijd is er een verklaring. Je staat op en ineens is dat gevoel er. Vaak gaan deze gevoelens na een aantal uren of enkele dagen wel weer weg.

Het is anders wanneer dat gevoel van somberheid weken of maanden aanhoudt. Dan is er vaak sprake van een depressie. Het gevoel verdwijnt niet meer en is behoorlijk van invloed op je dagelijks functioneren.

Wellicht dat jij je in het volgende wel herkent. Je leven is zwart/wit. De kleur is eruit. Lachen gaat je moeilijk af. Uit bed komen? Zin om iets te ondernemen? Je hebt er gewoon de energie niet meer voor. Het liefst blijf je gewoon op bed liggen of op de bank. Laat mij maar.

Gelukkig is een depressie goed te behandelen.

Tekenen van depressie

Mogelijke Psychische oorzaken

Een depressie kan zomaar ineens ontstaan of geleidelijk door, bijvoorbeeld

 • een verlieservaring (partner, werk, familielid, vriend, ziekte)
 • door spanningen in je (werk) relatie
 • een nare gebeurtenis die je niet goed hebt verwerkt
 • disbalans in hormonen / chemische boodschappers
 • door chronische stress

Ina meldde zich een poos geleden aan met onderstaande klachten.

”Ina had moeite uit bed te komen.  Ze was moe en had weinig energie. Hoewel ze voor haar gevoel niets at kwam ze kilo’aan. Overdag kwam ze tot weinig. Het interesseerde me gewoon niets meer aldus Ina. Ik zat gewoonweg de hele dag op de bank en keek televisie. Genieten? Wat is dat?.

Een goede vriendin stelde voor hulp te gaan zoeken. Tijdens de behandeling werd duidelijk dat de klachten ontstonden door een interne blokkade. Door deze uit te werken namen de klachten af’.

Piekeren en stress

We denken wat af.  Cognitief werkende psychologen hebben berekend dat we ca. 60-75.000 gedachten op een dag hebben. Niet iedereen kan even goed omgaan met gedachten. Dan ontstaat het bekende piekeren. Doemdenken over wat er mogelijk had kunnen gebeuren of nog kan gebeuren. Duurt deze periode te lang dan ontwikkel je chronische stress en van daaruit kan zich een depressie ontwikkelen.

Verlieservaringen

Het overlijden van een dierbare zorgt voor veel verdriet. Rouw is daarin zo ontzettend belangrijk. Soms dan lukt het je gewoonweg niet om te kunnen rouwen. Het kan ook zijn dat je langdurig in de rouw blijft waardoor je de kleuren niet meer ziet. Alles blijft zwart.

Rouw dient zich niet alleen aan bij verlies van een dierbare. Ook een scheiding. Het verlies van een baan zijn heftige gebeurtenissen. Maar ook de breuk met een kind of goede vriend(in) leidt tot verlies.

Spanningen in een (werk)relatie

Relationele spanningen kosten veel energie. Lukt het niet om daar een oplossing voor te vinden en duurt deze periode te lang, dan ontwikkelt zich chronische stress . Daardoor ontstaat vaak somberheid.

Niet verwerkte gebeurtenissen

Ach het gaat wel weer over. Iedereen heeft wel eens wat, toch? En het leven gaat door niet dan?  We horen het zo vaak. Echter daaronder ligt vaak opgeslagen pijn. Onverwerkte pijn. Veelal zijn dit verlieservaringen.

Mogelijke Lichamelijke oorzaken

Darmen

In je darmen leven ca,1,5 kg microben. Rare wezentjes die nooit het daglicht zien en die niet kunnen overleven in een omgeving met zuurstof. Er leven minstens duizend soorten bacteriën die voortdurend in gevecht zijn met elkaar. Behalve bacteriën vind je er ook virussen en schimmels. Het is een ecosysteem op zich. Sommige bacteriën zijn goed voor ons en sommige slecht.

Het brein in je hoofd is één homp hersencellen. Het brein in je darmen bevat ongeveer evenveel hersencellen als het brein van een kat. Het ligt  als een dun laagje over de hele lengte van het darmstelsel. Het bestaat uit precies dezelfde hersencellen als die van ons andere brein en produceert dezelfde neurotransmitters.

Het communiceert met onze hersenen via de nervus vagus, de zenuw die de hersenen met de darmen verbindt en één van de belangrijkste zenuwen die we hebben. Ze is ook supersnel, omdat onze darmen en hersenen zeer snel moeten kunnen communiceren met elkaar. De bacteriën in onze darmen kunnen dat systeem hacken en de signalen wijzigen. Zo kunnen ze ons hoofdbrein instructies geven.

Dat doen ze ook langs een andere en veel tragere weg, namelijk via het bloed. Darmbacteriën produceren chemicaliën die een invloed hebben op het humeur, zoals serotonine, of neurotransmitters met een kalmerende werking. Ze maken ook veel dopamine aan, ook bekend als het gelukshormoon.

Ze doen dat wellicht om ons te belonen wanneer we dingen eten die ze graag lusten. Ze hebben er ook alle belang bij om zoveel mogelijk nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen, want daar beneden is het voortdurend oorlog. Al die bacteriën doen er alles aan om te overleven en de sterkste te worden, onder andere door onze trek te manipuleren. Ze bepalen dus mee wat we eten.

Schildklier

Deze bevindt zich in je keel en zorgt voor een hoop functies in je lichaam. De schildklier is vooral belangrijk voor je stofwisseling. Wanneer deze niet goed functioneert. Te weinig of te veel schildklierhormoon aanmaakt kun je verschillende problemen krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met afvallen. Je voelt je heel snel moe waardoor je een depressie kunt ontwikkelen. 

Overgangsklachten

De meest bekende overgangsklachten:

 • opvliegers,
 • hevig transpireren,
 • moeheid.

Door de opvliegers krijgt u het plots heel warm en gaat heel hevig transpireren. Deze opvliegers treden spontaan op. Stress of alcohol kunnen ook opvliegers veroorzaken. Opvliegers worden als heel vervelend ervaren. U voelt zich ongemakkelijk omdat iedereen het kan zien en ’s nachts houden de opvliegers u uit de slaap.

Overgang

De overgang kan ook zorgen voor stemmingswisselingen. Daarnaast zijn er vaak klachten zoals moeheid en lusteloosheid. Ook kan meespelen dat de kinderen volwassen worden en het huis uitgaan (empty nest syndroom). Er breekt een nieuwe levensfase aan. Dit kan de klachten verergeren.

De meest bekende overgangsklachten:

 • opvliegers,
 • hevig transpireren,
 • moeheid.

Door de opvliegers krijg je het ineens heel warm en gaat heel hevig transpireren. Deze opvliegers treden spontaan op. Stress of alcohol kunnen ook opvliegers veroorzaken. Opvliegers worden als heel vervelend ervaren. Daardoor kun jij je ongemakkelijk voelen omdat iedereen het kan zien en ’s nachts houden de opvliegers je ook nog eens uit de slaap.

Hoe kom je uit een depressie

De behandeling van een depressie vraagt allereerst om een grondige taxatie. Wij werken daartoe met verschillende vragenlijsten + een uitgebreide intake. Na de intake kunnen we meer zeggen over de behandeling. Dient deze meer psychisch of juist lichamelijk gericht te zijn of is beiden nodig? Immers geen klacht of mens is gelijk.

Voor de behandeling van een depressie kunnen we 1 of meerdere van onderstaande werkvormen gaan inzetten:

 • cognitieve gedragstherapie
 • APS therapie
 • EMDR therapie
 • voedingsanalyse + adviezen
 • orthomoleculaire therapie

Vergoeding zorgverzekeraar

Kom je voor vergoeding in aanmerking?  Klik hier voor het overzicht.