Ik heb last van een negatief zelfbeeld en wil daarvoor worden behandeld. Vaak komen mensen binnen met deze hulpvraag. Wanneer je kampt met een laag zelfbeeld dan zoek je daarvoor een goede en korte behandeling. Wij bieden dit.

Een negatief zelfbeeld door een innerlijke criticus

Zo kwam Ineke bij ons in de praktijk. Ineke was moe. Ontzettend moe. Direct al gaf ze aan dat ze wel eens een Burn-Out kon hebben. Nou inderdaad zat ze er dichtbij. Tijdens de intake werd al snel duidelijk dat ze een innerlijke criticus had. Het moest altijd goed. Waardoor ze onbewust altijd moest presteren. Naast haar vermoeidheid had ze ook vele spierklachten. Een reumatoloog zou waarschijnlijk de diagnose fibromyalgie hebben gesteld.

Ineke kampte met zelfafwijzing. Voortdurend moest het beter. Het was in de ogen van Ineke, althans volgens de stem in haar, nooit goed.  Toen we aan de uitwerking ervan begonnen werd al snel duidelijk waar die stem een oorsprong kende.

Haar vader die graag een andere richting had gekozen kreeg op jonge leeftijd kreeg die kans niet van zijn ouders. Toen Ineke opgroeide legde hij door zijn onbewust verdriet een enorme last op de schouders van haar. Ineke moest presteren.

Wanneer je kampt met een laag zelfbeeld dan kost dat veel energie. Voortdurend ben je eigenlijk aan het overleven. Hoe kom ik over. Wat denkt een ander van mij. Daaronder liggen vaak onbewuste overtuigingen.

Oorzaken negatief zelfbeeld

Het zijn deze overtuigingen die je gijzelen waardoor je niet jezelf kunt zijn. Waardoor jij je vaak gespannen, wat angstig of zelfs somber kunt voelen.

Die overtuigingen ontstaan veelal vroeg in je ontwikkeling. Dan ben je nog geheel kwetsbaar. Daardoor ook erg gevoelig in het duidelijk maken van je eigen behoeften. Wanneer aan deze behoeften niet gezond wordt voldaan dan ga jij je gedrag aanpassen. En met het aanpassen van je gedrag ontstaan ook de onbewuste overtuigingen.

Vaak zijn het je (pleeg)ouders die ervoor zorgen dat je bepaalde negatieve overtuigingen ontwikkelt. Maar het kan ook een leerkracht of iemand anders in je directe omgeving zijn die daarvoor onbewust zorgt. Pestervaringen bijvoorbeeld dragen vaak bij in het ontwikkelen van negatieve overtuigingen.

Maar ook het voortdurend vergelijken naar een ander toe draagt bij aan zelfafwijzing. Er is tenslotte altijd wel iemand die er mooier uitziet, beter presteert of meer likes heeft dan jou.

Gevolgen negatief zelfbeeld

De gevolgen zijn vaak heel erg divers. In de eerste plaats is er vaak die voortdurende drang om jezelf te bewijzen. Prestatiedwang. Daarnaast ben je altijd op je hoede doordat je gaat vergelijken. Vandaar dat je veelal vanuit je hoofd leeft. Waardoor de gedachtestroom niet stil staan. Daardoor ontstaan er sterke emoties of gevoelens. Je somber of zelfs angstig voelen. Verslavingen ontstaan vaak hieruit. Denk aan eetstoornissen of koopverslavingen.

Een negatief zelfbeeld kost ontzettend veel energie. Je wordt er letterlijk moe door waardoor klachten kunnen ontstaan als een Burn-Out of het vermoeidheidssyndroom. Maar ook laaggradige ontstekingen zoals fibromyalgie komen vaak voor indien je kampt met een te lage eigenwaarde.

Voortdurend kampte ik met buikklachten

Lichamelijke klachten door zelfafwijzing

Doordat je niet jezelf bent ontwikkel je onbewust een voortdurende spierspanning op. Vroeg of laat leidt dit tot klachten. Het nek- en schoudersegment wordt heel gevoelig. Maar ook wat wij zien is dat de darmen zich vaak roeren. Het zich voortdurend moeten bewijzen eist zijn tol.

buikpijn door stressBij veel mensen die kampen met zelfafwijzing horen vaak darmklachten. Niet verwonderlijk omdat in je buiksegment als kind al een heel sensitief gebied is. In je buik voel jij je emoties.  Maar in je buik gebeurt meer. Je ontwikkelt er ook je wil. Daarnaast is dit segment verbonden aan veiligheid.

Indien jij je emoties niet durft te uiten dan worden deze onderdrukt. Je middenrif zorgt ervoor dat ze dan niet vrijuit kunnen stromen. Ze stromen als het ware niet door. Daardoor ontstaat een verharding in je buik waardoor vaak genoemde klachten ontstaan.

Dat buiksegment is ongelofelijk gevoelig. Kijk maar eens naar kleine kinderen als ze spanningen ervaren. Geven ze dan vaak niet aan dat ze buikpijn hebben? Vaak dan ook naar het toilet moeten?

Wilma had volgens een hulpverlener een gluten intolerantie. Alles waar maar gluten inzaten meed ze. Echter waren haar darmen nooit rustig. Op een bepaald moment werd Wilma geconfronteerd met angst. Een diepliggende angst. Tijdens de uitwerking ervan werd duidelijk dat ook zij kampte met een negatief zelfbeeld. Haar darmen werden daardoor voortdurend getriggerd. Na de uitwerking kon ze weer eten wat ze wou.

En zo zien we binnen ons werk vaker dat tal van lichamelijke klachten als oorsprong die zelfafwijzing hebben.  Onderstaande klachten zien we vaak voorbij komen:

  • darmklachten
  • fibromyalgie
  • hernia
  • allergieën
  • rugklachten
  • migraine
  • keelaandoeningen
  • cardiovasculaire klachten

Behandeling

ik doe er toeGelukkig is een negatief zelfbeeld uitstekend te behandelen. Binnen onze praktijk werken we met een aantal specifieke werkvormen die de klacht succesvol doet uitdoven.

Vaak werken we met lichaamsgerichte werkvormen. Maar ook kan EMDR therapie worden toegepast. Welke werkvorm wordt ingezet hangt mede af van de ernst van de klacht. Daarnaast dient de werkvorm ook bij jou te passen.

Wil je nu meer weten over onze behandeling? Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Vergoeding zorgverzekeraar

Kom je voor vergoeding in aanmerking? Klik hier voor het overzicht.